Menu
‘Gaan drie punten pakken als cadeau’

‘Gaan drie punten pakken als cadeau’

Ajax viert vrijdag zijn 116e verjaardag. Frank de Boer kondigde op zijn wekelijkse persconferentie aan dat het present zondag in Eindhoven volgt. ,,Ik heb gezegd dat we drie punten gaan geven als cadeau.”

,,Het is niet iets dat héél erg leeft binnen de spelersgroep”, vertelt De Boer over Ajax’ verjaardag. ,,In de bespreking feliciteerde ik Thulani Serero. ‘Ja, 116 jaar, oud hè’, reageerde hij. De spelers wisten het allemaal wel. Ze waren goed bij de tijd.”

Cruciaal
Wat natuurlijk wel leeft is de kraker zondag tegen PSV. De Boer noemde het een ‘cruciaal duel’. ,,We moeten zorgen dat we in ieder geval niet verliezen. Dan wordt het gat vier punten en wel heel moeilijk. Ik verwacht niet dat PSV nog veel gaat morsen, omdat ze nu ook uit de Champions League zijn. Maar het mooiste zou natuurlijk zijn als we drie punten mee kunnen nemen naar Amsterdam.”

PSV greep dinsdagavond net naast een plek in de kwartfinale van de Champions League. Na strafschoppen werd verloren van Atletico Madrid. De Boer baalde ook van de ontknoping. ,,Het had heel goed voor het Nederlandse voetbal geweest als PSV door was gegaan. Niets dan lof voor PSV, ze hebben het tactische concept heel goed uitgevoerd.”

Dat PSV tot het uiterste moest gaan en 120 minuten voetbal in de benen heeft, is iets dat De Boer minder erg vond. Al sprak de Ajax-coach de verwachting uit dat eventuele vermoeidheid geen rol gaat spelen. ,,Het zou een heel kleine invloed kunnen hebben. Als iemand er voordeel van heeft, dan zijn wij het, laat dat duidelijk zijn. Maar de spelers zijn zo goed getraind dat ik eerlijk gezegd verwacht dat het geen probleem zal zijn.”

Verlies is dodelijk
Ajax’ strijdplan in het Philips Stadion zal zich ook laten bepalen door de ontwikkelingen op het veld. ,,We gaan honderd procent voor de winst. Maar verlies is dodelijk. Stel dat het gelijk staat en wij hebben het gevoel dat ze er door de verlenging in Madrid helemaal doorheen zitten, gaan we natuurlijk voor de winst. Maar als we niet lekker in de wedstrijd zitten, dan zijn we misschien blij met een gelijkspel. Dat zullen we moeten afwachten.”

De Boer sprak zijn waardering uit voor collega-coach Phillip Cocu. ,,Hij bepaalt gewoon wat er gebeurt bij PSV, vooral bij het eerste. Hij heeft twee jaar geleden heel wat voor zijn kiezen gehad, maar is blijven vasthouden aan zijn filosofie. Dat is zijn kracht. Daarnaast hij natuurlijk ook geleerd van fouten en gebeurtenissen om hem heen.”

De Boer ziet zijn goede vriend wel een spelopvatting hanteren die de zijne niet is. ,,Ajax wil altijd iets meer aanvallend voetbal spelen. Dat zit in het dna. Net zoals in het dna van PSV een goede, gesloten organisatie zit. Als het kan, probeert PSV ook te domineren. Het is een goed voetballend team.”

Ritme en dominantie
Het middenveld van zowel PSV als Ajax is alom geroemd. De Boer verwacht dat daar de slag gestreden wordt. ,,Uiteindelijk bepaalt de meest dominante ploeg het ritme van de wedstrijd en wie achter wie aan gaat lopen. Dat begint altijd op het middenveld. Bijna elke wedstrijd wordt daar het verschil gemaakt.”

De Boer vergeleek desgevraagd het middenveld van beide teams. ,,Je hebt echte lopers zoals Van Ginkel en Klaassen, die veel diepte zonder bal hebben. Verder is Bazoer een technicus, net zoals Propper. Gudelj is misschien iets meer afbreker dan Guardado, die naast spelmaker ook vaak organisator van het team is. Maar Gudelj is dat ook zeer zeker.”

De laatste wedstrijden is Amin Younes erg belangrijk voor Ajax, maar toch zakt de Duitser in de slotfase vaak weg. De Boer stipte dat als verbeterpunt aan. ,,Het beste is dat hij continu speelt en steeds vijf of tien minuten langer zijn stempel kan drukken. Uiteindelijk moet het negentig minuten worden. In het begin hield hij het maar 45 minuten vol. Dat gaat nu al veel beter. Maar het hangt ook af van het type spieren dat je hebt. Het verschilt nogal of je het zoals Klaassen van continu omschakelen moet hebben of zoals Younes van zijn explosiviteit.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Gerard van Hees