Menu
Gabri verheugt zich op Klassieker

Gabri verheugt zich op Klassieker

Hoewel Ajax en Feyenoord zo goed als zeker geen aanspraak meer maken op de titel, blijft het onderlinge duel van zondag de enige voetbalklassieker van Nederland. Een speler die als geen ander de belangen kent van een beladen wedstrijd is Gabri.

Gabri is de dynamische motor op het Ajax-middenveld. Gabri is de dynamische motor op het Ajax-middenveld.

De vandaag dertig jaar geworden Spaanse Ajacied speelde in zijn periode bij FC Barcelona diverse keren el Clásico tegen Real Madrid. Gabri stond zelfs in het veld toen Luis Figo in Camp Nou een varkenskop naar zijn hoofd kreeg geslingerd. ,,Het was ongelooflijk dat ik daarbij aanwezig was", kijkt de Catalaan terug op het voorval uit het seizoen 2002-2003. ,,Dat er in zo’n speciale wedstrijd zoiets voorvalt met een grootheid als Luis Figo, want dat is hij als voetballer. Het was een heel hectisch moment, maar ik vond het speciaal dat ik daarbij was."
Reden voor de bizarre daad van de Barça-fans was de overstap die Figo maakte in de zomer van 2000, toen hij Barcelona verruilde voor aartsrivaal Real Madrid. Een transfer die Gabri zich als geboren Catalaan maar moeilijk kan voorstellen. ,,Ik kan me ook niet herinneren dat er ooit een Catalaan van Barcelona naar Real Madrid is gegaan", zegt de ijverige middenvelder. ,,Dat doe je als Catalaan niet zo snel. Je weet nooit in het voetbal, maar ik denk niet dat ik het zou doen. Ik heb er sowieso nooit over nagedacht."
Gabri bereidde vorig seizoen de tweede Ajax-goal voor tegen Feyenoord. Gabri bereidde vorig seizoen de tweede Ajax-goal voor tegen Feyenoord.

Mede door zijn ervaringen in el Clásico kijkt Gabri uit naar zijn vijfde klassieker tegen Feyenoord. ,,Zoals iedere klassieker is het een speciale wedstrijd", verklaart hij. ,,We willen natuurlijk de supporters iets moois laten zien. Het maakt niet uit of je bovenaan of onderaan staat. Dat speelt geen rol. Bij een klassieker komen zoveel emoties en andere dingen los dan alleen de stand op de ranglijst. We moeten winnen en we gaan ook winnen."
Dat er bij de spelers meestal sprake is van een gezonde rivaliteit bewijst de vriendschap van Gabri met Giovanni van Bronckhorst, aanvoerder en boegbeeld van de Rotterdammers. Een band die ontstond toen beiden uitkwamen voor Barcelona. ,,Hij is een vriend van me", zegt Gabri over zijn voormalige ploeggenoot. ,,Het is niet zo dat we iedere week bellen of met elkaar uit eten gaan. Maar we bellen elkaar af en toe om te horen hoe het gaat en we hebben ook een aantal keer een hapje gegeten. Giovanni is gewoon een heel fijne gozer. We gaan goed met elkaar om."
Hoewel Gabri ooit terug wil naar Catalonië, heeft hij het nog steeds goed naar zijn zin in Nederland. De Spanjaard heeft bij Ajax nog een contract tot medio 2011 en ziet wel wat er daarna gebeurt. ,,Ik kan niet in de toekomst kijken, maar als ik hier mijn loopbaan afsluit is het ook goed." Wel heeft de Ajacied nagedacht over de periode na zijn actieve spelersloopbaan. ,,Het lijkt me leuk om trainer te worden", klinkt hij enthousiast. ,,Ik denk dat ik wel iets in die richting ga doen." Op de vraag of er een acteur in hem schuilt is hij duidelijk. ,,Nee, zeker niet", doelt hij op zijn optreden in een bekende tv-commercial. ,,Ze hebben het thuis gezien en mij een beetje uitgelachen."