Menu

Galasek: ''Als ik ga denken dat het aan mij ligt, kom ik nooit meer boven water''

Het is lang geleden dat de Ajacieden na een thuiswedstrijd met blijde gezichten uit de kleedkamer kwamen. Zondagmiddag na het duel van PSV was de temperatuur opnieuw ver onder nul. Tomas Galasek, Rafael van der Vaart en Fred Grim namen, ondanks de zware teleurstelling die ze na de 1-3 nederlaag tegen PSV voelden, wel even de tijd met Ajax-internet te evalueren.

Bij van der Vaart was de klap hard aangekomen. ,,Alles ging fout. Dit is dramatisch. In de eerste zes minuten ging het goed, maar daarna was het niets meer. Dan krijgen we weer zo'n onmogelijke goal tegen."

Pas op de ochtend van de wedstrijd kregen de spelers te horen dat het 5-3-2 systeem uit de kast getrokken zou worden. ,,Ik kon dat wel begrijpen", zei Van der Vaart. ,,PSV is een goede ploeg en als die tegengoal langer uit was gebleven, was het misschien goed gegaan."

Maar die viel al na zeven minuten. ,,Achteraf zeg je dan dat je beter met vleugelspelers had kunnen beginnen. Dat bewees de tweede helft wel. Als je 1-2 maakt, dan kan het spannend worden, maar ik heb geen moment de indruk gehad dat we gelijk konden spelen of konden winnen. We hebben ons nog nooit zo machteloos gevoeld als vandaag in de eerste helft."

Ook Galasek kon begrip opbrengen voor de keuze van de trainer. ,,Met dit systeem hebben we toch veel punten gehaald. Maar na die goal sloeg iedereen vast. Logisch ook, want de bedoeling was om de nederlaag tegen NAC vandaag weg te poetsen. Maar we verkrampten en de basisregels gingen fout."

Maar in de tweede helft kon het nog goed worden gemaakt, voelde de gewezen aanvoerder. ,,Ook het publiek voelde dat het nog kon. Als we snel op 1-2 konden komen dan waren er nog mogelijkheden. In Engeland zou de goal van Mido niet worden afgekeurd. We spelen echter in Nederland."

Vooral voor Galasek is dit verlies vervelend, want sinds zijn rentree werd er bijna geen wedstrijd - alleen tegen Willem II - gewonnen. ,,Als ik ga denken dat het aan mij ligt, kom ik nooit meer boven water. Maar tegen FC Twente is het wederom moeilijk. Het is al over drie dagen."

,,We moeten uit dit dal worden getrokken in de komende dagen", stelt aanvoerder Fred Grim. ,,Dat moet. Ik ben vanmiddag heel vaak uit mijn vel gesprongen, hoewel ik na een tegengoal niet ga schelden. Maar is toch ongelooflijk hoe makkelijk we die goals weggeven. Bij de eerste goal kon ik in eerste instantie nog redden. Dan is er helemaal niemand van ons bij en gaat zo'n bal er alsnog in."

,,We wilden wel naar voren, maar het lukte niet. In de rust hebben we boel omgezet en konden we nog wat druk uitvoeren. Dat was tot de goal van Mido. Toen die werd afgekeurd zag je de koppies naar beneden gaan en was het over."