Menu
Galásek en Maxwell in laatste trainingspartij, maar Pienaar kijkt toe

Galásek en Maxwell in laatste trainingspartij, maar Pienaar kijkt toe

Rond de klok van zeven uur klinkt er applaus vanaf de kale, bijna lege tribunes in het Olympia Stadion. De Ajacieden komen het veld op en de Amsterdamse supportersschare klapt de spelers alvast moed in. Vooral Steven Pienaar kan de steun gebruiken. Het ziet er op de training niet goed voor hem uit, want hij doet niet met de partij mee. Maxwell kan wel even meespelen en Tomás Galásek rondt de partij zonder problemen af. ,,Wat de knie betreft, ben ik fit", is de opgeluchte conclusie van de Tsjech na een uur training.

Dat het niet om medische fitheid alleen draait, weet Galásek als geen ander. De belangrijke schakel deed het leuk in het partijtje van negen tegen negen waarin hij samen met Wesley Sneijder het middenveld bestierde. Maar zo'n onderlinge krachtmeting is, hoe talentvol en gedreven de negen andere Ajacieden zijn, natuurlijk wel heel iets anders dan op het hoogste niveau in een bomvol stadion een belangrijke wedstrijd spelen. ,,Of ik wedstrijdfit ben, is moeilijk aan te geven. Ik ben blij dat de blessure na vier weken voorbij is, dat ik mee ben naar München en dat ik een deel of grote gedeelten van de wedstrijd zou kunnen spelen. Morgen heb ik een gesprek met de trainer over hoe we het in de wedstrijd gaan doen."

De trainer probeert in de laatste test voor dinsdagavond zijn team tot in de puntjes voor te bereiden. Hij laat Zdenek Grygera, Johnny Heitinga en Nigel de Jong met z'n drieën verdedigen. In het eerste gedeelte bespelen Gálasek en Sneijder zoals gezegd het middenveld en staan Nicolae Mitea (op rechts), Yannis Anastasiou en Nourdin Boukhari (links) in de voorhoede van de hesjespartij. Rafael van der Vaart is de enige doelpuntenmaker namens de witten. Met De Mul in het veld voor Maxwell en met hesje in plaats van Sneijder lukt het Van der Vaart opnieuw om een (dit keer prachtig) doelpunt te maken.

De aanvoerder lijkt zich zo in aanloop naar het duel lekker te voelen. ,,Als het morgen ook zo is, is het fantastisch voetbalweer. Niet te warm, lekker fris, in een mooi stadion en op een mooi veld." Hoe Ajax tegen Bayern München aan zal treden weet hij nog niet. ,,Daar gaan we het vanavond en morgen verder over hebben, denk ik. Ik verwacht dat we misschien met twee spitsen zullen spelen. We leven ontspannen naar de wedstrijd toe en hebben er een goed gevoel over. Bayern München is een typisch Duitse ploeg. Ze kunnen slecht spelen en dan in de laatste minuut de winnende treffer maken. Als we hier verliezen en Juventus wint dan van Maccabi Tel-Aviv dan staan we zes punten achter op beiden. Dan wordt het moeilijk de volgende ronde te bereiken. Wij willen winnen, maar een gelijkspel is natuurlijk beter dan hier verliezen."

Met welk resultaat Bogdan Lobont tevreden is, vertelt hij (nog) niet. ,,Dat weet ik ook pas na de wedstrijd", is de mening van de Roemeense doelman die vanwege de blessure van Maarten Stekelenburg het doel van Ajax voor de derde opeenvolgende keer verdedigt. ,,Miljoenen spelers willen in de Champions League spelen, maar het zijn er slechts honderden die het ook daadwerkelijk redden. Daarom ben ik echt blij dat ik een van die spelers ben. Ik denk wel dat het morgen een moeilijke wedstrijd wordt."

Dat verwacht Johnny Heitinga ook. ,,Ik kijk met veel plezier uit naar de wedstrijd. Dit zijn toch de mooiste! Maar geen enkele Nederlandse ploeg heeft hier ooit van Bayern München kunnen winnen, dus we kunnen we wat neerzetten. Dat ik weet hoe Roy Makaay speelt en dat hij weet hoe ik speel, is voor beide een voordeel." De jonge verdediger kijkt eens om zich heen. ,,Dit is toch mooi, hè", vindt hij. ,,En in 1988 zag het er voor het Nederlands Elftal ook heel goed uit."