Menu

Galásek geniet nog na van overwinning Tsjechië

De grijns verlaat het gezicht van Tomás Galásek voorlopig niet. Met zijn nationale team plaatste Galásek zich woensdagavond voor het EK 2004 in Portugal door een 3-1 zege tegen Nederland. De Tsjech was donderdagmiddag terug bij Ajax voor een korte uitlooptraining.

Even in het sportzaaltje van de Arena de wedstrijd van de avond ervoor eruit lopen. Daarna keerde Tomás Galásek weer naar huis. Uit zijn kofferbak haalde de Ajacied een aantal Tsjechische kranten. ,,Op weg naar Tsjechië had ik een Nederlandse krant, nu neem ik twee Tsjechische mee terug'', lachte hij. Vol trots liet hij een foto zien van zichzelf met een fles champagne aan de mond. ,,Dat feestje ontstond spontaan na de wedstrijd. Maar daarna ben ik naar huis gegaan en heb ik een romantische avond met mijn vrouw gehad'', zei Galásek met een knipoog.

,,De wedstrijd was moeilijk'', vervolgde hij. ,,Maar dat weet je als je tegen Nederland moet. Ik had tegen de bondscoach gezegd dat we moesten profiteren van de onrust die in het Nederlandse kamp heerste. Zoveel kritiek in kranten en op televisie, op de spelers, op de bondscoach. Dan weet je dat er iets niet goed zit in het team. En daar hebben we inderdaad ons voordeel mee gedaan.''

,,In Tsjechië was het vrij rustig qua media-aandacht. Iedereen wist dat het een belangrijke wedstrijd voor ons was. Het heeft geen zin dat nog eens extra te benadrukken. Ik heb het zelf wel vrij druk gehad, voornamelijk met de Nederlandse pers.''

Hoewel de Ajacied zelf een feestje in kleine kring vierde, stond heel Praag op zijn kop. ,,Op het grote plein in de stad volgden 25.000 mensen de wedstrijd op schermen. Want in het stadion waar we speelden passen maar 20.000 mensen. En dat is veel te weinig. In de stad is het na afloop nog lang doorgegaan, denk ik'', aldus de Tsjech.

Teamgenoot bij Ajax én Tsjechië Zdenek Grygera genoot iets minder van het succes met het nationale team. De verdediger viel na ongeveer twintig minuten uit met waarschijnlijk een hamstringblessure.