Menu

Galásek kan spelen tegen Oranje

Als het aan Tomás Galásek zelf ligt, speelt hij tegen Oranje. Gisteravond trainde hij alweer mee met het Tsjechisch elftal en hij kreeg vandaag geen reactie. ,,Als het zo blijft, kan ik morgenavond spelen in de topwedstrijd van mijn carrière!", liet de Ajacied vanuit Praag weten.

Vanavond om kwart over zeven traint het Tsjechisch elftal nog in Praag. ,,Dan zullen we nog wat oefeningetjes doen, een wedstrijdje met twee goaltjes spelen. Maar niet te zwaar." Want woensdag wordt het nog zwaar genoeg. ,,Poeh", verzucht de Ajacied. ,,Dat wordt een spannende wedstrijd. De topwedstrijd van mijn carrière. Nederland heeft een sterk elftal met Kluivert als gevaarlijkste man. Ik heb ook het doelpunt van Rafael van der Vaart gezien tegen Oostenrijk. Hij was goed bezig. Ik denk dat hij morgen zal spelen. Ik verheug me daar wel op."

Contact heeft hij niet gehad met de 'rivalen voor anderhalf uur' Van der Vaart of Wesley Sneijder. ,,Ik heb wel geprobeerd om Andy te bellen, maar ik denk dat hij al een ander nummer heeft, want ik kreeg geen contact."

Zondag vertelde Galásek aan Studio Sport dat hij als hij 90 procent fit is, wel zou kunnen spelen. ,,Dat zei ik ja", zegt Galásek dinsdagmiddag. ,,Nu ben ik wel 90 procent. Ik heb geen reactie gehad na de training van gisteren. Ben wel behandeld maar het gaat goed. Normaal moet je natuurlijk honderd procent zijn. Ik denk natuurlijk ook wel aan de wedstrijd van volgende week tegen AC Milan. Als ik ook nog maar iets voel, zal ik niet spelen."

Daar gaat hij vooralsnog niet vanuit. Hij gaat met Tsjechië, dat al zestien thuisduels ongeslagen is, voor de winst tegen Nederland. ,,Het spel van Tsjechië is in een thuiswedstrijd heel anders dan in een uitwedstrijd", analyseert de Ajacied. ,,Veel aanvallender. We willen heel graag voetballen. We gaan voor de winst maar wel met verstand én voorzichtig. Dit is wel het beslissende duel."

Het stadion had drie keer uitverkocht kunnen zijn. Heel Praag leeft mee met het team. ,,Er zijn heel veel mensen op de been hier. Overal op de pleinen staan grote schermen waarop de wedstrijd te volgen is."

Morgen wordt er nog een warming-up gedaan waarin de standaardsituaties worden doorgenomen, voordat het Tsjechische team zich naar het stadion begeeft. Het Tsjechische team staat er goed voor en heeft, indien beide teams in de laatste wedstrijd een zelfde resultaat halen, aan 0-0 tegen Oranje genoeg om als groepswinnaar naar Euro 2004 te gaan. Maar de Tsjechen willen dus winnen. Dat is belangrijk, maar voor Galásek niet het allerbelangrijkste. ,,Als ik maar heel blijf", aldus de Ajacied.