Menu
Galásek leidt Ajax naar zege op Willem II

Galásek leidt Ajax naar zege op Willem II

Uitgerekend Tomás Galásek, die mocht beginnen aan de wedstrijd tegen zijn oude club Willem II, was degene die Ajax in de eerste helft op voorsprong zette. De uitblinker aan Amsterdamse zijde passeerde de goed keepende Moens met een prachtig schot. Angelos Charisteas bepaalde de eindstand op 2-0. Vooral de manier waarop het team voetbalde stemde trainer Danny Blind tevreden.

Vanwege het onweer dat boven het Willem II-stadion was losgebarsten begon de wedstrijd tegen de Tilburgers een halfuur later dan gepland. Even leek het erop dat de wedstrijd in het geheel uitgesteld zou worden aangezien de verwachting was dat de onweerswolk niet zou wegwaaien, maar gelukkig kwam het niet zover. Even voor achten was de meeste regen gevallen, het onweer zo goed als voorbij en Ben Haverkort kwam het veld op om het te keuren. De scheidsrechter vond het goed genoeg en zo konden beide teams alsnog aan het competitietreffen beginnen.

Het natte veld leverde vooral in de eerste helft een paar prachtige glijpartijen op en Ajax wist zijn tegenstander ruim een uur lang onder druk te zetten. Na een paar aanvallen die weinig gevaar opleverden, kwam de eerste goede kans voor Ajax na twintig minuten. Ryan Babel kwam alleen af op de sterk keepende Oscar Moens die voorkwam dat de Ajax-spits, die meer in het centrum met Rosenberg speelde dan aan de linkerzijkant, langs hem kon schieten.

Even later kreeg Wesley Sneijder de kans zijn team aan een doelpunt te helpen, maar de middenvelder schoot uit de rebound, na een schot van Babel, van dichtbij niet goed in. Tien minuten voor tijd was het de zeer sterk spelende Tomás Galásek die met een afstandsschot Moens toch wist te passeren. ,,Het was een fantastisch doelpunt", reageerde de aanvoerder na afloop opgelucht. De Tsjech kende de laatste weken geen goede periode en moest genoegen nemen met een plek op de bank. Tegen Willem II mocht de middenvelder echter weer vanaf het begin spelen. ,,Ik heb even moeten slikken dat ik aan het begin van de competitie op de bank begon, maar dan moet je kalm blijven en wachten op je kans. Het is de afgelopen tijd bij Ajax wel vaker gebeurd dat een speler zijn kans greep door meteen te scoren als hij na een tijdje niet te hebben gespeeld, weer speelminuten kreeg. Maar ik had niet verwacht dat dat bij mij ook zou gebeuren. Dat ik nu scoor is extra speciaal omdat dit voor mij bijna een thuiswedstrijd is", aldus de nog altijd in Tilburg woonachtige Ajacied. ,,Ik wist op het moment dat de bal in het doel ging niet precies hoe ik het doelpunt moest vieren, maar ik was erg blij. Ik was sowieso blij dat ik uitgerekend tegen Willem II mocht spelen."

,,Het overwicht op het veld hebben we niet kunnen uitdrukken in doelpunten", vond Blind. ,,Voor rust hebben we drie honderd-procent kansen gehad, daar hadden we er twee van moeten maken. Dan hadden we de tweede helft makkelijker kunnen uitspelen." Maar dat gebeurde dus niet, mede doordat Zdenek Grygera een kwartier na rust het veld werd uitgestuurd vanwege een overtreding op de doorgebroken Kerekes. Willem II rook met een magere 1-0 achterstand kansen en wist de tien Ajacieden terug te dringen op de eigen helft. Vonk moest een aantal keer handelend optreden, maar eigenlijk kreeg de thuisploeg maar een grote kans. De paal voorkwam vlak voor tijd dat een schot van Ceesay het doel in ging. Het stond toen echter al 2-0 voor Ajax, omdat de voor Markus Rosenberg ingevallen Angelos Charisteas de bal een paar minuten daarvoor onder Moens had weten door te schuiven.

,,Ik ben tevreden over deze avond. We hebben drie punten die heel belangrijk zijn omdat we achter staan in de competitie. We hebben geen averij opgelopen en de manier waarop we gespeeld hebben, met name de eerste zestig minuten, was goed. We hebben dominant en gecontroleerd gespeeld", aldus een tevreden Danny Blind.