Menu

Galásek moet duel met Brugge missen

Tomás Galásek moet noodgedwongen het cruciale UEFA Champions-Leagueduel van Ajax tegen Club Brugge aan zich voorbij laten gaan. Tijdens de training die Ajax maandag avond afwerkte in het Jan Breydelstadion bleek dat de Tsjech nog te veel hinder ondervindt van een bovenbeenblessure die hij opliep tijdens de laatste training van Ajax in Amsterdam.

Galásek probeerde het wel. Zondag werd een echo gemaakt van het linkerbovenbeen van de middenvelder, maar daar was niets op te zien. Maandagavond, in het koude stadion, deed Galásek als test wat looptraining met fysiotherapeut Ricardo de Sanders. De spierverrekking in zijn linkerbeen bleek echter te ernstig om Galásek op dinsdag zijn gebruikelijke, en belangrijke, stofzuigerswerk op het middenveld te kunnen laten uitvoeren. Beteuterd liep de Tsjech na afloop de wachtende pers tegemoet. ,,Het gaat echt niet´´, liet de Tsjech weten. ,,Ik had heel graag willen spelen, maar dat zou niet verantwoord zijn in zo´n wedstrijd.´´ Galásek was niet de enige die teleurgesteld van het veld afkwam. Ook trainer Ronald Koeman baalde dat hij zo´n belangrijke pion moet missen. Galásek is immers degene die de meer aanvallend ingestelde middenvelders de gelegenheid geeft om wat meer naar voren te spelen, terwijl hij de ontstane gaten dicht loopt. ,,Dit is wel een streep door de rekening´´, zei Koeman, die Nigel de Jong als een mogelijke vervanger van zijn derde aanvoerder noemde. ,,Maar we zullen nu wat anders moeten verzinnen.´´

De training die Ajax afwerkte in het stadion van Club Brugge stond voor een deel in het teken van scoren. Eerst deed Ruud Krol wat loopoefeningen met de selectie en daarna moesten de spelers in drietallen elkaar in beweging de bal over een steeds grotere afstand toespelen. Krol hield iedereen scherp bij de les en vertaalde de oefening steeds naar de wedstrijd van dinsdag. ,,Laat je horen! Morgen is communicatie ook heel belangrijk.´´ Vervolgens kwam het scoren aan bod. De bal moest vanuit het midden naar de flanken gespeeld worden, waarvandaan een voorzet moest komen die door eerst twee aanvallers tegen een verdediger en later drie aanvallers tegen twee verdedigers afgerond moest worden.

Zlatan Ibrahimovic deed het grootste deel van de training mee. De Zweed kampt met een pijnlijke voet, maar hij lijkt in staat om, indien Koeman daarvoor kiest, tegen Brugge gewoon te kunnen meedoen. In het afsluitende partijtje begon Ibrahimovic bij de reserves maar hij kreeg later wel een hesje. Dat laatste gold ook voor Nicolae Mitea. Als Koeman al een opstelling in zijn hoofd heeft, dan hulde hij zich tijdens de training nog in raadselen.

Een andere zorg voor de Ajacieden was de hardheid van het speelveld. Zoals Johnny Heitinga zei: ,,Op sommige stukken moet je op zaalvoetbalschoenen spelen, op andere plaatsen kan je wel met noppen spelen. We zullen in ieder geval voor 110 procent geconcentreerd moeten zijn.´´ Ook Ronald Koeman had geconstateerd dat het gras op sommige stukken hard was. ,,Morgen spelen we ook nog later, dus zal het kouder zijn en veld nog harder. Dan wordt snelle balcirculatie redelijk moeilijk. Brugge is in het voordeel als de lange bal vaak gehanteerd wordt. Aan de andere kant zijn wij waarschijnlijk wat wendbaarder op deze ondergrond.´´