Menu

Galásek ook weer terug

Tomás Galásek meldde zich vrijdagochtend in de Amsterdam ArenA en daarmee zijn alle Ajacieden weer terug van vakantie. In het zaaltje in de AnernA onderging Galásek samen met Zdenek Grygera en Thomas Vermaelen een conditietest.

Het drietal verscheen even voor tienen in het sportzaalje. Jos Geijsel, de inspanningsfysioloog en bewaker van de fysieke gesteldheid van de Ajacieden, deed bij alle drie een hartslagmeter om en zette de apparatuur aan voor de conditietest.

Bij elke ´biep´ moesten de Ajacieden aan de overkant van het zaaltje zijn, maar die biepjes volgden elkaar natuurlijk steeds sneller op. Tien minuten lang werd het zaaltje gevuld met de steeds sneller gaande ademhaling van het drietal en een stem die aangaf bij welke ´trap´ ze waren.

Na een minuut of tien mochten Galásek, Grygera en Vermaelen stoppen. Geijsel noteerde de hartslag die op dat moment van de meters was af te lezen.

Regelmatig wordt deze test afgenomen, dus van iedereen is inmiddels bekend bij welke hartslag elk individu topfit is. Als de hartslag ver boven het getal van topfitheid zit, wil dat zeggen dat de conditie is teruggegaan. Een lichte terugval is natuurlijk normaal, maar ook om blessures te voorkomen, wordt de Ajacieden in de vakantie aangeraden om toch bezig te blijven, al is het met beachvoetbal of een andere zomerse sport.

Opmerkelijk was dat Tomás Galásek fitter is terug gekomen van zijn vakantie dan de voorgaande ´rentree´s´ in juli. Een brede glimlach verscheen op het gezicht van de Tsjech.

Geijsel kon tevreden zijn, want ook Grygera en Vermaelen toonden slechts een licht verval. Vermaelen speelde vorige week nog op het jeugd-EK en de twee Tsjechen waren actief in Portugal, dat is van invloed. Het trio zal zich daarom volgende week vrij gemakkelijk weer bij de groep kunnen begeven.