Menu

Galásek staakt stadiontraining voortijdig

Het nieuws van de laatste training in het Arnold Schwarzenegger Stadion was slecht nieuws. Op driekwart van de training landde Tomás Galásek verkeerd op zijn hiel en verliet met een van pijn vertrokken gezicht het veld. Tijdens de oefensessie wilde Ronald Koeman niet alles prijsgeven en dus speelde hij de halve partij met Wesley Sonck en Zlatan Ibrahimovic samen voorin en een ander deel van de partijvorm met alleen Ibrahimovic in de spits.

Ronald Koeman had op de persconferentie voorafgaand aan de stadiontraining al gezegd dat hij niets meer hoefde te testen. Hij zou wel nog wat dingen neerzetten, maar dat zou hij op zo'n manier doen dat er weinig uit viel af te lezen.

De beide doelmannen oogden fit. Hoewel Bogdan Lobont een kleine twee weken niet heeft gekeept, krijgt hij van Koeman de voorkeur boven Maarten Stekelenburg, mits de Roemeen echt helemaal fit is. Anders keept Stekelenburg.

Het kan zijn dat de trainersstaf morgen nog een laatste wijziging moet doorvoeren. Tomás Galásek ging met een pijnlijke pees in de achilleshiel van het veld en het leek niet best hem te zijn. Hij moest op de tenen van zijn rechtervoet terug naar de bus lopen, neerzetten kon hij zijn voet niet. Mocht de Tsjech te veel last houden van zijn achillespees en de wedstrijd niet halen dan zal dat een streep door de rekening zijn van Ajax. Als vervanger voor Galásek lijkt Yakubu de meest voor de hand liggende persoon.

Wat ook een streep door de rekening kan zijn, is als Ajax de Champions League niet haalt. Koeman: ,,Zowel voor het financiële belang als voor het sportieve moeten we de Champions League halen. Het is duidelijk dat spelers individueel en als team beter worden als ze op het hoogste niveau kunnen spelen. Het doel is nu de Champions League te bereiken; het doel is niet dat we daarin de achtste finale halen."

,,Hoewel Grazer AK een kleine voorsprong op ons heeft, doordat zij al in de competitie en die twee wedstrijden tegen Tirana hebben gespeeld, moet het feit dat wij meer kwaliteit hebben de doorslag gaan geven."

Toch stond Ajax vorig jaar na de voorbereiding er beter voor, herhaalde de oefenmeester nog maar eens. ,,Vorig jaar ging het makkelijker, omdat we vanaf de eerste dag het elftal compleet hadden. Nu zijn we meer zoekende geweest. Of dat ook in het resultaat verschil geeft, is afwachten."

Tijdens de training viel vooral Rafael van der Vaart in positieve zin op. De aanvoerder van morgen schoot uit alle hoeken en standen fraai op doel. Ook Ibrahimovic flikte een paar aardige kunstjes waardoor zijn medespelers plotseling vrij voor de keeper stonden.

Hoewel iedereen vermoedt dat Ibrahimovic en Sonck samen in de spits zullen staan tegen Grazer AK is de Belg daar zelf nog niet van overtuigd. ,,Dat is echt afwachten, want we hebben nog niet de definitieve opstelling gehoord. Maar mocht ik spelen, dan zal het geen probleem zijn met Zlatan. Ik ben gewend met een grote jongen naast me te spelen." De spits laat merken dat hij nog niet de Sonck heeft kunnen zijn, die furore maakte bij RC Genk en daardoor opviel toen Ajax een nieuwe aanvaller zocht. ,,Maar ik heb altijd, bij elke club, een aanpassingsperiode gehad", aldus Sonck.

Voor Julien Escudé geldt de wedstrijd van morgen als zijn vuurdoop. Nog nooit acteerde de Fransman op het hoogste Europese platform en daar wil hij graag verandering in brengen. ,,Als we hier 0-0 spelen is dat een goed resultaat. Maar het zal een moeilijke wedstrijd worden. Voor ons is het de eerste, Grazer AK is langer bezig. Grygera en ik zullen onze weg moeten vinden in het centrum van de verdediging. We hebben een aantal woorden afgesproken in het veld om elkaar te coachen zoals right, behind, keep the man. Maar ik merk dat ik automatisch in het Frans ga roepen en dan krijg ik zo'n blik terug van 'waar heb je het over?'.''

Maar in het Amsterdam Tournament heeft iedereen kunnen zien dat Grygera en Escudé elkaar aanvoelen. ,,Die wedstrijden tegen Liverpool en Inter waren redelijke tests", aldus Koeman. ,,Die hebben aangetoond dat we er klaar voor zijn."