Menu

Galásek velt vonnis over oud-trainer

Na afloop meldde Tomás Galásek zich bij de deur van de perskamer. Ajax had met 3-2 gewonnen van het AZ van zijn oud-trainer Co Adriaanse. De aanvoerder van Ajax velde met een benutte strafschop het vonnis. Hij wachtte op Adriaanse, maar niet om zijn excuus aan te bieden, omdat hij Adriaanse een nederlaag had bezorgd. ,,Ik wil hem even de groeten doen", aldus de sympathieke Tsjech.

Ook deze wedstrijd begon, net als de topper vorige week tegen PSV, al ver voor de aftrap. Niet verwonderlijk, want voor AZ-trainer Co Adriaanse was het de eerste keer dat hij na zijn ontslag in november 2001 terugkeerde in de Amsterdam ArenA. Reden voor de media om bovenop de oud-Ajax-trainer te springen die vooral de druk bij zijn voormalige team legde. ,,Ajax moet gewoon met 2- of 3-0 winnen", vond Adriaanse, die in januari al gedwongen was samen met Ajax in één vliegtuig richting trainingskamp in Zuid-Europa te vliegen, vooraf. ,,Zij zijn gedwongen het kwaliteitsverschil tegen AZ te laten zien."

Zijn opvolger Ronald Koeman had geen boodschap aan de voor Adriaanse moeilijke wedstrijd. Van een topper wilde hij niet spreken, van AZ lag hij niet wakker. Hij trok op de vrijdag voor het duel wel dezelfde conclusie als Adriaanse: Ajax moest gewoon winnen van AZ. Koeman stelde daarvoor drie exponenten van de eigen jeugdopleiding op; John Heitinga, Nigel de Jong, en Wesley Sneijder als vervanger van de geschorste Rafael van der Vaart. Voor Jari Litmanen kwam het duel nog te vroeg.

Te vroeg kwam ook het tegendoelpunt voor Ajax. Kwam AZ vorig seizoen al na drie minuten voor door een goal van Kenneth Perez, nu had de Deen twee minuten langer nodig. Simpel balverlies van Sneijder luidde de achterstand in. Hij wilde bergen verzetten op het middenveld, maar daar kwam door zeer slordig spel van Ajax in de eerste helft niets van terecht.

Het was aan de individuele klasse van Zlatan Ibrahimovic te danken dat Ajax , in de overigens zeer aantrekkelijke wedstrijd, op gelijke hoogte kwam. Maar twee minuten later was het weer Perez die - terwijl Heitinga geblesseerd op het veld lag en de Ajacieden daardoor enigszins afgeleid waren - de ploeg van trainer Co Adriaanse wederom aan de leiding bracht, 1-2.

Adriaanse had vooraf al gezegd, net als een aantal van zijn spelers, dat de bezoekers in de ArenA niets te verliezen hadden, hoewel de Alkmaarders samen met Ajax aan de leiding stonden. Dat was aan het spel van de gasten te merken. Met flair trok AZ, dat vorig seizoen toch met 6-2 was afgedroogd, ten strijde. ,,We speelden met een hoge moeilijkheidsgraad, met een hoge risicofactor", aldus Adriaanse. ,,Daarmee kan je ook met zes, zeven nul verliezen. Je ziet niet vaak dat tegenstanders van Ajax met durf tegen Ajax spelen. Met name de eerste helft speelden we heel goed, hadden voortdurend een man over in de persoon van Barry Opdam."

Ajax krabbelde uit het putje, waarin de ploeg in de eerste helft was beland doordat de ploeg veel te slordig speelde. ,,Niemand nam het initiatief in de verdediging", bromde Koeman na afloop. ,,Dat is ook moeilijk met buitenlandse spelers, want zij zijn dat niet gewend. Maar het is een les voor de toekomst. In de rust heb ik tegen elke speler persoonlijk gezegd op wie hij moest staan. Toen ging het beter en de gelijkmaker zat er veel eerder in."

Want Ajax was vooral sterker nadat Nicolae Mitea in het veld kwam voor Tom Soetaers en Litmanen voor Heitinga. Toch duurde het tot de 77ste minuut - want Ibrahimovic miste een dot van een kans - alvorens Nigel de Jong de 2-2 achter Henk Timmer kopte. Adriaanse greep snel daarna in en bracht kuitenbijtertje Martijn Meerdink in het veld om het evenwicht op het middenveld te herstellen.

Het lukte niet, want de druk van Ajax bleef groot. Uiteindelijk besliste scheidsrechter Temmink de wedstrijd. De arbiter bestrafte de schop van Kromkamp op de knie van Wesley Sonck met een penalty. Tomás Galásek meldde zich bij de stip waar hij oog in oog kwam te staan met Henk Timmer, de doelman die precies wist waar hij zou schieten. Maar de Tsjech schoot met zoveel kracht dat zijn oud-collega kansloos was, 3-2.

Opnieuw sloeg Ajax een aanval op de koppositie af en staat nu na tien wedstrijden alleen bovenaan. ,,De penalty is omstreden", vond Koeman. ,,Maar op basis van het aantal kansen dat we hebben gehad, is het een terechte overwinning. We hebben veel gegeven en ik vond Zlatan vanavond fantastisch spelen."

Voor Adriaanse waren de druiven zuur. Hij vertrok twee jaar geleden uit de ArenA met een 3-2 overwinning met tien man en keerde terug met een 3-2 nederlaag waarbij zijn team ook met tien man eindigde: oud-Ajacied Tim de Cler haalde voor de tweede maal in twee seizoenen het einde niet.