Menu
Galásek wegens blessure niet mee naar Nijmegen

Galásek wegens blessure niet mee naar Nijmegen

Tomás Galásek reist zaterdag niet met de Ajax-selectie naar het hotel in de buurt van Nijmegen, waar de de groep zich voorbereidt op de ontmoeting met NEC zondagmiddag. De Tsjech heeft last van een spierblessure.

Galásek had voor de wedstrijd tegen FC Thun afgelopen woensdag ook al last van zijn hamstring. De aanvoerder schatte zelf echter in dat hij in staat was om te spelen. Voor de wedstrijd tegen NEC is de kwetsuur dermate bezwaarlijk dat hij in Amsterdam achterblijft. Ook Steven Pienaar zal niet in actie komen tegen de Nijmegenaren, de Zuid-Afrikaan zit de eerste van drie wedstrijden schorsing uit. Mauro Rosales zal hem aan de rechterkant vervangen.

Hatem Trabelsi lijkt fit voor het competitietreffen. De verdediger gaat mee met de groep en Danny Blind zal na een gesprek met de Tunesiër zaterdagavond beslissen of hij Trabelsi wedstrijdfit acht en derhalve een beroep op hem zal doen.

De afwezigheid van Galásek heeft twee consequenties. Ten eerste zal Blind een nieuwe aanvoerder moeten aanwijzen. Blind: ,,Zdenek Grygera zal de nieuwe aanvoerder worden. Het is al een aantal keer gebeurd gedurende de wedstrijd dat hij de aanvoerdersband overnam, maar nog niet vanaf het begin. Dus ook met hem zal ik vanavond even spreken." Ten tweede zal de trainer naar een andere invulling op het middenveld moeten zoeken. ,,Daarvoor zijn meerdere opties. Ik kan Galásek vervangen door een middenvelder, of ik kan Maduro doorschuiven en een verdediger inbrengen", verklaarde Blind na de training.

Tijdens het perspraatje na de training werd Blind gevraagd naar het ogenschijnlijke meningsverschil tussen Hedwiges Maduro en Tomás Galásek op het veld tijdens de wedstrijd tegen Thun. ,,Het is de eerste keer dat ik meemaak dat er in het veld een verschil in opvatting is", lichtte de trainer toe. ,,De opdracht was vooruit verdedigen. Dat wil zeggen dat je voorin het probleem moet aanpakken, om te zorgen dat je achterin minder in de problemen komt. Ik vind dat wij in Nederland attenter spelen als je één op één speelt achterin. Er werd in de uitvoering niet unaniem gehandeld en de opdracht werd niet goed uitgevoerd. Na de wedstrijd hebben we daar natuurlijk wel over gesproken. Maar er wordt nagedacht over voetbal en men heeft een mening. Dat is alleen maar goed. Het heeft ook te maken met het leerproces waar deze groep in zit."

Tenslotte sprak Blind nog even over de selectie van Emanuelson voor Oranje. ,,Volgens mij heeft hij het meeste gespeeld tot nu toe. Voor de wedstrijd tegen Thun gaf hij aan lichte klachten te hebben in zijn hamstring. Dat geeft aan dat we moeten kijken of we hem hier en daar kunnen ontzien." De komende week zou een goed moment zijn geweest om de jonge Ajacied wat extra rust te gunnen aangezien er volgend weeken geen competitie wordt gespeeld, maar met zijn uitverkiezing voor het Nederlands elftal wordt die mogelijkheid om zeep geholpen. ,,Ik denk dat dit echter mentaal zo'n kick voor hem is dat het dat wel compenseert. Maar we zullen daar waar nodig hem een extra vrije dag gunnen. Dat zal geen probleem zijn, want hij speelt alles en als je alles speelt heb je geen training nodig."

Ajax speelt zondagmiddag om 12.30 uur in Nijmegen tegen NEC.