Menu
‘Game, set, match!’

‘Game, set, match!’

In de kranten staken de journalisten hun ongeloof niet onder stoelen of banken. Dat een voetbalwedstrijd tien treffers oplevert, dat het scoreverloop bizar te noemen was en dat de regerend landskampioen er liefst zes tegen krijgt, waren logische ingrediënten voor de artikelen.

De Telegraaf opent het sportkatern Telesport met een foto van een 'duel' tussen Gregory van der Wiel en Miralem Sulejmani voor het scorebord dat 6-4 aangeeft: ‘Game, Set, Match!’ staat er met een uitroepteken bij. Het artikel zelf draagt de kop ‘Defensieve kleuterklas’. ,,De Amsterdammers, die pech hadden dat Siem de Jong (bovenbeen) en Toby Alderweireld (maagklachten) snel uitvielen, waren voetballend vele klassen beter dan de opportunische Domstedelingen en hadden de nederlaag dan ook volledig aan zichzelf te wijten.” De krant brak tot slot een lans voor de doelman. ,,Het zal de trainer niet zijn ontgaan dat Vermeer veel meer dan nodig door zijn medespelers in de problemen werd gebracht. En vaak staat de keeper met zijn voetballende oplossing ook aan de basis van een snelle Ajax-aanval. Daarnaast is het tijdstip ongelukkig. Kiest De Boer voor Cillessen en krijgt die rood of raakt hij geblesseerd, dan moet er weer een beroep worden gedaan op de – vast – gedesillusioneerde Vermeer. Een eerlijke strijd in het korte trainingskamp na de winterstop lijkt meer voor de hand te liggen", denkt de Telegraaf-journalist.

Ook het Noordhollands Dagblad , net als Het Parool onderdeel van de GPD-bladen, heeft de merkwaardige foto van Van der Wiel en Sulejmani gekozen als opener van de sportbijlage. ‘In de war’, is de treffende tekst daarbij. ‘De Boer verbijsterd’, kopt de provinciale krant. ‘De Boer was al eens ‘boos’, ‘woedend’en ‘teleurgesteld’ over zijn elftal. ‘Verbijsterd’ is nieuw. Maar die reactie was goed te begrijpen, want tussen de blunders door voetbalde Ajax goed in de Galgenwaard. Utrecht speelde agressief en opportunistisch, maar in delen van de wedstrijd kwam Ajax behendig onder de druk vandaan.”

NRC Next laat verbazing doorklinken in de kop ‘Tegen Ajax lukt het Utrecht wel’. ,,Na het spektakel in Nieuw Galgenwaard (6-4) past eigenlijk eerst een woord van dank aan beide teams, voordat de kritische blikken kunnen worden gericht op de defensieve zwakheden van Ajax en de blunders van keeper Kenneth Vermeer die dit voetbalfeest mede mogelijk maakten. Zorgen, toch weer, voor Frank de Boer, wiens team na de nederlaag van gisteren inmiddels elf punten achterstand heeft op koploper AZ."

De Volkskrant heeft de foto van de vreugde-uitbarsting van de Utrecht-trainers Wouters, Alflen en De Kruijk op de voorpagina van het sportkatern. ‘FC Utrecht in spektakelstuk met gekende wapens voorbij Ajax’, luidt de lange kop. ,,Het was de derde thuiszege op rij tegen Ajax en de negende in de voorbije dertien seizoenen. Zo uitzonderlijk was het resultaat dus niet. Dat gold natuurlijk wel voor de score. En al helemaal voor de totstandkoming daarvan. Want hoe was het in vredesnaam mogelijk dat de landskampioen een voorsprong van 2-3 bij rust in een tijdsbestek van vijf minuten erna zag verdampen en veranderen in een achterstand van 5-3? En daarna zag uitmonden in 6-4.”

Het AD heeft de uitslag in een soort aanbiedingsster met uitroepteken grafisch weergegeven. ‘Ajax lijdt pijn’ staat op de voorpagina. De volgende twee pagina’s gaan ook over de sensationele voetbalwedstrijd tussen Utrecht en Ajax. ‘Titel is voor Ajax nu wel erg ver weg’, vindt de journalist. ,,De pijn van de kampioen zat uiteindelijk overal. In de tweede seizoensnederlaag (alweer in een duel dat om 12:30 uur was begonnen), in de hoeveelheid tegentreffers, in de gegroeide kloof met koploper AZ én letterlijk bij de spelers zelf. Ze vielen uit of bijna om.”

Tekst en foto: Ajax.nl