Menu

GBA opent nieuw stadion met oefenduel tegen Ajax

Ajax speelt donderdag een bijzonder oefenduel. De Amsterdamse club is uitgenodigd het nieuwe stadion van Germinal Beerschot Antwerpen officieel in te huldigen. Niet alleen de spelers maken zich op voor deze bijzondere gebeurtenis, ook het voltallige personeel van Ajax zal op de tribunes aanwezig zijn.

Ajax nam vorig jaar 51 procent van de aandelen van GBA in bezit. Dat gaf de Belgische club, die in financiele nood verkeerde, ruimte het hoofd boven water te houden. Dat resulteerde ondermeer in een opknapbeurt van het oude olympisch stadion, waar GBA de thuisbasis zal leggen voor aansluiting bij de Belgische top. Vorig seizoen sloten zij de Belgische competitie af met een vijfde plaats.

Net als bij de andere deelnemingen in het buitenland, Ajax Cape Town in Zuid-Afrika en Ashanti Goldfields in Ghana, ligt de interesse van Ajax in de uitwisseling van voetbalkennis en talenten tussen de clubs. Met GBA worden al maandelijks jeugdspelers en -trainers uitgewisseld. Zo kwam Bram Verbist, tweede keeper in Antwerpen, naar de Ajax A1 van Danny Blind.

Franky Van der Elst, trainer van de Belgische club, wil zich van zijn beste kant tonen. De oud-international kan donderdag tegen Ajax geen beroep doen op de geblesseerden Svetlicic (knie), Van de Weyer (knie), Sandjon (spierscheur kuit) en Van Der Heyden (enkel).

Het bezoek van Ajax is voor hem een goede gelegenheid zoveel mogelijk voetballers in aktie te laten komen. “In principe ga ik vanavond veel mensen laten spelen. De kern zal uit achttien spelers bestaan, het is best mogelijk dat ik ze allemaal laat opdraven. Maar we spelen nog altijd tegen Ajax, dus moet er steeds een behoorlijk elftal tussen de lijnen staan."

Van der Elst verwacht niet dat Germinal Beerschot het tegen het sterkste Ajax zal opnemen. “De Amsterdammers missen daarvoor te veel internationals. Maar wat er dan nog overblijft, zal voor ons zeker voldoende zijn. Wij gaan het Ajax proberen lastig te maken vanuit een goede organisatie."

Van der Elst beschouwt de galamatch overigens niet als een gewone oefenwedstrijd. "We moeten ons van onze beste kant laten zien, we spelen tenslotte tegen onze `partner'. Iedereen wil een goed figuur slaan, zowel het bestuur, de spelers, de supporters, als ikzelf. Ik zou niet graag verliezen."

Ajax mist veel eerste elftal-spelers vanwege interland-verplichtingen. Maar het Belgische publiek wordt niet teleurgesteld. Veteranen als Winter en Witschge verdedigen vanavond de rood-witte clubkleuren. Ook Machlas, niet opgeroepen voor het Grieks nationaal elftal, zal aanwezig zijn in de Kiel.

De selectie: Grim, Winter, De Cler, Wamberto, Yakubu, Hersi, Sier, Cruz, Van den Ban, Galasek, Witschge, Nieuwenburg, Machlas, Van der Vaart, Culina, Moekoena, Ikedia en Quansah.

Het duel is niet te volgen op de Nederlandse televisie. De Belgische zender TVA zendt vanaf 20.15 uur de wedstrijd rechtreeks uit. Vrijdag wordt verslag gedaan op de Ajax-website.

Bron: Ajax, GBA, Gazet van Antwerpen