Menu

Geblesseerde De Cler niet mee naar Israel

Voor het eerst in zijn lange Europa Cup-geschiedenis treft Ajax een Israƫlische club. Daags na de overwinning op Dukla Banska Bystrica lootte Ajax Hapoel Haifa uit de gelijknamige kustplaats in het Noorden van Israƫl. Wouters: 'Gezien de tegenstanders die zij versloegen in de voorrondes verwacht ik een heel behoorlijk niveau.'

Slechts één keer verbleef de bekerwinnaar op Israëlisch grondgebied en wel in de winterstop van het seizoen ‘95-‘96. In het Kiryat Eliezer Stadion speelde Ajax op donderdag 11 januari 1996 een vriendschappelijke wedstrijd tegen Maccabi Haifa, die andere topclub uit de kustplaats.

Ajax verloor met 2-1, en om even aan te geven hoezeer de tijden veranderd zijn, geven we voor de volledigheid toch nog even de opstelling: Van der Sar (46. Grim); Reiziger, Scholten, Frank de Boer, Bogarde; Ronald de Boer, Litmanen (46. Schulp), Musampa (63. Van den Bergh); Wooter, Kluivert, Hoekstra. Jari Litmanen maakte de enige Amsterdamse treffer.

Wanneer we deze opstelling langslopen, komen we slechts één naam tegen die ook nu in de selectie voorkomt: Fred Grim. De Amsterdammer verdedigt dit seizoen met verve het doel, waarbij zijn optreden afgelopen zondag tegen NEC echt uitstekend genoemd mag worden.

Met de eerste doelman gaat het goed, zijn verdediging maakt echter mindere tijden door. Bij een partijtje kopvolley maandag viel Tim de Cler op z'n schouder en raakte deze uit de kom. Dinsdag bij vertrek naar Israël bleef de Leidenaar achter in Amsterdam met de vier andere geblesseerde verdedigers; Jan van Halst (kuit), Ferdi Vierklau (hamstring), Ole Tobiasen (knie) en Tom Sier (voet).

De Roemeense international Christian Chivu is de beoogde vervanger van De Cler in de basis van Ajax. Maar uit voorzorg reisden daarom Quido Lanzaat en Christopher Kanu, spelers uit tweede elftal, mee naar het Beloofde Land.

Vraagteken in de selectie is Dani. De Portugees raakte zondag geblesseerd aan de enkel, pas op het laatste moment zal bekend worden of hij mee zal kunnen spelen tegen Haifa. Met de rugblessure van Frank Verlaat gaat het weer een stuk beter, over zijn meespelen donderdag bestaat minder twijfel.Ook de Deense ‘vleugelflits’ Jesper Grønkjær behoort weer tot de A-selectie. Grønkjær maakte zondag zijn rentree in het elftal van Jan Wouters.

Na het gelijke spel van afgelopen zaterdag tegen Beitar Jeruzalem staat Hapoel nu tweede op de ranglijst. Ajax’ tegenstander heeft uit zeven wedstrijden nu vijftien punten behaald en staat daarmee net achter koploper Hapoel Tel Aviv. De ploeg werd maandag tijdens de persconferentie door Jan Wouters omschreven als een ‘georganiseerde bende, maar dan in de positieve zin van het woord.’

De Ajax-trainer, die vorige week in Israel een wedstrijd van Hapoel bezocht, doelde daarmee op het grote aantal positiewisselingen van de Israëli’s, met name op het middenveld. Echt vaste posities zijn er niet, de spelers gebruiken de vrijgekomen ruimtes optimaal. Verder schijnt de tegenstander van Ajax nogal ‘Duits’ te opereren, dus vanuit een gesloten verdediging snel de diepte opzoeken.

Dat deze speelwijze zijn vruchten afwerpt bewezen de Israeli’s ook internationaal. Hapoel schakelde in de voorrondes van de Champions League het Turkse Besiktas uit. Valencia was daarna (tweemaal 2-0) een maatje te groot om de kampioenenliga daadwerkelijk te bereiken. Het ticket voor de UEFA Cup werd vervolgens goed benut door Club Brugge te verslaan. In de uitwedstrijd verloren de Israeli's weliswaar met 4-2 van de Belgen, maar dit resultaat was voldoende na de eerdere 3-1 winst thuis.

In tegenstelling van wat veel mensen denken, is de Joodse geschiedenis van Ajax vrij beperkt. Over de Joodse achtergronden van de Amsterdamse club doen nogal verschillende verhalen de ronde. De juiste informatie kregen we van ons aller Wim Schoevaart, de archivaris van Ajax. Mijnheer Schoevaart meldde dat dat gedoe over de Joodse achtergrond en Ajax als Joodse club allemaal ‘onzin’ is. We moeten vooral kijken naar de samenstelling van het publiek in De Meer in lang vervlogen tijden. ‘Joodse mensen houden nu eenmaal veel van culturele hoogstandjes, ze gingen derhalve naar de opera en naar Ajax’, aldus de heer Schoevaart.

Niettemin is Ajax mateloos populair in Israel. Het komende duel is in de Israelische media al afgeschildered als de ‘wedstrijd van de eeuw’. De media-afdeling van Ajax werd de afgelopen week bestookt door Israelische pers, die werkelijk alles willen te weten over het reilen en zeilen van de spelers. Wat doen Ajacieden op een vrije dag? Op wat voor soort schoenen wordt er doorgaans gespeeld? En lopen er nu veel Joodse spelers bij Ajax rond?

Ook de 150 trouwe Amsterdamse fans die deze week in het kielzog van hun cluppie de oversteek maken naar het Beloofde Land worden warm onthaald. Op de fraai vormgegeven website van Hapoel Haifa worden de Ajax-supporters als vrienden verwelkomd.

Kortom, de wedstrijd leeft behoorlijk en naar verwachting is het fraaie Kyriat Eliezer Stadion van Hapoel dan ook stijf uitverkocht.

Achtergrond

Ajax bereikte de tweede ronde door een 6-1 (thuis) en een 3-1 (uit) overwinning op het Slowaakse Dukla Banska Bystrica. De wedstrijd staat onder leiding van Tomasz Mikulski uit Polen. Aanvang van het duel is 21.30 uur! De return in de Amsterdam ArenA is op 4 november.

De selectie van Jan Wouters voor de trip naar Israël ziet er als volgt uit:

Shota Arveladze, Brian Laudrup, Tijjani Babangida, Nikos Machlas, Christian Chivu, John Nieuwenburg, Quido Lanzaat, John O’Brien, Dani, Martijn Reuser, Fred Grim, Frank Verlaat, Jesper Grønkjær, Wamberto, Richard Knopper, Aron Winter, Richard Witschge, Serge van den Ban, Christopher Kanu