Menu
'Geblesseerden hebben echt een dagtaak'

'Geblesseerden hebben echt een dagtaak'

Drukte op en rond het trainingsveld tijdens de donderdagochtendtraining. Schoolvakantie vierende scholieren kakelen er achter het hekwerk lustig op los. Conditie- en hersteltrainer René Wormhoudt werkt onverstoord aan het herstel van enkele licht gekwetste Ajacieden. De toekijkende jonkies vinden het allemaal prachtig. De mobieltjes met ingebouwde fotocamera's maken overuren. Wesley Sneijder, Hatem Trabelsi en Steven Pienaar behoren deze ochtend verreweg tot de meest gefotografeerde Ajacieden.

,,Leuk, zoveel mensen'', kijkt Wormhoudt na de training nuchter terug op alle aandacht voor zijn hersteltraining. ,,Dat hoort bij Ajax.'' Meestal doen de ‘klanten’ van de conditie- en hersteltrainer hun helende werk in relatieve rust en stilte. Gescheiden van de grote groep wél fitte Ajacieden. Ditmaal zijn de rollen omgedraaid. Nu zijn het Wormhoudt en zijn mannen die de meeste aandacht trekken. Al komt dat ook doordat de fitte selectieleden verder van de toeschouwers af trainen. De groep-Wormhoudt traint vlak voor het hek. Binnen bereik van de camera’s en daarmee dus een dankbare prooi voor kiekjesjagers. Springende Ajacieden, sprintende Ajacieden of dribbelende Ajacieden; prachtig natuurlijk om alles in beeld te brengen.

Het begeleiden van drie spelers is niet makkelijk. Vooral niet omdat elke Ajacied zich op zijn eigen herstelniveau bevindt. In normale mensentaal: de ene speler is verder op de goede weg terug dan de andere.
,,Periodiseren is nu belangrijk'', legt Wormhoudt uit. Na een intensieve woensdagtraining, daarom een relatief rustigere donderdagsessie. Arbeid-rust-arbeid-rust; het tempo blijft gehandhaafd tot de voetballer weer wedstrijdfit is.

De herstelsessies beginnen trouwens pas, nadat de Wormhoudt de hele selectie heeft opgewarmd. Het inlopen, rekken en strekken is ook een voorname taak van de Ajax-trainer. ,,Voor de revaliderende spelers stonden vandaag technische oefen- en loopvormen op het programma. Oefeningen waarbij de spelers op 60 a 70 procent van hun maximale hartslag zitten. Waarbij overigens wel lekker wordt gezweet.''

Dat er rond de training ook gelachen moet worden, toont Wormhoudt in de slotfase van de morgentraining. Met de fitte Yannis Anastasiou en Juanfrán, speelt Wormhoudt een partijtje kopvolleybal. De capriolen van Wormhoudt kietelen de lachspieren van de spelers en toeschouwers. ,,Ontspanning is belangrijk en plezier hoort erbij'', bevestigt Wormhoudt zijn eigen overtuiging.

Na de buitentraining verlegt de hersteltrainer zijn werkterrein weer naar de ArenA. Binnen de stadionmuren dus. Daar waar de werkdag elke ochtend weer begint. Vrijwel dagelijks om klokslag 9.45 uur werkt een select groepje Ajacieden onder zijn leiding een krachttraining af. De spelers die extra spierkracht het beste kunnen gebruiken, hanteren de halters en andere fitnessapparatuur.

Na ochtendtraining en de lunch wacht de geblesseerden een hernieuwde training. Deze donderdagmiddag bijvoorbeeld een specifieke stabiliteitstraining. ,,De geblesseerden hebben wat dat betreft echt een dagtaak'', aldus Wormhoudt.