Menu

Gebrek aan scorend vermogen breekt Jong Ajax op

In een wedstrijd waarin Jong Ajax beter speelde dan tegenstander Jong Excelsior, kwam het niet tot scoren. De Rotterdammers deden dat wel. Voor rust werd de latere eindstand van 1-0 bereikt. Opnieuw deed het gebrek aan scorend vermogen de ploeg van trainer John van 't Schip de das om.

In de eerste helft was het Ajax, met Sander Boschker, Victor Sikora en Anthony Obodai in de basis, dat constant de bal rondspeelde. De Amsterdammers zochten voortdurend naar een opening, maar Excelsior speelde goed gegroepeerd en gaf geen kans weg. Jason Culina was namens Ajax het dichtst bij een treffer, maar de Australiër schoot vanuit de draai tegen de keeper aan.

In wat eigenlijk genoemd kan worden als de eerste kans van de Rotterdammers was het gelijk raak. Tot dat moment, ongeveer tien minuten voor rust, had doelman Sander Boschker slechts voor een enkele terugspeelbal in actie hoeven komen. Na een aanval over de rechterkant werd goed naar binnen getrokken en volgde een schot dat Boschker niet kon keren: 1-0. ,,Het was eigenlijk de eerste keer dat Excelsior van zijn eigen helft kwam'', reageerde Van ´t Schip teleurgesteld.

In de tweede helft ging Ajax op jacht naar de gelijkmaker. Daardoor gaven de Amsterdammers natuurlijk wat meer ruimte weg en Excelsior profiteerde af en toe van die ruimte via een counter. Een keer was Excelsior slechts gevaarlijk, en de lat bracht toen redding voor Ajax.

Ajax stelde er een aantal kansen tegenover. Anthony Obodai was niet doeltreffend toen hij oog in oog stond met de keeper en Thomas Vermaelen was een paar keer dichtbij met een kopbal. Wat Ajax ook deed, een doelpunt kon het niet forceren. In de laatste fase van de wedstrijd liet Van ´t Schip zijn team achterin een-op-een spelen, met drie verdedigers. José Valencia werd linksbuiten in plaats van linksback en Culina ging op het middenveld spelen. Het leverde een paar goede kansen op, maar uiteindelijk mocht het niet baten.

,,Voor het oog hebben we aardig gespeeld, maar je koopt er niets voor’’, reageerde Van ’t Schip na afloop. ,,Als het voetballend niet gaat, dan moet je uit een ander vaatje tappen. Maar bij ons heerst een gebrek aan het kunnen forceren van een wedstrijd. Misschien lag het aan de wilskracht, wellicht zat het er gewoon niet in. Wij konden de opening niet vinden of de laatste pass was niet goed. Daarbij zijn er te weinig spelers die kunnen scoren. We voetballen aardig, maar we kunnen het nog niet omzetten in waar het om gaat.’’

Jong Ajax staat nu samen met Jong Excelsior op een gedeelde derde plaats, maar de Amsterdammers hebben een wedstrijd meer gespeeld. Als Ajax had gewonnen, had het de tweede plek op de ranglijst van de Beloftencompetitie ingenomen. ,,We zullen de komende wedstrijden punten moeten pakken om bovenin mee te blijven draaien’’, luidde de nuchtere conclusie van de trainer.

Opstelling Ajax: Boschker, Kujala ('65 Benson Erchiah), Promes, Vermaelen, Rustenberg, Krohn-Dehli, Obodai, Muller van Moppes, Sikora, Culina, De Ridder ('65 Valencia).