Menu
Gebroeders De Boer nemen Ajax nog één keer op sleeptouw

Gebroeders De Boer nemen Ajax nog één keer op sleeptouw

Deze week gaan we terug naar 20 december 1998 wanneer Frank en Ronald de Boer in de Kuip hun laatste Ajax-wedstrijd spelen.


Jaap Visser van Kick uitgevers schrijft elke week een blog over de geschiedenis van Ajax.


In het seizoen van het grote verval raakt Ajax een straatlengte achterop bij Feyenoord, maar blijft opvallend genoeg wel op de been in een kolkende Kuip waar het zich naar de beste kansen op de zege countert en verdedigend nauwelijks een krimp geeft. En dat laatste is opvallend genoeg te danken aan Frank de Boer.

De afvallige verdediger is in de tweede helft van 1998 Ajacied tegen zijn zin, maar vlak voor de Kerst toch uitblinker in Rotterdam. Samen met zijn tweelingbroer nog wel, de ook op een vertrek uit Amsterdam azende Ronald.

De Klassieker als schaamlap
Feyenoord-Ajax wordt 1-1 en dat bewijst maar weer eens dat de Klassieker een volledig op zichzelf staand titanengevecht is. Aangestuurd door Leo Beenhakker zijn de Rotterdammers in sneltreinvaart op weg naar de laatste landstitel van de twintigste eeuw.

Wanneer de schaal al eind april 1999 op de Coolsingel aan het Legioen wordt getoond, zal de kampioen nog een enorm pak rammel in de Arena krijgen. Maar die 6-0 heeft slechts statistische waarde en is voor Ajax een schaamlap in een seizoen waarin de gebroeders De Boer eerst de poten onder de stoel van trainer Morten Olsen wegzagen om vervolgens zelf de wijk naar Barcelona te nemen.

In de dug-out voor de gasten in de Kuip zit op 20 december Jan Wouters als technisch verantwoordelijke man. Olsen heeft de eer aan zichzelf gehouden nadat hij door de rebellie van Frank en Ronald de Boer zijn grip op de spelersgroep is kwijtgeraakt.

Frank en Ronald de Boer (voorgrond) balend na weer een zeperd in het seizoen 1998-1999. Bron: Erfgoed Ajax
Frank en Ronald de Boer (voorgrond) balend na weer een zeperd in het seizoen 1998-1999. Bron: Erfgoed Ajax

Hoewel de broers juist hun contract hebben verlengd, proberen zij in de zomer van 1998 onder hun verbintenis met Ajax uit te komen. Frank en Ronald kunnen naar Barcelona, maar halen bakzeil in een arbitragezaak en keren op hun schreden terug.

740 gebroeders De Boer-wedstrijden
Bij Ajax worden zij sindsdien door veel spelers met de nek aangekeken en toch weten de goed voetballende gebroeders uit tegen Feyenoord de dolende titelhouder zowaar nog een keer bij de hand te nemen. Na de 0-1 van Benni McCarthy laat Ajax grote kansen op 0-2 liggen waardoor Feyenoord aan een treffer van Kees van Wonderen genoeg heeft om de Amsterdammers op de ranglijst op afstand te houden.

De Klassieker in de Kuip blijkt de laatste van in totaal 740 gebroeders De Boer-wedstrijden in Ajax 1, want in de winterstop mogen Frank en Ronald alsnog naar Barcelona. En als vervolgens ook Jari Litmanen en Edwin van der Sar aan het einde van het seizoen vertrekken, en Danny Blind afzwaait, is er niks meer over van het grote Ajax van de jaren 90 dat 5 keer kampioen werd, de UEFA Cup won, de UEFA Champions League en de Wereldbeker.

[Kick uitgevers is de boekenpartner van Ajax en uitgever van het  Jaarboek dat een nieuwe formule heeft gekregen en zal uitgroeien tot de Ajax Encyclopedie. Bestel via onderstaande button deel 2 van de Ajax Encyclopedie]

Ajax EncyclopedieBeeld (boven): Ronald de Boer zet Feyenoorder Jean-Paul van Gastel de voet dwars. Rechts Dani, midden Jon Dahl Tomasson en links Julio Ricardo Cruz.

Bron: Erfgoed Ajax