Menu
‘Geduldig’ Ajax A1 sluit 2009 goed af

‘Geduldig’ Ajax A1 sluit 2009 goed af

Ajax A1 heeft het jaar 2009 op positieve wijze afgesloten. Iets voorbij de helft van de competitie won het team van Frank de Boer het laatste competitieduel van dit kalenderjaar met 1-2 van Sparta Rotterdam A1. Bovendien is Ajax koploper PSV op één punt genaderd.

Ook met een kleine overwinning was Frank de Boer zaterdagmiddag content. In het seizoen waarin het hoogste jeugdelftal van Ajax geregeld met grote cijfers en fraai spel wint, kan de A1 ook geduldig spelen tegen een team dat zich op de eigen helft ingraaft.

Geduld was in Rotterdam het toverwoord voor Ajax A1. Op een ouderwetse ondergrond van echt gras gingen de Ajacieden een lastig karwei tegemoet. ,,Sparta speelde met tien man achter de bal, waardoor we rustig op onze kans moesten wachten”, sprak De Boer na afloop over zijn strijdplan. Het bleek de juiste tactiek, want ondanks een tegengoal halverwege de eerste helft liet Ajax A1 zich niet van de wijs brengen. ,,Die tegentreffer was volledig aan slordigheid van onze kant te wijten. Door balverlies liepen we even in de val.”

Aan de hand van Christian Eriksen bevrijdde de A1 zich nog voor rust uit die Rotterdamse val. De Deense middenvelder bracht zijn team op gelijke hoogte. Na een mooie steekbal van Lorenzo Ebecilio was het voor Eriksen een koud kunstje om de keeper in de 42e minuut te passeren: 1-1. ,,Ik was blij dat die goal juist op dat moment viel, want daardoor had ik in de rust even tijd om een paar accenten te verduidelijken”, aldus De Boer.

Kort na rust was het opnieuw Eriksen die zijn trainer en team te hulp schoot. Hij draaide een vrije trap vanaf links richting het Sparta-doel, waarmee hij zijn metgezel van de eerste treffer dit keer in staat stelde te scoren. ,,Ebecilio hoefde de bal alleen nog maar aan te raken”, beschreef Ajax’ trainer de tweede en tevens winnende treffer. ,,Daarna kregen we nog voldoende kansen via onder meer Tom Boere en Eriksen, maar het bleef bij 1-2. Overigens kwam Sparta vlak voor tijd ook nog een paar keer gevaarlijk voor ons doel, maar gelukkig bracht dat onze overwinning niet meer in het geding.”

Het goede humeur van De Boer over de succesvolle afsluiting van 2009 werd vlak na het eindsignaal nog een stukje beter toen hij de uitslag van koploper PSV A1 vernam. Net als vorige week (tegen Ajax A1) verloren de lijstaanvoerder ook deze zaterdag. Op de Herdgang ging de jeugdformatie van PSV met 1-2 onderuit tegen Feyenoord A1. Met 32 punten uit vijftien duels is Ajax de koploper nu op één punt genaderd. Dat belooft wat na de winterstop.

Opstelling Ajax A1:
Warner Hahn, Ruben Ligeon, Roly Bonevacia (70. Bryan Ottenhoff), Ricardo van Rhijn, Dico Koppers, Rodney Sneijder, Zé Eduardo, Christian Eriksen (88. Jeffrey Dekker), Florian Jozefzoon, Tom Boere, Lorenzo Ebecilio (78. Rik Schouw).