Menu

Geen Ajacieden in Oranje van Van Gaal

Als een verrassing kwam het niet. Bij de presentatie van de eerste selectie van de nieuwe bondscoach Louis van Gaal komt geen Ajacied meer voor uit de huidige selectie. Record-international Aron Winter (84 caps) bedankte na het EK en daarmee viel de laatste Ajacied in actieve dienst weg uit het keurkorps van het Nederlandse voetbal.

Van Gaal behield de kern waarmee Frank Rijkaard speelde op EURO 2000. De trainer voegde vijf nieuwe namen toe aan deze groep. Ricksen, Van Bommel, Bruggink, Vennegoor of Hesselink en Bouma, allen reeds actief voor Jong Oranje, speelden nog niet eerder een A-interland.

Naast Winter zijn verder Bergkamp (vrijwillig), De Goey, Van Vossen, Van Hooijdonk en Makaay (de laatste is geblesseerd) niet opgeroepen. Van Gaal benadrukte dat niemand definitief is afgevallen, met uitzondering dan van de spelers die hun interlandloopbaan op eigen initiatief hebben afgesloten.

Volgende week zal Van Gaal een driedaagse trainingssessie houden in Hoenderloo. Hij is van plan met hen het EK te evalueren en er zal een oefenduel worden gespeeld, tegen AGOVV. Met het oog op de eerste officiele interland, begin September tegen Ierland, riep de Van Gaal op ook de geblesseerde Numan en Davids op.

Van Gaal benoemde Ruud Krol tot zijn assistent-bondscoach. Krol, die tijdens Euro 2000 al actief was voor Oranje, tekende een contract voor twee jaar. De oud-Ajacied volgt Johan Neeskens op die vertrok na het EK. Van Gaal zegt dat Krol, record-international en oud-trainer over capaciteiten beschikt die hij niet heeft.

Als nieuwe keeperstrainer is de naam van Frans Hoek gevallen, als opvolger van de eveneens vertrokken Pim Doesburg. De oud-trainer van Ajax staat nog onder contract bij FC Barcelona, die toestemming zou moeten geven om Hoek parttime af te staan.

De nieuwe selectie van Jong Oranje kent wel Ajacieden. Van de Ban, Van der Gun, Van der Meyde, Hose en Bobson stonden donderdag op het lijstje van assistent-bondscoach Ruud Kaiser voor zijn nieuwe selectie. Vanwege het bereiken van de 21-jarige is er een einde gekomen aan het Olympisch avontuur van De Cler, Knopper en Nieuwenburg. Onder Han Berger, die vertrok als hoofdtrainer naar FC Utrecht, wist Jong Oranje geen plaats voor Sydney af te dwingen. Een opvolger voor Han Berger is nog niet bekend. Van Gaal, de nieuwe technische baas in Zeist, houdt zich bezig met de zoektocht naar een opvolger. Volgende week oefent de ploeg van Kaiser in Enschede tegen De Tubantia.

Selectie Oranje: Van der Sar (Juventus), Westerveld (Liverpool), Reiziger (Barcelona), Ricksen (Glasgow Rangers), Stam (Manchester United), Konterman (Glasgow Rangers), Frank de Boer (Barcelona), Numan (Glasgow Rangers), Bosvelt (Feyenoord), Seedorf (Inter), Van Bommel (PSV), Davids (Juventus), Van Bronckhorst (Glasgow Rangers), Cocu (Barcelona), Bruggink (PSV), Ronald de Boer (Barcelona), Overmars (Barcelona), Kluivert (Barcelona), Vennegoor of Hesselink (FC Twente), Zenden (Barcelona), Bouma (PSV).Selectie


Jong-Oranje: Van de Ban (Ajax), Ten Rouwenaar Emmen), Van de Ree (Utrecht), Schuurman (Eagles), Wisgerhof (NEC), Wolters (AZ), Hofland (PSV), Broerse (Groningen), Bosschaart (Utrecht), Mathijsen (Willem II), Heye (RBC), Touzani (Utrecht), Van Steenveldt (RKC), Pique (FC Twente), Janssen (Vitesse), Van der Gun (Ajax), Van der Meyde (Ajax), Van der Woude (Dordrecht), Hose (Ajax), Kuyt (Utrecht), Bobson (Ajax), Ax (NEC).