Menu

Geen Arsenal maar Heerenveen

Je zou bijna vergeten dat de UEFA zijn lucratieve en attractieve Champions League weer laat draaien vanaf deze week. De eerste knock-outronde staat op het programma met vanavond de eerste wedstrijden. Zonder Ajax, waardoor het hele evenement een ver-van-mijn-bed-show is geworden. Ajax speelt echter wel op een Europese wedstrijdavond. Tegen SC Heerenveen.

Deze dinsdagavond ontvangt de nummer 2 van groep H Arsenal. Jammer genoeg is de plaats van handeling niet Amsterdam maar Vigo, waar Celta de gastheer is. Toch kwamen de Ajacieden vandaag gewoon naar buiten voor een training. Nou ja, gewoon was het natuurlijk ook niet, want op dinsdag zijn de spelers meestal vrij. Behalve als er doordeweeks gespeeld moet worden.

En dat moet er. Weliswaar is Ajax uitgeschakeld in Europa, maar er staat wel degelijk een midweeks duel ingeroosterd. Ajax moet naar Heerenveen. Aangezien het aantal doelen voor dit seizoen is gereduceerd tot één: kampioen worden, geen onbelangrijk duel.

De spelers krijgen in elk geval volop steun tijdens de training. Want het is vakantie in een groot deel van het land en ouders en kinderen hebben deze dinsdag aangegrepen om naar de training van Ajax te gaan kijken. Een goed idee uiteraard, want de spelers willen zich in de kijker spelen om in Friesland in het basisteam te komen of te blijven.

Voor Rafael van der Vaart zal dat er echter niet inzitten. De trainer gaf zondag na het gewonnen duel tegen FC Twente aan dat Van der Vaart maandag en dinsdag voluit mee moest kunnen trainen. Dat was niet het geval. De vice-aanvoerder beperkte zich tot een individuele training en bevond zich letterlijk en daardoor ook symbolisch ver van de groep.

Tussen Van der Vaart en de groep waren Thomas Vermaelen, Tom de Mul en John O'Brien apart aan de slag. Toen op het hoofdtrainingsveld de partij losbrandde, sloot ook Steven Pienaar zich bij het trio aan.

Tom Soetaers was toen al lang en breed van het veld. De Belgische buitenspeler voelde al na het inlopen dat het niet goed ging en meldde zich af bij Koeman. Ook de fysiotherapeut werd op de hoogte gebracht van het fysiek ongemak voordat Soetaers na vijf minuten het trainingsveld verliet.

In de partij koos Koeman voor dezelfde spelers als afgelopen zondag. Met dit verschil: Hatem Trabelsi droeg een geel hesje in plaats van Zdenek Grygera. Conclusies zijn er nog niet aan te verbinden. De partij was namelijk ook geen elf tegen elf.