Menu
Geen beker voor Ajax A1

Geen beker voor Ajax A1

Ajax A1 heeft de bekerfinale na een strafschoppenserie verloren van sc Heerenveen. De Ajacieden gaven in de reguliere speeltijd een 2-0-voorsprong weg.

Het was de afscheidswedstrijd van trainer Sonny Silooy, die volgend seizoen de jeugd van het Haarlemse Young Boys gaat trainen. Voor hem, en voor de spelers die afscheid nemen van Ajax, had het zo mooi geweest als deze wedstrijd werd gewonnen, maar het mocht niet zo zijn. Ajax nam voor rust wel een 2-0-voorsprong door treffers van Erixon Danso en Jordy Schell, maar Heerenveen had zich al niet onbetuigd gelaten en was een aantal keer gevaarlijk geweest. Roy Ouwerkerk voorkwam echter lange tijd een Fries doelpunt.

Erixon Danso heeft Ajax op 1-0 gezet. Erixon Danso heeft Ajax op 1-0 gezet.

In de tweede helft begon Ajax zwak. Misverstanden in de defensie gaven al een indicatie dat het niet lekker liep en in de 63ste en 69ste minuut was het inderdaad Heerenveen dat tot twee keer toe kon scoren. Na de 2-2 vielen sommige spelers van Heerenveen letterlijk om van de kramp. Ook de Ajacieden begonnen kramp te vertonen. Zij speelden ietwat angstig en moesten uitkijken voor de af en toe nog steeds gevaarlijke Heerenveen-spelers. Maar de stand bleef gelijk, 2-2.

Een heerlijke scrimmage voor het doel van Heerenveen. Een heerlijke scrimmage voor het doel van Heerenveen.

In de eerste helft van de verlenging ontspon zich nog een levendige strijd, maar in de tweede helft viel er weinig meer te genieten. De pijp was leeg en de verzorgers liepen zich de benen uit het lijf om alle krampaanvallen te bestrijden. Strafschoppen zouden de beslissing moeten brengen. Heerenveen bleek messcherp in die loterij en toen Rafael Uiterloo namens Ajax miste, maakte de Friese ploeg het koelbloedig af. Heerenveen pakte zo de beker en voor Ajax A1 restte niets meer dan de bloemen. ,,Ik had dit seizoen graag willen afsluiten met winst in de bekerfinale. Dat had het teleurstellende seizoen weg kunnen poetsen", vond de scheidende trainer Sonny Silooy. ,,Maar deze wedstrijd was kenmerkend voor het seizoen. Het verschil tussen de eerste en tweede helft was zo groot. We waren individueel beter dan Heerenveen, maar de overtuiging, de echte wil om te winnen, ontbrak."

Opstelling Ajax A1: Roy Ouwerkerk; Johan Kapelhoff, Toby Alderweireld, Timothy van der Meulen (80. Tom Overtoom), Kevin Huijsman (46. Paa Sampye); Frank Olyve, Daley Blind, Nathaniel Will; Jordy Schell (65. Vlatko Lazic), Renaldo Jongebloet (50. Marvin Zeegelaar), Erixon Danso (96. Uiterloo)

Met de sprongkracht van deze Ajacied Rafael Uiterloo is ook aan het einde van het seizoen helemaal niets mis. Met de sprongkracht van deze Ajacied Rafael Uiterloo is ook aan het einde van het seizoen helemaal niets mis.
Met de regelmaat van de klok vielen spelers van zowel Ajax als Heerenveen om met krampverschijnselen. Met de regelmaat van de klok vielen spelers van zowel Ajax als Heerenveen om met krampverschijnselen.
De bal wordt met een prachtige kopstoot voor het doel gebracht. De bal wordt met een prachtige kopstoot voor het doel gebracht.
Voor Sonny Silooy zit zijn Ajax-periode als jeugdtrainer er op. Volgend jaar is hij trainer bij Young Boys in Haarlem. Voor Sonny Silooy zit zijn Ajax-periode als jeugdtrainer er op. Volgend jaar is hij trainer bij Young Boys in Haarlem.

FOTO'S: SANDER NIEUWENHUYS