Menu
Geen doelpunten bij Ajax - NAC

Geen doelpunten bij Ajax - NAC

Ajax heeft zijn 150ste Eredivisie-wedstrijd onder Frank de Boer niet kunnen winnen. Het thuisduel met degradatiekandidaat NAC Breda leverde zondag een teleurstellend gelijkspel op: 0-0. De rentree van Viktor Fischer plus een zo goed als zeker gestelde tweede plek waren spaarzame lichtpuntjes op een sportief glansloze middag.

De Boer koos in de voorlaatste thuiswedstrijd van het seizoen voor Jairo Riedewald als linksback. De youngster verving de geblesseerde Nicolai Boilesen. Lucas Andersen kreeg vertrouwen met een basisplek als linkeraanvaller. Viktor Fischer maakte na veertien maanden durend blessureleed zijn langverwachte rentree in de wedstrijdselectie. Op de dag af vier jaar na de ondertekening van zijn eerste Ajax-contract, vierde Fischer dezelfde middag direct ook een rentree binnen de lijnen.

Er vielen de 19e april 2015 meer historische parallellen te trekken. Exact dezelfde dag in 1995 plaatste Ajax met een 5-2-overwinning op Bayern München overtuigend voor de finale van de UEFA Champions League. De linksback uit het gouden Ajax-jaar 1994-1995 is sinds december 2010 Ajax’ hoofdtrainer. Demy de Zeeuw keerde als aanjager van NAC terug in de ArenA; de middenvelder was in 2010-2011 steunpilaar in het Ajax-collectief van eerst Martin Jol en later De Boer.

Al voor de aftrap landde een goed bericht vanuit De Kuip in de Amsterdam ArenA. Door het verrassende verlies van Feyenoord tegen Go Ahead Eagles (0-1) kon de tweede plek de Ajacieden - bij een overwinning op NAC - feitelijk niet meer ontgaan. De zege van de Eagles werkte daarentegen wel weer motiverend voor NAC. Bij de aftrap van het ArenA-duel waren de Deventenaren de Bredanaars tot op een punt genaderd. De clubs proberen al maandenlang te ontsnappen aan het degradatiespook. FC Dordrecht werd zondag letterlijk het slachtoffer van de verrassende uitslag in Rotterdam. De schapenkoppen zijn officieel gedegradeerd uit de Eredivisie. Voor de Zuid-Hollanders bleef het avontuur op het hoogste niveau beperkt tot slechts een seizoen.

Na veertien maanden blessureleed maakte Viktor Fischer zijn rentree. Daarnaast was het zondag exact vier jaar geleden dat hij zijn eerste Ajax-contract tekende. Na veertien maanden blessureleed maakte Viktor Fischer zijn rentree. Daarnaast was het zondag exact vier jaar geleden dat hij zijn eerste Ajax-contract tekende.

Ajax wekte lange tijd de indruk het cadeautje vanuit Rotterdam maar niet uit te willen pakken. NAC, dat het zonder zijn geschorste hoofdtrainer Robert Maaskant moest rooien, kon lang teren op de zeldzame kansen die het duel voortbracht. Adnane Tighadouini verscheen na een kwartier oog-in-oog met Jasper Cillessen. De Ajacied stond geen treffer toe. Kolbeinn Sigthórsson tekende na 33 minuten voor de eerste échte Ajax-kans. De spits rondde voorbereidend werk van (vooral) Riedewald bijna-scorend af. De inzet van Sigthórsson scheerde voorlangs.

Wat in het restant van de eerste 45 minuten volgde waren overwegend Ajax-kansen en –mogelijkheden. Zo tikte keeper Ten Rouwelaar de inzet van Sinkgraven over en bokste de goalie iets later een schot van Bazoer ook al uit de doelmond. Bazoer besloot de eerste helft met een geplaatst schot dat nét aan naast het doel verdween. De doelpuntloze ruststand was weinig hartverwarmend.

Hartverwarmender was het applaus waarmee de ArenA Viktor Fischer begroette toen deze – kort na rust – aan zijn warming-up begon. Het welkomstapplaus bleek slechts een kleine voorbode op het gejuich dat Fischer oogstte toen hij zich voor zijn wissel aan de zijlijn meldde. De vervanger van Sigthórsson beëindigde maandenlang blessureleed met een heuse applauswissel. Hoe lang afwezig ook, Fischer bracht direct vuur en flair in het Ajax-spel. De Deen dwong bij zijn allereerste actie direct een corner af. El Ghazi kopte de hoekschop vervolgens over. De rechtsbuiten zag zijn inzet na een een-tegen-een met Ten Rouwelaar op het dak van het doel stranden. Een scherpe inzet van Klaassen (kopbal) bleef net buiten bereik van de inlopende Joël Veltman. De hatelijke nul bleek niet weg te branden op de oranje gekleurde Ziggo-stadionschermen.

Dat laatste kwam Ajax voor de gelegenheid niet slecht uit toen Mats Seuntjens voor het Ajax-doel verscheen. De spits ontving de bal van Sarpong en leek een balcontact verwijderd van een doelpunt. Tot hilariteit en opluchting van alle Ajacieden in de ArenA verputste Seuntjens de – op het oog – niet te missen kans.

Invaller Ricardo Kishna en Andersen kregen het laatste woord, maar konden de thuisclub evenmin aan de zege helpen. Kishna zag zijn inzet weggewerkt vanaf de doellijn, terwijl Andersen strandde op Ten Rouwelaar. De thuiswedstrijd tegen degradatiekandidaat NAC (in de slotminuten gereduceerd tot 10 man na rood voor Gill Swerts) leverde daarmee slechts een schamel punt op. Ajax vestigde met zijn vierde doelpuntloze thuiswedstrijd in een seizoen wel een nieuw clubrecord. Het oude Ajax-record uit 2005-2006 (drie doelpuntloze thuisduels) werd verbeterd, of eigenlijk: 'verslechterd'.

De wetenschap dat de tweede plek Ajax amper meer kan ontgaan (9 punten voor op Feyenoord met nog drie duels voor de boeg), was zondag een minuscule genoegdoening. ,,We begonnen slecht, vooral doordat we in een veel te laag tempo speelden’’, blikte De Boer terug op het duel met NAC. ,,Dat kwam ook doordat NAC heel compact speelde. Ajax kreeg pas een kwartier voor rust controle. Gelukkig miste NAC ook een 200 procent kans. Toch voelt dit gelijkspel als een verlies.’’

De Boer feliciteerde vriend en collega Phillip Cocu een avond eerder met de landstitel. ,,Ik heb tegen Phillip gezegd dat hij moet genieten van de titel. Volgend jaar worden wij weer kampioen’’, besloot De Boer. ,,Ik heb PSV - Heerenveen ook niet gekeken, want het doet pijn. Ik haat het gevoel als een ander met een prijs aan de haal gaat. Ik gun Phillip (Cocu) en zijn technische staf de titel overigens wel. Ze hebben de titel dik en dik verdiend.’’

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Tijdens het warmlopen werd Fischer toegezongen door het Ajax-publiek. Tijdens het warmlopen werd Fischer toegezongen door het Ajax-publiek.
Frank de Boer: 'Ik heb PSV-Heerenveen ook niet gekeken, want het doet pijn. Ik haat het gevoel als een ander met de titel aan de haal gaat.' Frank de Boer: 'Ik heb PSV-Heerenveen ook niet gekeken, want het doet pijn. Ik haat het gevoel als een ander met de titel aan de haal gaat.'
Een grote kans van Klaassen in de 57ste minuut bracht Ajax helaas niet op voorsprong. Een grote kans van Klaassen in de 57ste minuut bracht Ajax helaas niet op voorsprong.
Vlak voor tijd kwam Andersen nog in een kansrijke positie. NAC-keeper Ten Rouwelaar bracht redding. Vlak voor tijd kwam Andersen nog in een kansrijke positie. NAC-keeper Ten Rouwelaar bracht redding.
Halverwege de tweede helft belandde een vrije trap van Sinkgraven op de lat Halverwege de tweede helft belandde een vrije trap van Sinkgraven op de lat
Een goede kans van El Ghazi in de 70ste minuut, waarbij de bal op het dak van het doel belandde. Een goede kans van El Ghazi in de 70ste minuut, waarbij de bal op het dak van het doel belandde.