Menu
Geen doelpunten bij Galatasaray - Ajax

Geen doelpunten bij Galatasaray - Ajax

Ajax heeft het trainingskamp in Turkije zaterdagavond afgesloten met een 0-0 gelijkspel tegen Galatasaray. De openingswedstrijd van de Turk Telekom Arena in Istanbul eindigde zoals die begon. Zondag keert Ajax terug naar Nederland. Woensdag wacht het team van Frank de Boer de Klassieker Ajax - Feyenoord.

De vriendschappelijke wedstrijd tegen Galatasaray stond in het teken van de opening van het nieuwe stadion. De Türk Telekom Arena - ook wel bekend als het Aslantepe Stadion - bevindt zich in het Ali Sami Yen Sports Complex en heeft dezelfde kwaliteiten als de Amsterdam ArenA.
Tientallen dansers openden de indrukwekkende ceremonie. Het tafereel deed denken aan de openingsceremonie van de WK-finale afgelopen zomer in Zuid-Afrika. Vuurwerk in en zelfs rondom het stadion sierden de lucht. Deze historische gebeurtenis werd ook bijgewoond door de president van Turkije. Tienduizenden toeschouwers waren getuige van de eerste wedstrijd in het immens grote stadion.

Ajax miste voor het oefenduel met Galatasaray enkele spelers. Mounir El Hamdaoui herstelt van een knieblessure en Bruno Silva heeft nog last van zijn schouder. Ook voor Dario Cvitanich kwam het duel te vroeg. Hij herstelt van een enkelblessure. Oleguer is herstellende van een hamstringblessure. De Boer startte met het oog op de competitiewedstrijd tegen Feyenoord van aanstaande woensdag zonder Luis Suarez. De Uruguayaan is nog drie competitiewedstrijden geschorst. De Boer koos voor een voorhoede met Miralem Sulejmani, Siem de Jong en Lorenzo Ebecilio.

Aras Özbiliz verving Lorenzo Ebecilio een kwartier voor tijd. Aras Özbiliz verving Lorenzo Ebecilio een kwartier voor tijd.

Eerder op de dag gaf De Boer tijdens de persconferentie aan dat hij zijn elftal vooral wil zien omschakelen. Dat liet Ajax in de eerste twintig minuten van de wedstrijd goed zien. Ajax veroverde de bal bij de Turken en zette ze telkens vast. Toch liet de huidige nummer 9 van de Süper Lig zich niet uit het veld slaan en kwam al gauw met een antwoord in de openingsfase. Na balverlies van Gregory van der Wiel kreeg Ayhan Akman de beste kans om te scoren. De Galatasaray-speler stond oog in oog met Maarten Stekelenburg. Haastig haalde hij uit en schoot tot geluk van Ajax hoog over het doel. Na een klein halfuur had Miralem Sulejmani namens Ajax de beste mogelijkheid tot scoren. De Servische aanvaller nam een vrije trap net buiten het zestienmetergebied, maar schoot naast.

Ook in het tweede bedrijf bleef Galatasaray op zoek naar het eerste doelpunt in het nieuwe stadion. Kazim Kazim, onlangs overgekomen van aartsrivaal Fenerbahce, produceerde een zacht schot in handen van Stekelenburg. Kort na zijn eerste kans volgde een hard schot van Kazim vanaf rechts. Echte druk kon Ajax zaterdagavond niet zetten op Galatasaray, maar andersom ook niet. De 17-voudig Turks kampioen en Ajax waren gelijkwaardig aan elkaar.

Twintig minuten voor tijd, toen Eyong Enoh plaatsmaakte voor Luis Suarez, kwam er tot slot toch nog wat wat meer dreiging in het spel. Vlak voor tijd passeerde de aanvaller doelman Ufuk Ceylan vanaf links en schoot alsnog over. Ook een uitgelezen kans één-tegen-één met de keeper kort daarna resulteerde niet in een doelpunt van Suarez. Even was er een schrikmoment voor Ajax nadat Anil Dilaver oog in oog stond met Stekelenburg. Een tegendoelpunt bleef de nieuwe aanvoerder van Ajax echter bespaard.

Frank de Boer was over het algemeen tevreden met het vertoonde spel. ,,Ik ben tevreden, maar het kon beter. We hadden het spel beter kunnen uitspelen en controleren. Dit is een wedstrijd waar we van leren.’’

Zo eindigde Ajax de trainingsweek in Turkije met een 0-0 gelijkspel. Zondag reist de selectie terug naar Amsterdam. Terug in Nederland zal het team van De Boer zich direct richten op de inhaalwedstrijd tegen Feyenoord. De Klassieker vormt woensdagavond de opening van de tweede seizoenshelft. Op dat moment zal Ajax weten waar het momenteel écht staat.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Louis van de Vuurst/Ajax.nl

Met deze elf spelers begon Ajax aan het oefenduel met Galatasaray. Met deze elf spelers begon Ajax aan het oefenduel met Galatasaray.
Frank de Boer keerde zaterdagavond even terug bij de club waar hij in 2003 speelde. Frank de Boer keerde zaterdagavond even terug bij de club waar hij in 2003 speelde.
Christian Eriksen probeert Emre Çolak (met speciaal beschermingsmasker) van de bal te zetten. Christian Eriksen probeert Emre Çolak (met speciaal beschermingsmasker) van de bal te zetten.
Gregory van der Wiel werd in de tweede helft vervangen door Vurnon Anita. Gregory van der Wiel werd in de tweede helft vervangen door Vurnon Anita.
Invaller Luis Suarez kreeg nog een paar beste kansen na rust. Invaller Luis Suarez kreeg nog een paar beste kansen na rust.
Siem de Jong stond in Istanbul in de spits. Toen Luis Suarez na rust inviel, schoof De Jong een linie terug. Siem de Jong stond in Istanbul in de spits. Toen Luis Suarez na rust inviel, schoof De Jong een linie terug.
Luis Suarez was geregeld gevaarlijk, maar scoorde niet. Luis Suarez was geregeld gevaarlijk, maar scoorde niet.