Menu

Geen doelpunten bij Jong Ajax - Jong Utrecht

Een week nadat Jong Ajax Jong FC Utrecht had verslagen in de Amstel Malt Cup, troffen beide ploegen elkaar weer, nu voor de competitie. Vorige week won Ajax met 3-1, deze maandagavond wist geen van beide ploegen te scoren: 0-0. Doelman Bogdan Lobont speelde voor het eerst weer een wedstrijd sinds hij in Portugal geblesseerd raakte.

Het verschil op papier, Ajax stond derde en Utrecht stond achtste, kwam op
het veld niet tot uitdrukking. Het team van trainer John van 't Schip was op zeven
plaatsen gewijzigd ten opzichte van de week ervoor, maar ook Utrecht had
een aantal wijzigingen doorgevoerd. De gasten hadden de spelers die de dag
ervoor bij het eerste tegen Ajax op de reservebank zaten, alle zes in het
veld staan.

In de eerste helft gebeurde eigenlijk vrijwel niets. Behalve dat Jerold Promes na twaalf minuten een elleboog op zijn oog kreeg en het veld moest verlaten. Michael Krohn-Dehli verving de verdediger en ging rechts op het middenveld spelen, zodat Yakubu een linie naar achteren verhuisde en de plaats van de geblesseerde Promes overnam. Etienne Esajas nam een vrije trap iets buiten het zestienmetergebied en Jason Culina schoot van afstand. Verder werd Ajax niet gevaarlijk. FC Utrecht stelde er even weinig
tegenover. Kevin van Baarlen vuurde een schot af op het doel van Lobont, maar de Roemeen die voor het eerst sinds hij in januari geblesseerd raakte weer een wedstrijd keepte, had er geen enkele moeite mee.

Nog geen tien minuten na rust kreeg Utrechter Joost Broerse van scheidsrechter Liesveld voor de tweede keer een gele kaart, zodat hij richting kleedkamers kon. Vervolgens werd het voor de Ajacieden nog moeilijker de defensieve barrière van FC Utrecht te doorbreken. De thuisploeg deed er alles aan om de score te openen, maar geen van de Ajacieden was eenmaal oog in oog met de doelman scherp genoeg om het af te maken.

In de laatste minuut had de beslissing alsnog in het voordeeel van Ajax moeten vallen. Debutant Stanley Aboraa kreeg na een voorzet van Esajas vanaf links en het overstapje van Ryan Babel in het centrum, de bal ineens voor zijn voeten. De A-junior aarzelde niet, maar schrok toch een beetje van de enorme mogelijkheid en schoot pardoes over. Daarna kon Utrecht nog een keer counteren via Serghinio Neslo, maar omdat er geen enkel Utrechts teamgenootje mee naar voren was gekomen, bleek ook die aanval niet gevaarlijk genoeg. Zo werd de fitheid van Lobont in negentig minuten nauwelijks op de proef gesteld. ,,Als bij ons de jongens die controlerend moeten spelen, ook voor de bal gaan spelen, dan is het logisch dat de tegenstander toch nog een kans krijgt'', legde Van 't Schip uit.

,,We kwamen veel te weinig aan voetbal toe'', analyseerde Van 't Schip na afloop. ,,We waren onzorgvuldig in de passing en verloren wat gemakkelijk de duels. Daardoor kregen we nooit grip op de wedstrijd. In de tweede heft ging het wat beter, konden we meer domineren. Toen zij eenmaal met tien man speelden, zakten ze nog verder terug. Dan moeten wij ook een beetje geluk hebben dat de bal een keer wel goed valt.''

,,Het leek wel of we elkaar niet goed verstonden in het veld'', vond de trainer. ,,Dat lukte de afgelopen weken wel. We waren aan een goede serie bezig, dus het is jammer dat we nu verliezen. We willen de aansluiting met Feyenoord, dat eerste staat, graag behouden, maar vandaag zat er niet meer in.''


Jong Ajax - Jong FC Utrecht: 0-0 (0-0). Gele kaarten: Yakubu ( Ajax) '42, Van den Brink '34, Broerse '44 en '53 (rood), Kruys: '69 (allen FC Utrecht).

Opstelling Jong Ajax: Lobont, Kujala, Promes ('13 Krohn-Dehli), Vermaelen, Emanuelson, Yakubu, Aboraa, Lindgren, De Mul ( '60 Babel), Culina, Esajas.

Opstelling Jong FC Utrecht: Broerse, Shew Atjon, Van den Brink ('46 Moharram), Calabro ('89 Neslo), Keller, Cakir, Alisic, Van Baarlen ('77 Versluis), Vorm, Kruys, Axwijk.