Menu

Geen doelpunten bij Roemeens/Amsterdams onderonsje

Naast de dug-out van Rapid Boekarest stond een ingepakte jongeman. Arm in ondersteunende moderne mitella en gehuld in blauwe pet en dito capuchon. Hij keek toe hoe de wedstrijd tussen Rapid Boekarest, niet geheel toevallig zijn vorige club, en Ajax 2 in een bijna bloedeloze 0-0 eindigde.

Foto's Louis van de Vuurst

Bogdan Lobont, geblesseerd aan de schouder, kon zijn Roemeens weer wat ophalen met anderen dan zijn ploeggenoot Cristian Chivu. De gekwetste Ajax-doelman zit ongeveer op de helft van zijn revalidatieperiode en keek met enkele vrienden naar de oefenwedstrijd van zijn oude club en zijn huidige club. Echt warm kan hij daar niet van zijn geworden.

Bij Ajax 2 stond Johnny Heitinga centraal in de verdediging. De A-junior deed het niet onverdienstelijk en was betrokken bij de eerste Ajax-kans na een kwartier spelen. Hij kopte de bal na een vrije trap naast het doel van Razvan Lucescu.

Ook Ferdi Vierklau maakte deel uit van de verdediging. Dat deed hij al enige weken, maar eindelijk maakte hij de negentig minuten vol. Vierklau speelde verdienstelijk. Zowel als rechtsback als centrale verdediger (laatste 22 minuten) deed hij het naar behoren.

Maar dat kon niet van iedereen worden gezegd. De Roemenen speelden ogenschijnlijk zonder vast concept. Erg veel lijn was er niet te bespeuren. Dat maakte het voor Ajax niet makkelijk. De aanvallers hadden het moeilijk tussen de samenscholende bordeauxrode spelers.

De grootste kans voor de Roemenen was voor Daniel Pancu. De Roemeen die in de oefenwedstrijd van Rapid Boekarest tegen Haarlem (1-0 voor Heini Otto cs) een strafschop miste, zag zijn lob nu over Didulica en over de lat verdwijnen.

Ajax 2 stelde daar nog een kans tegenover. Hersi gaf de bal, Quansah stapte handig over de bal heen, waardoor Kevin Bobson een uitgelezen mogelijkheid kreeg om de openingstreffer te maken. Maar de linksbuiten kreeg de bal niet lekker onder controle, waardoor het gevaar week.

In de tweede helft kwam Vierklau in de 59e minuut goed mee op. Vanaf rechts gaf hij goed voor maar de timing van Hersi schoot ernstig tekort.

Veel beter werd het niet in de tweede helft. Rapid leek op voorsprong te komen, maar de inzet van Sergiu Raau eindigde op de lat. Ook een schot van Petre Marin kwam in de beurt van een doelpunt, maar Didulica hield de bal, zelf ver achter de lijn staande voor de lijn.

Meer dan dreigende acties zat er voor Ajax 2 niet in. Twee minuten voor tijd leek Hersi alsnog matchwinnaar te worden toen hij na een listig balletje van Quansah op snelheid naar het Roemeense doel kon spurten. Daar aanbeland, schoot hij in het zijnet, waardoor de wedstrijd eindigde zoals deze begon: 0-0.

Opstelling Ajax 2: Didulica; Vierklau, Yakubu, Valencia, Heitinga (68. Greene); Obodai (68. Sneijder), Hersi, Cruz, Longuet, Quansah, Bobson.