Menu
Geen geheimen op trainingsveld

Geen geheimen op trainingsveld

Over twee dagen staat de 26ste Eredivisiewedstrijd van het seizoen op het programma voor Ajax. Tegenstander in de bijna uitverkochte Amsterdam ArenA is PEC Zwolle. Vrijdag trainden de Ajacieden onder het oog van de media. De laatste puntjes werden op de i gezet om zondag PEC zonder punten naar huis te kunnen sturen.

Vaak is de training op vrijdag slechts deels toegankelijk voor de media. Deze vrijdag had trainer Frank de Boer geen geheimen voor de journalisten. Desalniettemin was het niet al te druk langs de lijn. De wedstrijd is er echter niet minder belangrijk om. 'Negen finales' noemde De Boer het resterende competitieprogramma onlangs. Dus nog negen keer winnen en de schaal kan voor de derde keer op rij omhoog worden gehouden. Zo eenvoudig is het in theorie, maar zo lastig in de praktijk. Want de concurrenten zullen dezelfde missie hebben.

Een concurrent voor de titel is PEC Zwolle niet. Maar dat over de nummer veertien kan worden gestruikeld bewees PSV half januari al toen de lijstaanvoerder met 1-3 ten onder ging. En dus eist De Boer focus en scherpte voor de goal. Die boodschap kwam aan bij de spelers. Kolbeinn Sigthórsson was zeer doelgericht en scoorde in de partijvorm een uitstekende goal. Na de partij vertrok een aantal spelers richting de kleedkamer en ging een groot aantal nog door. Aan de ene kant oefende een groepje op voorzetten en afronden. Aan de andere kant oefenden De Jong, Schöne, Fischer en Denswil op de vrije trappen. Doelman Mickey van der Hart moest daar regelmatig het antwoord op schuldig blijven.


Frank Basters van adidas overhandigt een boek met een persoonlijke tekst van hoogspringlegende Dick Fosbury voor Frank de Boer. Frank Basters van adidas overhandigt een boek met een persoonlijke tekst van hoogspringlegende Dick Fosbury voor Frank de Boer.

Na de training kreeg Frank de Boer een adidasboek overhandigd door Frank Basters van de kledingsponsor. Daarin staat een passage van de hoogspringlegende van Dick Fosbury ondertekent door de Olympisch kampioen zelf. Basters: ,,Tijdens de persconferentie in Brazilië zei Frank de Boer dat Ajax zo eigenzinnig moest zijn als Dick Fosbury. Hij is een van de iconen van adidas en elke keer als wij iets met historische atleten doen, is Fosbury er bij. Ik vond dat het zo leuk dat De Boer dat opnoemde dat ik vond dat we daar iets mee moesten doen. Fosbury vond het zelf ook zo bijzonder dat hij een persoonlijke boodschap schreef voor Frank." All good things comes in three. Daughters, stripes of adidas and the third title in a row for Ajax.

Dick Fosbury was de eerste atleet die de techniek van het hoogspringen volledig omver wierp. Hij bedacht dat je beter achterover over de lat kon gaan. Zijn eigenzinnige mening bracht hem in 1968 Olympisch goud. De Boer, die de geste van adidas zeer waardeerde, legt de link met de Amerikaanse hoogspringer uit: ,,De naam Fosbury kwam voor in de presentatie van het plan Cruijff. De overeenkomst is dat je eens iets anders wilt proberen om op een ander niveau te komen. Dat moet wel gebaseerd zijn op feiten. Als je dat succesvol doorvoert, dan zullen anderen dat weer gaan kopiëren."

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst


Al het goede komt in drieën. Al het goede komt in drieën.
De Boer zet z'n spelers op scherp. Zondag volgt weer een finale. De Boer zet z'n spelers op scherp. Zondag volgt weer een finale.
Niklas Moisander stond twee seizoenen onder contract bij PEC Zwolle. Niklas Moisander stond twee seizoenen onder contract bij PEC Zwolle.
Ook Derk Boerrigter heeft een verleden in Zwolle. Ook Derk Boerrigter heeft een verleden in Zwolle.
In Zwolle scoorde Fischer twee maal. Kan hij dat zondag herhalen? In Zwolle scoorde Fischer twee maal. Kan hij dat zondag herhalen?