Menu
'Geen genade' voor PSV zondag

'Geen genade' voor PSV zondag

De wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tussen Ajax en PSV zondag in de Amsterdam ArenA is de eerste prijs die Ajax dit seizoen kan winnen. Het duel brengt tevens een ontmoeting met Ronald Koeman en Tonnie Bruins Slot, die nu deel uitmaken van de technische staf van PSV. Johnny Heitinga, Wesley Sneijder en Hedwiges Maduro blikken kort vooruit.

,,Gezien het vorige seizoen is PSV favoriet", denkt Heitinga. Dat de ploeg nauwelijks wijzigingen kent ten opzichte van het seizoen waarin de Eindhovenaren met de landstitel aan de haal gingen, is in hun voordeel volgens de verdediger. ,,Het wordt een mooie wedstrijd, met alles erop en eraan. Het is de eerste prijs die je kan winnen, en dat willen we natuurlijk. Bovendien is het de opening van het seizoen, we willen wat laten zien."

De wedstrijdvoorbereiding op het duel zondag wijkt enigszins af van het normale patroon. De dag na terugkomst uit Kopenhagen was de selectie vrij en de training vrijdag zal zijn tijdens de Open Dag, met duizenden fans op de tribune. Heitinga: ,,Dat hebben we met het Nederlands elftal in Duitsland ook wel eens meegemaakt. Het is wel leuk, maar voor ons maakt dat qua training niet zoveel uit." Vol vertrouwen door de overwinning van afgelopen woensdag tegen Kopenhagen stelt Heitinga dat Ajax zeker gaat winnen komende zondag. ,,Ik weet alleen niet met hoeveel", klinkt het zelfverzekerd.

Wesley Sneijder is het roerend eens met zijn collega. ,,We kunnen ook een beetje kijken waar we staan ten opzichte van PSV; het is een grote test. Buiten dat is het natuurlijk de eerste eerste prijs die we kunnen winnen. En ik heb er een goed gevoel over, moet ik zeggen. Het zal geen makkelijke wedstrijd worden want wij hebben een vrij nieuwe ploeg en zij kennen nauwelijks wijzigingen. Behalve in de staf. Het is wel leuk om de oude trainers weer te ontmoeten."

,,Ik denk dat we er wel klaar voor zijn", schat Hedwiges Maduro in. ,,Het is de eerste nationale graadmeter. We zijn op de goede weg, maar vergeet niet dat het team op veel plaatsen gewijzigd is en we hebben dus tijd nodig om ook goed voetbal te laten zien." Maduro refereert aan het spel van afgelopen woensdag tegen Kopenhagen, dat over het geheel gezien nog moeizaam verliep. ,,Maar we hebben wel gewonnen, twee keer gescoord in een lastige uitwedstrijd, dat moet je niet vergeten. Dat is erg belangrijk. Ik hoop dat we zondag kunnen laten zien dat we ook tot mooi voetbal in staat zijn. We weten nu wat we kunnen en waar onze krachten liggen. Er is ten opzichte van vorig seizoen meer balans in het team gekomen." De komst van ervaren spelers als Stam en Gabri is voor de middenvelder een steun in de rug. ,,Elke jonge speler heeft ervaren spelers om zich heen nodig, zowel binnen als buiten het veld. Ik kan nu ten opzichte van vorig seizoen wat 'rustiger' voetballen. De verantwoordelijkheid ligt nu meer bij hen dan bij jonge spelers als Emanuelson of ik. Zo hebben wij meer tijd om te groeien."

De kracht van PSV op dit moment ligt in het feit dat ze weinig veranderd zijn, vindt ook Maduro. ,,Ze zijn een ingespeeld team. Ze weten wanneer ze rust kunnen pakken tijdens de wedstrijd en wanneer ze moeten aanzetten. Ze kunnen een wedstrijd goed aanvoelen." De middenvelder is een van de spelers die zich pas later in de voorbereiding bij de selectie voegde. De conditionele achterstand is nu echter wel weggewerkt. ,,Ik speelde tegen Kopenhagen voor het eerst weer negentig minuten en dat ging goed. Ik ben nu weer sterk. We gaan er een mooie wedstrijd van maken en ook al spelen we tegen Koeman en Bruins Slot, we kennen geen genade. Dat moge duidelijk zijn", aldus Maduro.