Menu
Geen geslaagde missie voor Ajax

Geen geslaagde missie voor Ajax

Soms levert verdedigen een buit op die aanvoelt als een overwinning. Roda JC was zondag vooral naar de Amsterdam ArenA gekomen om te verdedigen. Het counterdoelpunt van Adil Ramzi leverde de Limburgers nog een punt op ook. Daley Blind maakte zijn eerste officiële Ajax-doelpunt. Ajax liet met het gelijkspel (1-1) een kans onbenut in te lopen op koploper PSV en bleef achter met een kater.

De missie was na het puntenverlies van PSV tegen Vitesse (2-2, zaterdag) glashelder voor de Ajacieden. Een zege op laagvlieger Roda JC zou de achterstand op de Eindhovense koploper terugbrengen tot een enkel punt. Trainer Frank de Boer schonk aanwinst Isaac Cuenca het vertrouwen om die missie als een van de basisspelers te laten slagen. De huurling van FC Barcelona begon zondag als rechtsbuiten aan de missie waarmee de druk op PSV moest worden opgevoerd.

Qua populariteit heeft Cuenca een kickstart als Ajacied. Al bij het oplezen van de opstellingen klonk enthousiast applaus toen de naam van de 21-jarige debutant werd genoemd. De aanvalslinie van Ajax werd gecompleteerd door spits Siem de Jong en linksbuiten Viktor Fischer. Een week na de probleemloze 0-3 overwinning op VVV-Venlo vierde Niklas Moisander zijn rentree in De Boers elftal. De Fin werd in Venlo uitstekend vervangen door youngster Stefano Denswil (ditmaal buiten selectie gelaten). Tegen Roda JC werd het centrale verdedigingskoppel Moisander-Alderweireld in ere hersteld.

Net als tegen VVV-Venlo zouden de Ajacieden ook de klus tegen Roda JC simpel moeten klaren, was een gedachte die vooraf bij veel Ajax-fans zal hebben geleefd. Met het ingaan van speelronde 22 in de wekelijks weer onvoorspelbare Eredivisie bezetten de Limburgers de vijftiende plek. VVV en Roda JC zijn dit seizoen concurrenten in de strijd om lijfsbehoud op het hoogste Nederlandse voetbalpodium. ,,Ik heb Ajax het eerste kwartier nog niet zo goed zien spelen’’, complimenteerde Frank de Boer zijn Ajacieden na afloop. ,,We waren toen heel dominant en creëerden veel kansen. Alleen wilde de bal er vaak nét niet in.’’

Ondanks Ajax’ overmacht, uitgedrukt in veel Ajax-kansen en nog meer balbezit, toonden de Kerkradenaars zich lang onbuigzaam. De ploeg van Ruud Brood wachtte geduldig af, onderwijl loerend op een counter óf kwam goed weg bij de mogelijkheden van de thuisploeg. Neo-international Daley Blind gleed een mega-kans van wel erg vlak voor het doel van Filip Kurto wel erg ruim over de deklat. Christian Eriksen zag zijn inzet via Danilo over caramboleren. Het waren slechts twee van de talrijke kansen die Ajax in de eerste 35 minuten creëerde. ,,Toen werd al duidelijk dat dat dit zo’n wedstrijd zou zijn waarin een doelpunt maar niet wilde vallen’’, vervolgde de Ajax-trainer.

Toby Alderweireld moet Guus Hupperts zien af te schudden. Toby Alderweireld moet Guus Hupperts zien af te schudden.

Desondanks zochten de Ajacieden toch met een kater de kleedkamer op na het rustsignaal van Serdar Gözübüyük. Uit een voorzet van Guus Hupperts bracht Christian Poulsen de bal bij het uitverdedigen onbedoeld bij Adil Ramzi. De oude en sluwe voetbalvos schoot vervolgens raak. De 0-1 tussenstand deed dat moment grof geweld aan de heersende veld- en kansenverhoudingen. Omdat in de slotminuten voor rust Lasse Schöne (kopbal op paal), De Jong (voorlangs) en Eriksen (vrijetrap via Kurto naast) evenmin toesloegen was de kleine Amsterdamse kater een feit.

De Amsterdammers moeten in het kleedlokaal hebben teruggedacht aan 25 november 2012. Ook tijdens Roda JC - Ajax genoten de Limburgers lang van een 1-0 voorsprong. Late goals van Eriksen en Schöne schonken de roodwitten die middag alsnog een overwinning. In de winters koude, zelfs ijzig koude Amsterdam ArenA zon Ajax op een list om de achterstand sneller ongedaan te maken als destijds in Kerkrade. Bij Roda JC was de reservebeurt van Sanharib Malki opmerkelijk te noemen. De topschutter (al goed voor tien goals) bekeek het duel in de ArenA 84 minuten lang vanaf de bank.

,,Ik moet mijn ploeg complimenteren dat ze erin zijn blijven geloven’’, vervolgde De Boer zijn terugblik. ,,Natuurlijk kunnen wij beter.’’ Negen minuten na de hervatting was de gelijkmaker al een feit. Linksback (maar nog vaker opduikend als extra linksbuiten) Blind tekende van dichtbij voor zijn eerste officiële doelpunt in Ajax 1. In het voorbereidende werk had Cuenca zijn grootste en meest waardevolle aandeel. De aanvaller zette de aanval op, waarna Cuenca een combinatie met Siem de Jong afrondde met een passje op Blind. De scorende Ajacied moet zich deze week in een fijne voetbaldroom wanen. Op zijn midweekse Oranjedebuut tegen Italië, liet Blind junior dus ook zijn eerste échte Ajax-treffer volgen. Ook met die prestatie bemachtigde de vleugelverdediger deze week dus een plek in de clubgeschiedenis van Ajax.

Cuenca – die vooral een gedreven, soms ook nog wat onfortuinlijke indruk achterliet – werd minuten later onder applaus gewisseld. De vleugelspecialist had zijn beste aandeel geleverd bij de gelijkmaker van Blind. De Boer had vooraf al aangekondigd dat zijn aanwinst ‘maximaal een uur ging spelen’. Donderdag wacht bovendien ook de belangrijke eerste UEFA Europa League-ontmoeting met Steaua Boekarest. De Boer kan tegen de Roemenen én in het drukke wedstrijdschema dat de februarimaand kenmerkt, al zijn Ajacieden goed gebruiken.

Ajax bleef ook na de gelijkmaker het wedstrijdbeeld bepalen. Tot een geslaagde missie leidde het helaas niet. De Boer en 51.088 toeschouwers in de ArenA zag tot hun teleurstelling dat de vurig gewenste tweede Ajax-treffer uitbleef. Toby Alderweireld (bal overgetikt door Kurto), De Jong (rollertje voorlangs) en invaller Kolbeinn Sigthórsson (lat) kwamen dichtbij, maar niet dichtbij genoeg. Zo profiteerde Ajax niet van de misstap van PSV. De achterstand op de koploper blijft drie punten groot.

Houd Ajax TV in de gaten voor de highlights van Ajax – Roda JC en de reacties na afloop van Frank de Boer, Daley Blind en Isaac Cuenca.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Barcelona-huurling Isaac Cuenca debuteerde. Barcelona-huurling Isaac Cuenca debuteerde.
Aanvoerder Siem de Jong was niet gelukkig in de afronding. Aanvoerder Siem de Jong was niet gelukkig in de afronding.
Fischer was een aantal maal dicht bij een goal, maar succes bleef uit. Fischer was een aantal maal dicht bij een goal, maar succes bleef uit.
Zes minuten voor rust wist doelman Vermeer zich verslagen, 0-1. Zes minuten voor rust wist doelman Vermeer zich verslagen, 0-1.
Blijdschap bij de gelijkmaker van Daley Blind, zijn eerste officiële Ajax-goal. Blijdschap bij de gelijkmaker van Daley Blind, zijn eerste officiële Ajax-goal.
Ricardo van Rhijn genoot over het algemeen veel vrijheid. Ricardo van Rhijn genoot over het algemeen veel vrijheid.
Invaller Sigthórsson probeert de winnende goal te forceren. Invaller Sigthórsson probeert de winnende goal te forceren.
Het schot van Fischer ging de verdediging van Roda voorbij, maar miste ook het doel. Het schot van Fischer ging de verdediging van Roda voorbij, maar miste ook het doel.