Menu
Geen glans aan debuutwedstrijd Blind

Geen glans aan debuutwedstrijd Blind

Het doemscenario dat trainer Danny Blind in zijn debuutwedstrijd absoluut wilde vermijden, kwam toch uit. Tegen koploper PSV leed Ajax zijn grootste thuisnederlaag in de eredivisie in de geschiedenis. Met 0-4 was de ploeg van Guus Hiddink in de Amsterdam ArenA heer en meester.

Ajax had het in de Amsterdam ArenA tot vorig jaar altijd moeilijk tegen PSV. Alleen vorig seizoen won Ajax met 2-1, maar voor die tijd was PSV zes keer triomfator en speelden de ploegen een keer gelijk. Blind voerde geen grote veranderingen door in zijn eerste trainingsweek. Wel gaf hij Rafael van der Vaart een basisplaats en wisselde hij spits Angelos Charisteas voor Ryan Babel. ,,Ik probeer vooruit te kijken, want het heeft nu geen zin om grote veranderingen door te voeren. Ik maak me ook helemaal geen zorgen over volgend seizoen, maar ik maakte me wel zorgen dat er vandaag een doemscenario zou uitkomen.”

Daar leek het aanvankelijk niet op, want in een zeer aftastende beginfase kwamen beide ploegen niet in de problemen. De eerste mogelijkheid was voor Ajax na bijna twintig minuten toen Julien Escudé de bal knap binnenhield en voor gaf. Ryan Babel torende boven iedereen uit, maar zijn kopbal ging in het zijnet.

Vijf minuten later keek Ajax tegen een achterstand aan. André Ooijer speelde de Ajax-defensie zoek, trok goed voor en middenvelder Philip Cocu kopte ongehinderd de openingstreffer achter Bogdan Lobont. Lobont keepte weer, omdat men nog geen risico wilde nemen met Maarten Stekelenburg, die vorige week een lichte hersenschudding opliep bij NEC.

In de 34ste minuut leek Ajax op gelijke hoogte te komen toen Hatem Trabelsi de aanval opzette en de bal na een kaats van Babel terugkreeg. Het schot van de Tunesiër miste echter de juiste richting. Daardoor leek Ajax met die kleine achterstand de rust in te gaan. De twee minuten extra tijd waren voorbij en scheidsrechter Braamhaar leek voor de rust te gaan fluiten. Dat deed hij echter pas toen PSV in de 49ste minuut de 0-2 had gemaakt. Mark van Bommel kon de bal in alle rust plaatsen en onhoudbaar voor Lobont binnenwerken.

John Heitinga kreeg snel in de tweede helft een aardige kans om Ajax terug te brengen in de wedstrijd, maar de doorgeschoven aanvoerder zag zijn fraaie kopbal nipt gekeerd door Gomes. Toen Braamhaar in de 55ste minuut na een normaal duel tussen Maxwell en Farfán naar de stip wees en Van Bommel feilloos raak schoot was het over en uit. De aanvoerder van PSV vernederde de jonge Ajacieden nog erger door ook de vierde treffer te maken. Dat de goals allemaal door middenvelders waren gemaakt, gaf exact de verhouding weer. ,,Dat het middenveld van PSV beter is dan dat van Ajax is niets nieuws", aldus Blind. ,,PSV heeft de ervaring en de geslepenheid die wij niet hebben. Zij weten precies op welke momenten ze gas moeten geven of de rem erop moeten doen."

Hoewel er nog een half uur moest worden gespeeld, bleef die 0-4 op het scorebord staan. ,,Geschrokken van PSV ben ik niet, maar wel dat de zwakte van dit team zo bloot wordt gelegd. Ik wist waar die zwakte ligt, maar dat is niet in drie dagen om te draaien. De doelstelling van Ajax om Champions-Leaguevoetbal te halen blijft ongewijzigd, maar is nu moeilijker te realiseren. De achterstand op AZ is nu van vier naar zeven punten gegaan.”


Fotoverslag Ajax - PSV >>