Menu
Geen goals bij Jong Vitesse - Jong Ajax

Geen goals bij Jong Vitesse - Jong Ajax

Jong Ajax heeft de uitwedstrijd tegen Jong Vitesse/AGOVV maandag gelijkgespeeld: 0-0. Het treffen in de landelijke Beloftencompetitie werd voor 1500 toeschouwers in Gendt gespeeld. ,,We hadden dit duel kunnen winnen'', besefte centrale middenvelder Mats Rits na afloop.

In het Beloftenteam van Vitesse/AGOVV was bepaald geen tekort aan ervaring in de Eredivisie. De Arnhemmers begonnen onder meer met Eloy Room, Mike Havenaar, Davy Pröpper en Giorgi Chanturia. Jong Ajax-trainer Gery Vink kon daar onder meer doelman Jasper Cillessen, Tobias Sana en Joël Veltman tegenover zetten. Vink werd een half uur voor de aftrap overigens ook verrast door een goede bekende. Bij Jong Vitesse/AGOVV verscheen plots Wimilio Vink, de zoon van de Jong Ajax-trainer, in de basisploeg. Omdat de naam van Vink junior aanvankelijk ontbrak bij de eerste elf namen op het opstellingenformulier was sprake van een echte surprise. Jong Ajax speelde het duel met rouwbanden ter nagedachtenis aan de overleden André Kraan (erelid) en oud-trainer Spitz Kohn. Ook was er vooraf een minuut stilte.

Voor rust dwong de thuisploeg de beste kansen af. De Arnhemmers kwamen in Gendt in die speelhelft tot de meeste schoten op het doel. Ajax-doelman Cillessen hoefde zich niet te vervelen. De tweede keeper uit de A-selectie kreeg volop kansen zich te onderscheiden. Hij liet al die kansen en mogelijkheden niet onbenut. ,,Dit duel was daarom ook goed voor het ritme’’, keek Cillessen terug in de Gendtse catacomben. ,,Nu kan ik me richten op de wedstrijden tegen PSV en Real Madrid.’’ Voor de competitiekraker in de ArenA en het afsluitende duel in de poulefase van de UEFA Champions League moet de doelman wel weer genoegen nemen met een plek achter Kenneth Vermeer.

Jong Ajax creëerde zichzelf zowel voor als na de rust kansen, maar te vaak ontbrak het aan een goede eindpass. Net als Cillessens rol bij Jong Ajax groeide ook Jong Vitesse-goalie Room gaandeweg in de wedstrijd. Beide keepers toonden zich maandagavond van hun standvastigste en betrouwbaarste kant. Voor de pauze had Room een prima antwoord op de inzet van linkermiddenvelder Dico Koppers. Na de rust werd de goalie onder meer getest door Mats Rits, invaller Ilan Boccara - ingebracht voor meer stootkracht vanaf het middenveld - en Jong Ajax-captain Ruben Ligeon. Room wist alle doelpogingen te pareren. Rechtsback Ligeon sloeg in de slotfase tóch nog bijna toe en had zijn ploeg op de valreep dus aan een zege kunnen helpen.

,,We hadden kunnen winnen’’, besefte naderhand ook Rits. De jonge Belgische middenvelder is na een periode vol blessureleed en tegenslag op de goede weg terug. Rits is tevreden over de ontwikkeling, die weer een opwaartse lijn vertoont. ,,We hebben goed gespeeld, zeker tegen dit Vitesse met deze namen. Maar het is een feit dat we niet hebben gescoord. Wat dat betreft kunnen we alleen naar onszelf kijken.’’

,,Het was een zeer acceptabele wedstrijd'', oordeelde Jong Ajax-trainer Vink. ,,Wij hebben een heel jonge ploeg, terwijl Vitesse met bijna alleen maar selectiespelers aantrad. We waren aan elkaar gewaagd en er gebeurde veel. Uiteindelijk kregen we de tweede helft meerdere grote kansen. Bij Vitesse was de pijp toen leeg. We hadden de overwinning hier uiteindelijk mee kunnen nemen.''

Bekijk dinsdag op Ajax TV de highlights van Jong Vitesse/AGOVV – Jong Ajax plus de uitgebreide terugblikken van trainer Gery Vink, Jasper Cillessen en Mats Rits.

Basisopstelling Jong Ajax:
Cillessen; Ligeon, Veltman, Denswil, Dijks; Sporkslede, Rits, Koppers (60. Boccara); Sana, Van Kessel (60. Arica), De Sa.

Wissels:
Kramer, Arica, Schenk, Boccara, Bonevacia, Nieuwpoort, Busse.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst