Menu

Geen Golden Goal bij 0-0 in Milaan

Koeman was na floop van het gelijkspel tegen Milan tevreden. Vooral omdat er geen tegendoelpunt is gevallen. Want als Ajax een keer scoort in Milaan over twee weken, en Milan ook, dan gaat Ajax verder omdat het uitdoelpunt dubbel telt. Maar wat als het daar ook 0-0 blijft?

In de regels van de UEFA staat dat als beide teams evenveel doelpunten hebben gemaakt in de twee wedstrijden van de kwartfinales, het team dat de meeste uitdoelpunten heeft gemaakt doorgaat. Als de twee teams evenveel goals hebben gescoord, zowel uit als thuis, dan wordt er een verlenging van twee keer vijftien minuten gespeeld. Dit gebeurt dus als er in Milaan evenmin wordt gescoord over twee weken. Als tijdens die verlenging beide teams even vaak scoren, dan worden er penalties genomen. Het principe van de 'Golden Goal' is dus niet van toepassing.

Mochten, door weersomstandigheden of andere omstandigheden waar niemand invloed op heeft, geen penalty's kunnen worden genomen, dan wordt er door de scheidsrechter in het bijzijn van een UEFA-afgevaardigde en de twee aanvoerders een lootje getrokken om te bepalen wie doorgaat.

David Endt kon zo drie keer uit zijn geheugen een dergelijke gebeurtenis met lootjes opdiepen. All keren echter werden lootjes getrokken omdat de strafschoppenserie toen nog niet bestond. In 1970 bijvoorbeeld, speelde PSV tegen AS Roma in de Euopa Cup. In Eindhoven won PSV met 1-0, in Rome won AS Roma met 1-0. Er werd geloot en AS Roma mocht door. Die volgende ronde verloren de Italianen van een Poolse club.

Of dan de halve finale van het EK in 1968. Italië moest met Bulgarije loten om de finaleplaats. Het vermoeden bestond dat het muntje dat werd gebruikt op beide zijden 'kop' had. Waarop de Italiaanse bondscaoch vol vertrouwen riep: ,,Kop!" en de Italianen mochten in de finale aantreden tegen Joegoslavië.

In een halve finale tussen FC Köln en Liverpool in de jaren zestig, moest ook met een muntje gegooid worden. Het onwaarschijnlijke gebeurde: het muntje kwam neer op zijn kant en bleef staan.