Menu
Geen Jong Ajax, wel Jong RKC in bekerstrijd

Geen Jong Ajax, wel Jong RKC in bekerstrijd

Daar waar Jong Ajax dit keer ontbreekt in het speelschema van de strijd om de KNVB Beker, is wel een plekje gereserveerd voor het tweede elftal van RKC. De Waalwijkers zijn woensdagavond de eerste tegenstander van Ajax.

Behalve een zoveelste naamsverandering (in de vorige editie heette de hoofdprijs nog de Gatorade Cup, daarvoor was het de Amstel Cup) en het feit dat alle profclubs in een vroegtijdig stadium instromen, zijn sommige aspecten van het vaderlandse bekertoernooi nog ongewijzigd. Net als bij vorige gelegenheden mogen de kampioen van de Beloftencompetitie en de winnaar van het bekertoernooi voor tweede elftallen in het daarop volgende jaar meedingen naar een finaleplaats in de Rotterdamse Kuip. In voorgaande afleveringen was meer dan eens een opvallende rol weggelegd voor Jong Ajax, dat afgelopen seizoen nog strandde in de achtste finales, met een nederlaag tegen Helmond Sport. Ditmaal is het de beurt aan AZ 2 en RKC 2, om als landskampioen en bekerwinnaar deel te nemen aan de bekerstrijd bij ’de grote jongens’.

Milano Koenders, hier nog spelend met Jong Ajax tegen Jong RKC, zal vanavond mogelijk namens de Waalwijkers in actie komen. Milano Koenders, hier nog spelend met Jong Ajax tegen Jong RKC, zal vanavond mogelijk namens de Waalwijkers in actie komen.

Trainer Adrie Bogers kan vanavond in het Mandemakers Stadion beschikken over twee voormalig Ajacieden. Jasper Kok en Milano Koenders stapten in de zomermaanden over naar RKC Waalwijk, waar ze allebei een contract voor twee jaar tekenden, met een optie voor nog eens twee jaar. De linksbenige verdediger Kok is bij zijn nieuwe werkgever aanvoerder van het Beloftenteam, rechtspoot Koenders opereert doorgaans als rechtermiddenvelder of rechtsback.
Het is onwaarschijnlijk dat RKC ook een beroep doet op voetballers die doorgaans in het eerste elftal acteren. Donderdagavond staat voor RKC 1 namelijk de bekerconfrontatie met FC Dordrecht op het programma. Spelers die woensdag op het wedstrijdformulier van Jong RKC - Ajax worden vermeld, mogen een dag later niet nogmaals in actie komen.
Voor de Amsterdammers is de ontmoeting met Jong RKC enerzijds een kans op revanche voor de competitienederlaag tegen Roda JC, anderzijds vormt het de eerste stap richting prolongatie van de bekerzege van afgelopen jaar. De ploeg van toenmalig coach Danny Blind versloeg in de finale PSV. Door de nieuwe opzet van het toernooi is de route naar de eindstrijd langer geworden. Had Ajax in het voorbije seizoen slechts vier wedstrijden (tegen FC Eindhoven, sc Heerenveen, Roda JC en PSV) nodig om de hoofdprijs te bemachtigen, nu moet de ploeg van trainer Henk ten Cate met zes tegenstanders afrekenen om het toernooi te winnen.

De aftrap van het duel in de tweede ronde tussen Jong RKC en Ajax is woensdagavond om 20.15 uur.