Menu
Geen kalkoen maar BBQ met kerst

Geen kalkoen maar BBQ met kerst

De spelers van Ajax genieten tijdens de winterstop van een welverdiende vakantie. Speciaal voor Ajax.nl gaven Thulani Serero, Nicolás Lodeiro en Aras Özbiliz een inkijkje in de manier waarop zij deze dagen kerst vieren. In Zuid-Afrika, Uruguay of gewoon in Nederland.

Thulani Serero maakt in zijn eerste jaar in Nederland geen Nederlandse kerst mee. Hij viert de feestdagen met zijn familie in Zuid-Afrika. De van Ajax Cape Town overgekomen Ajacied kijkt er naar uit om terug te keren naar zijn geboorteland. ,,Als de winterstop begint, vlieg ik meteen naar Zuid-Afrika. Ik heb het natuurlijk naar mijn zin hier in Nederland, maar ik mis iedereen wel. Ik mis vooral mijn zusje van 7 en zij mist mij natuurlijk ook. Ik heb haar naam op mijn voetbalschoenen staan, zo is ze toch altijd een beetje bij me.’’

Hoe viert Serero zijn kerst? ,,Alle familie en vrienden komen gezellig samen, we hebben heerlijk eten en drinken en we zijn dankbaar voor alles. Natuurlijk ben ik altijd dankbaar, maar op deze dagen sta je er meer bij stil. Het gaat verder om het samenzijn en de gezelligheid tijdens zulke dagen.’’ Net als Serero viert ook Nicolás Lodeiro kerst in eigen land. En net als in Zuid-Afrika is het ook in Uruguay hartje zomer. ,,Voor mij staan de kerstdagen altijd gelijk aan lekker weer. Eind december is het altijd heel warm in Uruguay.”

Nicolás Lodeiro: ,,Voor mij staan de kerstdagen altijd gelijk aan lekker weer." Nicolás Lodeiro: ,,Voor mij staan de kerstdagen altijd gelijk aan lekker weer."

Voor Lodeiro staat de kerstvakantie ieder jaar in het teken van familie. Zeker nu hij aan de andere kant van de wereld bij Ajax speelt. ,,Ik vind het belangrijk om samen te zijn. Juist op dergelijke dagen. Ik zie mijn familie niet heel vaak, dus de momenten dat we in Uruguay samen zijn koester ik extra. Ik ken de verhalen uit Nederland over sneeuw en kou tijdens Kerst, maar ik kies lekker voor kerst in mijn geboorteland. Van jongs af aan genieten we dan van de zomer en van een grote BBQ met de hele familie.”

Ook bij Aras Özbiliz zijn familie en eten hoofdthema’s. Ondanks zijn Armeense achtergrond viert hij kerst ‘gewoon’ op Nederlandse wijze. ,,Volgens mij vieren wij het gewoon zoals de meeste mensen het vieren. Met familie en lekker eten. Ik weet niet of dat typisch Armeens of Nederlands is, maar voor mij is dat de manier om de kerstdagen door te brengen. Doordat het voetbal even stilligt, kunnen we deze dagen ook heerlijk eten. De voorbereiding van de gerechten duurt meestal ontzettend lang, terwijl het eten vaak snel op is. Zelf sta ik overigens niet al die uren in de keuken. Dat is de specialiteit van de vrouwen in mijn familie. Mijn moeder en tante kunnen heerlijk koken. Wij mogen het vervolgens opeten.”

Zuid-Afrika heeft volgens Serero ook geen ‘Zuid-Afrikaanse traditie’ tijdens kerst. ,,Het is eigenlijk zoals in ieder ander land.’’ Er is echter wel een belangrijk verschil tussen de Zuid-Afrikaanse en de Nederlandse kerst: Tweede Kerstdag. ,,Wij hebben geen Eerste en Tweede Kerstdag. Wij vieren kerst alleen op 25 december.’’ Voor Serero duurt zijn vakantie er gelukkig geen dag minder om.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans en Nadia Marhoum
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Thulani Serero viert kerst in Zuid-Afrika. Thulani Serero viert kerst in Zuid-Afrika.
Aras Özbiliz geniet tijdens kerst van de kookkunsten van zijn moeder en tante. Aras Özbiliz geniet tijdens kerst van de kookkunsten van zijn moeder en tante.