Menu
Geen revanche voor Van der Sar

Geen revanche voor Van der Sar

Manchester United, met oud-Ajacied Edwin van der Sar, verloor gisterenavond de Champions Leaguefinale van Barcelona. De Engelsen gingen met 0-2 onderuit in het Stadio Olimpico in Rome.

Het stadion waar de twee clubs elkaar ontmoetten in de eindstrijd van de Champions League, is bekend terrein voor Van der Sar. Tijdens zijn dienstjaren bij Ajax stond hij in 1996 in de Champions Leaguefinale tegenover Juventus. De Oude Dame veroverde de titel ten koste van Ajax na een strafschoppenserie. Een sportieve revanche in datzelfde stadion, dertien jaar later, was de doelman niet gegund.

De confrontatie tussen de twee Europese grootmachten hield iedere voetballiefhebber bezig. Wie wint de strijd der strijden in Rome? Voordat Van der Sar met Manchester United de finale van de Champions League bereikte, legde de kersverse landskampioen een lange weg af. In de halve finale versloeg het team van Sir Alex Ferguson Arsenal. Daarvoor gingen FC Porto, in de kwartfinale, en Internazionale, in de achtste finale, door de knieën voor de Champions Leaguewinnaar van vorig seizoen.

Voormalig Ajacied Van der Sar stond toen ook al onder de lat in de finale van het Europees voetbaltoernooi tegenover het Londense Chelsea. De spannende wedstrijd eindigde in een gelijkspel (1-1). In de verlenging kwamen de twee teams niet tot scoren, waarna het op strafschoppen aankwam. Van der Sar stopte de beslissende penalty van Nicolas Anelka. Het was voor de oud-Ajacied de tweede keer in zijn rijke carrière dat hij de UEFA Champions League won: in 1995 met Ajax en in 2008 met Manchester United.Foto: Pro Shots/Dennis Spaan