Menu

Geen straf Feyenoord voor opstellen Leonardo tegen Ajax

Feyenoord wordt niet gestraft voor het opstellen van Leonardo in de wedstrijd tegen Ajax op 10 december 2000. Feyenoord won de wedstrijd met 3-1 en wist dat er twijfels waren rond het paspoort van de Braziliaan.

De aanklager betaald voetbal ziet af van verdere vervolging van Feyenoord-speler Leonardo en Feyenoord zelf. Hoewel de Rotterdamse club daarmee niet de reglementen met betrekking tot speelgerechtigdheid overtrad, was de KNVB van mening dat de belangen van de voetbalsport in het geding waren.

De reden af te zien van verdere vervolging is dat Feyenoord voorafgaand aan de wedstrijd tegen Ajax contact heeft gezocht met de KNVB. Na dat onderhoud meende Feyenoord te kunnen concluderen dat de voetbalbond geen maatregelen zou nemen indien Feyenoord de speler zonder werkvergunning zou opstellen. Die reglementaire verplichting zou immers pas op 18 december 2000 van kracht worden.

Uit onderzoek van het Openbaar Ministerie is bovendien niet gebleken dat Feyenoord enige betrokkenheid had bij het valse paspoort van Leonardo. Omdat de speler zelf wel op de hoogte had kunnen zijn, stelde het Ministerie hem een schikking van vijfduizend gulden boete en veertig uur dienstverlening voor. Leonardo ging hiermee akkoord. Voor de aanklager was dit reden Feyenoord en Leonardo niet verder te vervolgen.

Bron: Website KNVB