Menu
'Geen stunt in Doetinchem'

'Geen stunt in Doetinchem'

Het was sowieso een mooie avond in de nieuwe ArenA, waar Ajax in het seizoen 1996-1997 zijn allereerste competitieduel afwerkte tegen NAC. Het werd voor Rody Turpijn nog specialer toen hij 25 minuten voor tijd in mocht vallen.

Rody Turpijn doorliep de gehele jeugdopleiding van Ajax en speelde nadien 91 competitiewedstrijden in het shirt van De Graafschap. Foto: PRO SHOTS/ Stanley Gontha Rody Turpijn doorliep de gehele jeugdopleiding van Ajax en speelde nadien 91 competitiewedstrijden in het shirt van De Graafschap. Foto: PRO SHOTS/ Stanley Gontha

Bij het publiek waren zoals gebruikelijk de verwachtingen hooggespannen - hoewel de destijds 18-jarige Turpijn niet helemaal een onbekende was aangezien hij drie dagen eerder in een halfleeg stadion in de finale van de Johan Cruijff Schaal tegen PSV had gedebuteerd. ,,We hebben er weer eentje", gonste het op de tribunes, waarbij werd gedoeld op de zoveelste exponent uit de befaamde jeugdopleiding van de Amsterdammers.
Na deze veelbelovende start, waarin Turpijn zelfs zijn opwachting maakte in de Champions League, kwam het talent echter nimmer meer tot wasdom in Amsterdam. ,,Toen Morten Olsen trainer werd ging het mis", blikt de voormalige linkeraanvaller terug. ,,Hij mocht kopen wie hij wilde. Daardoor werd ik teruggezet naar het tweede elftal. Achteraf heb ik me te makkelijk laten afschepen. Tegenwoordig zijn jonge spelers veel mondiger."
Turpijn vervolgt in februari 1999 zijn loopbaan bij De Graafschap dat hem eerst huurt en later definitief overneemt van Ajax. Na een moeizame start blijft de aanvaller uiteindelijk viereneenhalf jaar hangen bij de Superboeren. ,,Ik kon het in het begin niet vinden met het publiek daar", verklaart de huidige spelverdeler van AFC Zaterdag 4. ,,Ik moest ook wennen aan het karakter van die Achterhoekers. Achteraf snap ik hun kritische blik ook wel, want wij kwamen op een gegeven moment met een stuk of zeven oud-Ajacieden die kant op."
Rody Turpijn in het Ajax-shirt. Foto: PRO SHOTS/ Stanley Gontha Rody Turpijn in het Ajax-shirt. Foto: PRO SHOTS/ Stanley Gontha

Doordat De Graafschap die periode steevast in de Eredivisie uitkomt, speelt Turpijn ook enkele malen tegen zijn oude club. ,,Hoewel ik geen rancune had, wilde ik wel heel graag winnen van Ajax", zegt de linkspoot. ,,Dat is alleen nooit gelukt. Wel kan ik me nog een thuiswedstrijd herinneren die wij verloren. Het sneeuwde toen en het waren barre omstandigheden. Dat duel was gewoon een gevecht."
Over de kansen van zondag wanneer De Graafschap en Ajax in Doetinchem tegenover elkaar staan is Turpijn duidelijk. ,,Het lijkt mij dat Ajax die wedstrijd gewoon gaat winnen. Ik verwacht geen stunt", vervolgt hij. ,,Ajax is gewoon veel te sterk. Vroeger werd daar niet eens over gesproken."
Hoewel Turpijn op 25-jarige leeftijd het profvoetbal vaarwel zegt om aan een maatschappelijke carrière te werken, kijkt hij met tevredenheid terug op zijn profbestaan. ,,Ik vond het vooral prachtig dat ik bij Ajax met jongens speelde die een jaar eerder de Champions League hadden gewonnen", aldus de Amsterdammer die tegenwoordig werkzaam is bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Daar houdt hij zich onder meer bezig met de bescherming van voetballers, die vaak al op zeer jonge leeftijd worden ingelijfd door de grote Europese clubs. ,,Wat dat betreft heb ik nog steeds profijt van de Ajax-opleiding", besluit het voormalige talent. ,,Vooral tijdens mijn studie merkte ik dat discipline me met de paplepel is ingegoten."
Resultaten van de laatste vijf edities:
2007-2008 De Graafschap - Ajax 1-8 (19-08-2007)
2004-2005 De Graafschap - Ajax 0-5 (20-11-2004)
2002-2003 De Graafschap - Ajax 1-1 (07-12-2002)
2001-2002 De Graafschap - Ajax 1-1 (04-11-2001)
2000-2001 De Graafschap - Ajax 1-3 (01-02-2001)