Menu
Geen stunt Jong Ajax tegen Sparta

Geen stunt Jong Ajax tegen Sparta

Jong Ajax heeft tijdens het Helders Maritiem toernooi niet voor een verrassing kunnen zorgen tegen Eredivisionist Sparta. De Rotterdammers wonnen met 4-0. Bij Jong Ajax maakte Daylon Claasen zijn officieuze debuut en hij liet een positieve indruk achter.

Daley Blind, met aanvoerdersband, komt bij een corner mee naar voren om gevaar te stichten bij het doel van Sparta Rotterdam. Daley Blind, met aanvoerdersband, komt bij een corner mee naar voren om gevaar te stichten bij het doel van Sparta Rotterdam.

Jong Ajax, dat speelde in de trainingsoutfit vanwege problemen met de wedstrijdshirts, begon prima aan de wedstrijd tegen Sparta, dat een week langer in training is dan de Beloften van Ajax. In de zesde minuut kreeg Darko Bodul de bal op maat aangespeeld door Daley Blind, maar de spits stuitte op Sparta-doelman Vermes. De Amsterdammers waren voetballend zeker niet minder dan de Spartanen van trainer Foeke Booy, maar slaagden er niet in een vuist te maken. In de laatste vijf minuten van de eerste helft kregen de Beloften het deksel op de neus toen eerst Joshua John en vervolgens Rydell Poepon konden scoren. ,,We hebben zo naïef verdedigd”, vond Koster na afloop. ,,De verdedigers lieten de aanvallers uit hun rug lopen. Qua veldspel deden wij in de eerste helft echter niet voor Sparta onder.”

Darko Bodul komt net te kort om Jong Ajax op voorsprong te zetten. Darko Bodul komt net te kort om Jong Ajax op voorsprong te zetten.

In de tweede helft voerde Koster een groot aantal wijzigingen door en hij liet zelfs ook de A-junioren Mitch Apau, Rendel Shakison en Nick Koppers speelminuten maken. Zes spelers waren vanwege blessures afwezig en Danillo speelde met Jong België een interland in Ierland. De Zuid-Afrikaanse stagiair die eerder meespeelde tegen Lelystad en Haarlem, Clifford Ngobeni, is afgetest. Daarentegen maakte diens landgenoot Daylon Claasen een goede indruk op Koster. ,,Hij heeft een goede helft gespeeld. Hij nam veel het initiatief en eiste de bal op. Hij laat een positieve indruk achter.”

Tijdens de drinkpauze, die halverwege elke helft plaats had, instrueert Koster Jordy Schell (r) en Daylon Claassen (l). Tijdens de drinkpauze, die halverwege elke helft plaats had, instrueert Koster Jordy Schell (r) en Daylon Claassen (l).

Maar ook Claasen kon niet voorkomen, dat Jong Ajax zonder doelpunten bleef, al had Renaldo Jongebloet er in de tweede helft toch wel twee mogen maken. Een keer leek hij te profiteren van een foutieve terugspeelbal in de Rotterdamse defensie, maar redde een verdediger op de doellijn en een minuut later legde Stanton Lewis de bal panklaar voor de jonge spits. Maar ook die kans was niet aan hem besteed. Sparta had aanmerkelijk minder moeite tot scoren te komen en prikte er via Poepon en John nog twee bij, wat een 4-0-eindstand betekende. ,,In de tweede helft zaten we er doorheen en werd het allemaal minder. Zo’n 4-0-eindstand zegt niet veel, maar de spelers hebben wel geleerd dat ze zo niet moeten verdedigen. De positieve punten vond ik dat er voetbal in de ploeg zat. Zeker een helft. Daarmee moeten we zaterdag verder en dat niveau langer volhouden dan een helft.”

Ook de aansluitende penaltyreeks, waarbij nog een punt te verdienen viel, ging verloren. Nadat Sergio Padt de eerste penalty nog stopte, schoten Toby Alderweireld en Renaldo Jongebloet hoog over. Daarna schoot Sparta de resterende strafschoppen raak.

Opstelling Jong Ajax: Sergio Padt, Toby Alderweireld, Vito Wormgoor (67. Nick Koppers), Daley Blind, Christian Supusepa (67. Rendel Shakison); Daylonl Claasen, Jordy Schell (46. Stanton Lewis), John Goossens; Edgar Manucharyan (67. Mitch Apau), Darko Bodul (46. Renaldo Jongebloet), Nicolae Mitea (46. Vlatko Lazic).