Menu
'Geen tijd om stil te staan'

'Geen tijd om stil te staan'

De zaterdagavondwedstrijd tussen Ajax en VVV-Venlo (2-0) kreeg in de kranten maandagochtend ruimschoots aandacht. De meeste journalisten richten hun vizier op individuele spelers. Zo waren Derk Boerrigter (maker van de 1-0), Danny Hoesen (eredivisiedebutant die de 2-0 maakte) en Niklas Moisander de uitgelichte Ajacieden in de diverse kranten.

‘Geen tijd om stil te staan’, kopt het Noordhollands Dagblad , onderdeel van het GPD-concern waartoe ook Het Parool behoort, boven het wedstrijdverslag. De focus in het verhaal ligt op Derk Boerrigter, de man die zijn eerste competitiedoelpunt van het seizoen maakte. 'Boerrigter zag de bal in de bovenhoek verdwijnen en toen het tot hem doordrong dat hij had gescoord, stak de aanvaller zijn armen langzaam in de lucht, kneep zijn ogen dicht en richtte zijn hoofd naar de hemel. Zo bleef hij een paar seconden roerloos staan. ,,Ach, de één rent over het veld en maakt drie salto’s, ik doe het zo’, zei Boerrigter na afloop. Er was dus een last van zijn schouders gevallen, maar of hij nu ook over het dode punt heen is, zoals zijn trainer Frank de Boer hoopt, durfde Boerrigter niet te zeggen: ,,Dat zien we de volgende wedstrijd wel.”

De Telegraaf richt het vizier op de andere doelpuntenmaker, Danny Hoesen. ‘Spits van toekomst’, staat er boven het artikel over Ajax - VVV. 'Tijdens trainingen en wedstrijden van Jong Ajax bleek Hoesen inderdaad over veel kenmerken van een echte Ajax-spits te beschikken, maar noteerden de trainers ook tal van verbeterpunten. Om hem na de winterstop ‘Ajax 1-proof’ te maken, werd een schema opgesteld. ,,Naast de trainingen bij Jong Ajax of Ajax 1 werk ik - samen met Ruben Jongkind – nog zeven uur in de week voor mezelf. Vijf keer staan lenigheid en stabiliteit centraal en twee keer doe ik krachttraining. Alles met het doel meer power en startsnelheid te krijgen’', gaf hij na het duel met VVV-Venlo een inkijkje in zijn drukke agenda.'

‘Ongeïnspireerd Ajax is dit seizoen kwetsbaar Ajax’, oordeelt de Volkskrant in zijn kolommen. 'Waar de Champions League voor een twinkeling in de ogen zorgt bij de ploeg van coach Frank de Boer, lijkt de eredivisie soms wel een verplicht nummer. De miljoenencompetitie haalde bijvoorbeeld het beste boven in spelers als De Jong, Christian Eriksen en Ricardo van Rhijn, met name in de ontmoetingen tegen het Manchester City van Roberto Mancini. Maar in de competitie houden zij zich, als de tegenstander niet prikkelt, veelal verscholen. Het is wat dat betreft niet vreemd dat Ajax zijn beste thuiswedstrijd in de eredivisie speelde tegen FC Twente, een kandidaat voor de landstitel. De ploeg wordt dan uitgedaagd door de naam van de opponent en denkt als het ware: nu willen wij ons wel eens meten.'

Het Algemeen Dablad houdt er eenzelfde mening op na. ‘Dortmund makkelijker dan VVV’, haalt de ploeg een citaat van Niklas Moisander in de kop aan. 'Ook Ajax trof een laagvlieger, maar tegen VVV-Venlo worstelde de kampioen landurig en slaagde ze er zelden in een gaatje te vinden in het hechte verdedigingblok uit Limburg. Toch hoeven fans voor woensdag niet in de war te raken. Zelden immers geldt een competitiewedstrijd voor een Europees optreden dit seizoen als graadmeter. Ga maar na: na puntenverlies tegen Heracles Almelo (3-3) en Vitesse (0-2) boekte Ajax een brutale zege op Manchester City (3-1) en pakte het uit een punt: 2-2. Andersom biedt een goed resultaat ook geen garanties op het Europese podium: na de eenvoudige winst op RKC Waalwijk werd bij Dortmund verloren (0-1) en op de volwassen zege op FC Twente (1-0) volgde het fiasco tegen Real Madrid (1-4). ',,Het is een raar seizoen'', realiseert Moisander zich. ‘Eigenlijk is het bijna nog makkelijker voetballen in de Champions League dan in de competitie.'”

Tekst en foto: Ajax.nl