Menu
Geen twijfel bij Dolberg: 'Ik weet wat ik moet doen'

Geen twijfel bij Dolberg: 'Ik weet wat ik moet doen'

In welke hoedanigheid je 'm ook treft, Kasper Dolberg presenteert zich altijd precies zoals hij is: zonder pretenties. Of hij nu door iedereen de hemel in wordt geprezen, of zoals nu een minder vruchtbare periode achter de rug heeft, de Deen oogt altijd stoïcijns, haast onverstoorbaar. Maar vergis je niet, Dolberg is heel gedreven. ,,Dat ik nu even niet gescoord heb, maakt de drang naar doelpunten alleen maar groter.”

Het lijkt misschien wel voorbestemd. Zondag in de Amsterdam ArenA – daar waar Dolberg zo op dreef is geweest – en met een afvaardiging van zijn oude club Silkeborg op de tribunes. De thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag lijkt op voorhand een ideaal moment om het opdrogen van de doelpuntenbron te beëindigen. Dolberg verraste de eerste maanden van het seizoen vriend en vijand met zijn spectaculaire spel, maar kwam sinds 20 november niet meer tot een treffer.

,,Natuurlijk wil ik graag weer scoren, dat zit in mij als aanvaller, maar het is niet iets waar ik me zorgen over maak”, vertelt Dolberg. ,,Vorig jaar in de A-junioren had ik ook een mindere periode zonder goals. Toen kwam het uiteindelijk ook goed. Ik weet wat ik moet doen om het juiste gevoel weer terug te krijgen.”

,,Het is een voorrecht om in de ArenA te spelen. Daarom kijken we ook zo uit naar de wedstrijd tegen ADO. Het is alweer een tijdje geleden."

Dolberg spoedt zich om te zeggen dat hij het niet groter wil maken dan het is. ,,Ik heb de laatste wedstrijden niet op het niveau gespeeld zoals ik dat graag wil”, vertelt hij. ,,Het is voor mij veel belangrijker om van waarde te zijn voor mijn teamgenoten. Het maakt me niet uit wie de goals maakt, of de assist geeft. Ik wil gewoon de goede dingen voor het team doen.”

'Kalm blijven'
In de Utrechtse Galgenwaard werd Dolberg afgelopen zondag weinig in het spel betrokken. Het is één van de aspecten in zijn spel die hij spoedig weer ten goede wil zien veranderen. ,,Meer aan de bal zijn en beter positie kiezen”, stelt Dolberg. ,,En als dat lukt, moet ik de juiste dingen doen. Kalm blijven en focus houden.”

Wat dat betreft laat Dolberg zich graag leiden door intuïtie. ,,Elke wedstrijd is anders. Ik moet zo snel mogelijk uitvinden hoe de verdedigers van de tegenstanders zijn, en wat ik daar het beste tegenover kan stellen. Het is niet zo dat ik daar vooraf op studeer. Natuurlijk krijgen we met het team beelden te zien, maar ik moet het vooral zelf ontdekken. Ik probeer iets, en kijk hoe hij daarop reageert.”

Stijlvolle uithaal van Dolberg tegen Celta de Vigo.
Stijlvolle uithaal van Dolberg tegen Celta de Vigo.

Als er een plek voorbestemd is om de ban te breken, lijkt het dus de Amsterdam ArenA. De plek waar Dolberg tien van zijn in totaal elf goals voor Ajax 1 maakte. Geconfronteerd met het feitje begint de jonge Deen voorzichtig te lachen. ,,Ja, het is me een maand geleden verteld.”

De logische vervolgvraag is natuurlijk hoe het komt. Dolberg moet daarop het antwoord schuldig blijven. ,,Ik weet het niet, dat is moeilijk te zeggen. Misschien geven de fans wat extra's.” En dan na een korte stilte. ,,Het is een voorrecht om in de ArenA te spelen. Daarom kijken we ook zo uit naar de wedstrijd tegen ADO. Het is alweer een tijdje geleden dat we thuis speelden.” Om precies te zijn: bijna anderhalve maand geleden. Op 18 december deelde Ajax de punten met PSV (1-1). Dolberg viel in dat duel al vroeg uit.

📽 l Bosz doet geen beroep op El Ghazi tegen ADO (& de #Ajax-trainer over Justin Kluivert + Kasper Dolberg)💪➡️https://t.co/aSKO05twAb #ajaado pic.twitter.com/LWZFTiVsFg

— AFC Ajax (@AFCAjax) 26 januari 2017

Dolberg wordt zondag ook gesteund door een grote groep landgenoten. Een delegatie van zijn vorige club, Silkeborg, is een lang weekend in Nederland. Als afsluiter wordt Ajax' eerste thuisduel van 2017 bezocht. Dolberg was ten tijde van dit gesprek, donderdag na de training, niet op de hoogte, maar toonde zich blij verrast. ,,Ik heb er jaren gespeeld", vertelt hij met een kleine fonkeling in zijn ogen. ,,Er zijn heel veel mensen op de club die erg veel voor me betekenen.”

Dolberg kwam uit een talentvolle generatie. Hij somt een aantal namen op van oud-teamgenoten die het de tot hoofdmacht hebben gestopt. Jongens met wie Dolberg van jongs af aan samen speelde. ,,Dat zijn nog steeds vrienden van me. Als ik in Denemarken ben, zie ik ze nog regelmatig.”

Zelf verliet Dolberg Silkeborg op zijn zeventiende. Hij is inmiddels twee seizoenen Ajacied. In welk opzicht heeft hij de grootste ontwikkeling doorgemaakt? ,,Ik ben vooral een betere spits geworden.”

Tickets Ajax - ADO Den Haag
Ajax - ADO Den Haag begint zondag om 14:30 uur. Tickets bestel je via onderstaande button.

Tickets Ajax - ADO Den HaagTekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst