Menu
Geen weerzien met AZ voor De Zeeuw

Geen weerzien met AZ voor De Zeeuw

Ajax wacht deze zondag de eerste thuiswedstrijd van de tweede seizoenshelft. In de ArenA neemt de ploeg van trainer Martin Jol het op tegen AZ, de nummer zeven van de Eredivisie. De Amsterdammers kunnen niet beschikken over voormalig AZ'er Demy de Zeeuw, die in het uitduel met NAC Breda tegen zijn vierde gele kaart aanliep en daardoor automatisch is geschorst.

Door de sanctie van scheidsrechter Kevin Blom loopt De Zeeuw de ontmoeting met zijn voormalige club mis. ,,Dat is heel erg zonde en balen’’, geeft de middenvelder toe. ,,Ik wist dat ik op scherp stond en moest uitkijken. Daarom is het heel erg klote dat je straks in zo’n speciale wedstrijd toch niet meedoet. Vooral als je de manier ziet waarop het gebeurt. Ik struikel en vervolgens valt Leonardo over me heen. Ik vond het geen gele kaart, maar volgens de scheidsrechter versperde ik een goede aanval van NAC. Niks aan te doen.’’

Vorig jaar stond de ontmoeting tussen beide clubs vooral in het teken van het behaalde landskampioenschap van AZ. Vanwege die knappe prestatie overhandigde toenmalig Ajax-coach Marco van Basten voor de wedstrijd een bloemetje aan toenmalig AZ-trainer Louis van Gaal. Bijna twee uur later stond een 1-1 eindstand op het scorebord. Nadat Jeremain Lens halverwege de eerste helft de score had geopend voor de bezoekers, bezorgde Luis Suarez (87e minuut) de Amsterdammers toch nog een punt.

Amper negen maanden later is in beide kampen weinig bij het oude gebleven. Van Basten legde één speelronde voor het einde van de vorige competitie zijn taken neer als trainer en werd even later opgevolgd door Martin Jol. Collega-trainer Van Gaal bleef een wedstrijd langer aan het roer en verruilde in de zomerstop AZ voor zijn droomclub Bayern München. Vervolgens stelde AZ Ronald Koeman aan als de nieuwe eindverantwoordelijke technische man. Aan die samenwerking kwam vorige maand echter al een eind. Tegenwoordig voert voormalig bondscoach Dick Advocaat het bewind in Alkmaar.

De laatste keer dat de kleine generaal in competitieverband uitkwam tegen Ajax was in mei 1998, toen hij als trainer van PSV de bekerfinale tegen Ajax met liefst 5-0 verloor. Een dergelijk scenario lijkt zondag onwaarschijnlijk, ware het niet dat de Ajacieden dit seizoen in eigen huis al dertig keer scoorden in acht wedstrijden.

Ajax - AZ begint deze zondag om 12.30 uur.

Competitieresultaten van de laatste vijf seizoenen:

2008/2009 Ajax - AZ 1-1 (26-04-2009)
2007/2008 Ajax - AZ 6-1 (13-01-2008)
2006/2007 Ajax - AZ 2-2 (10-12-2006)
2005/2006 Ajax - AZ 1-0 (09-04-2006)
2004/2005 Ajax - AZ 4-2 (10-04-2005)

Foto: Ajax.nl
Tekst: Ajax.nl