Menu

Geen winst, wel vertrouwen

De gedachten bij Ajax na afloop van het thuisduel tegen Feyenoord gingen twee kanten op. Het was fijn te constateren dat de ploeg niets minder was dan de Rotterdammers, maar het was eeuwig zonde dat het niet in de score tot uitdrukking kwam. ,,Ik ben tevreden over de uitvoering", sprak Ronald Koeman dan ook na het 1-1 gelijkspel. ,,Maar niet tevreden over het resultaat."

De trainer beloofde vooraf niet al te veel te gaan sleutelen aan het elftal. Hij moest natuurlijk wel een andere oplossing bedenken voor de linksachterpositie, omdat John O’Brien weer geblesseerd was geraakt, maar klokslag half één bleek Koeman toch enkele andere verrassingen in petto te hebben. Nigel de Jong trad aan als vervanger van de onfortuinlijke Amerikaan, terwijl ook Tomás Galásek zijn rentree in de basis maakte. Dat ging niet ten koste van Steven Pienaar, maar van de linksbuiten. Die plaats was geofferd. ,,Om Feyenoord te dwingen via de rechterkant op te bouwen”, verklaarde de trainer.

Met Galásek terug in het elftal, liep het weer gesmeerder bij de Amsterdammers. De Tsjechische middenvelder dichtte gaten, zette felle tackles in en dirigeerde zijn medespelers als vanouds. Alleen nog niet in de beginfase, want de opening was duidelijk voor de gasten. Pas rond de tiende minuut kwam Ajax voor het eerst in het vijandelijke strafschopgebied. Toen had Steven Pienaar helaas al een flinke tik tegen zijn knie gekregen. Hij moest na ruim een kwartier het veld uit. Wesley Sneijder verving de Zuid-Afrikaan.

Ajax trok de wedstrijd naar zich toe, bouwde solide aan een overwicht en scoorde in het aantrekkelijke duel de openingstreffer. Weer was het Mauro Rosales die zijn ploeg een belangrijke dienst bewees. Na zijn twee goals in Tilburg, zette Rosales zelf de aanval op via de linkerkant en nadat de bal via een aantal schijven op links (Van der Vaart en Anastasiou) was verder gegaan, stond de rappe Argentijn alweer op rechts klaar om met een mooi en hard schot Gabor Babos te verslaan, 1-0. Er waren 27 minuten gespeeld.

Hoewel Feyenoord in de eerste helft ook nog aardig meedeed, leek het er niet op dat Ajax de voorsprong uit handen zou geven. Wel moest Koeman opnieuw een gedwongen wissel doorvoeren, nadat Gyan Nigel de Jong ernstig had verwond aan het hoofd. Voor hem kwam Johnny Heitinga in het veld. Daardoor moest het één en ander worden omgezet. Maxwell zakte een linie, Escudé werd uit het centrum van de verdediging weggehaald en Galásek, Van der Vaart en Sneijder vormden het middenveld.

Prompt kwamen de Rotterdammers langszij. Dirk Kuijt kreeg een minuut voor rust alle gelegenheid om aan te leggen en te bedenken wat hij met de bal zou gaan doen. Hij liet Hans Vonk dan ook kansloos: 1-1 op een moment dat niemand het meer zou verwachten.

Feyenoord leek die gelijke stand prima te vinden en wilde zo wel over de finish komen. In de tweede helft zette de ploeg geen stap te veel, liet zich ver terugzakken en keek toe hoe Ajax het overwicht had. Daarbij hadden de gasten in Pieter Vink nog een medestander, want de in een topper debuterende scheidsrechter floot alles tegen Yannis Anastasiou, die voortdurend onderuit werd getrokken. Maar Vink zag als enige in het stadion alleen aanvallende fouten van de steeds wanhopiger wordende maar goed spelende Griek.

Toen Koeman ook nog zijn aanvoerder na 67 minuten moest vervangen waren de creatieve mogelijkheden op. Van der Vaart, geblesseerd aan de knie en ook niet inzetbaar voor Oranje, werd vervangen door Nourdin Boukhari, die tegen Feyenoord geen toegevoegde waarde kon zijn.

Rosales was dat duidelijk wel. Met overmacht koos het publiek hem als Ajacied van de wedstrijd. Mtiliga weet ook waarom. Hij moet duizelig zijn geworden van alle keren dat de Argentijn hem voorbij snelde. Meer dan die ene treffer kwam er echter niet op het bord. ,,Misschien dat al die gedwongen wissels wel meespeelden in het terugvallen van het niveau in de tweede helft”, sprak Koeman na afloop. ,,Je verliest toch drie internationals en ik kon niets meer doen richting het einde van de wedstrijd. In de tweede helft leden we teveel balverlies, maar was er wel veel dreiging. We zijn ook niet gelukkig geweest. Ik ben tevreden over de uitvoering, niet over het resultaat. Maar we hebben beter gespeeld dan de laatste periode. Zo moeten we doorgaan, dan komen we vanzelf dichterbij.”