Menu
Geen Zuid-Afrika of Portugal, maar Zandvoort aan Zee

Geen Zuid-Afrika of Portugal, maar Zandvoort aan Zee

De ploeg die het gewoon was te overwinteren in warme oorden, prepareert zich dit keer in de Hollandse vrieskou voor de maanden die komen gaan. Onder kunstlicht werkte Ajax dinsdagavond zijn tweede training van de dag af op het hoofdveld van SV Zandvoort.

Trainer Danny Blind heeft ter voorbereiding op de tweede competitiehelft een kort trainingskamp belegd aan de Noord-Hollandse kust. Anders dan de afgelopen jaren blijft Ajax daarmee dicht bij huis: de selectie heeft zijn intrek genomen in een hotel te Santpoort en gebruikt het complex van SV Zandvoort als trainingsaccommodatie. In aanloop naar de confrontatie met NEC in de Amsterdam ArenA (zondag) had Blind ook weinig andere opties dan in eigen land te blijven. De voorbije jaren sloeg Ajax zijn kamp achtereenvolgens op in Qatar, Portugal en Zuid-Afrika, maar dat was nog in het pre-play-off-tijdperk. Nu de winterstop drastisch is ingekort (Ajax had slechts zeven vrije dagen tussen het verloren duel met sc Heerenveen en de eerste training van afgelopen zondag), ontbreekt simpelweg de tijd om van een buitenlandse oefenstage een nuttige onderneming te maken.

Het contrast met de zonnige Zuid-Afrikaanse zomer en de warme winter in de Algarve bleek dinsdag immens. De hemel boven Zandvoort was grauw en een snijdende wind zorgde er voor dat de gevoelstemperatuur nog een paar graden lager lag dan de werkelijke winterse waarden. Was het bij de eerste training van de dag nog rustig langs het veld, laat in de middag meldde de schoolgaande jeugd zich massaal tussen de duintoppen voor sessie nummer twee. Had de nadruk in de ochtenduren nog op het conditionele vlak gelegen, ’s middags werd het accent verlegd naar techniek. De Ajacieden speelden eerst een serie rondo’s, om zich vervolgens te storten op een lange, gevarieerde reeks inspeeloefeningen. Daarbij kwam ook afwerken op doel aan bod. Om beurten moesten twee spitsenkoppels voorzetten zien af te ronden, terwijl de rest van de selectie zich om de voorbereiding bekommerde. Yannis Anastasiou en Angelos Charisteas vormden een Griekse aanvalstandem, terwijl Markus Rosenberg zich vergezeld wist door Klaas Jan Huntelaar. Die liet bij een van de aanvallen zien dat niet alles wat hij aanraakt, verandert in goud. Nadat Rosenberg tegen de paal kopte, had Huntelaar de bal voor het intikken, maar hij raakte hij speeltuig volkomen verkeerd, met een koddige misser als gevolg. Twee tellen lang sloeg de spits vertwijfeld zijn handen voor het gezicht, om vervolgens op zoek te gaan naar een nieuwe scoringskans.

De training werd aan het begin van de avond afgesloten met een onderlinge wedstrijd. Het team met de gele hesjes had daarin voldoende aan een enkel doelpunt om als winnaars van het veld te gaan. Hans Vonk bereikte met een snelle voortzetting Nigel de Jong, wiens voorzet precies voor de voeten van Anastasiou belandde. De klinische uithaal van de routinier was Maarten Stekelenburg te machtig, ook al toonde de doelman in de voor hem bekende omgeving aan in grootse vorm te zijn. Stekelenburg begon als voetballer bij Zandvoort’75, dat in 1999 samen met Zandvoort Meeuwen tot het huidige SV Zandvoort fuseerde.
Om even voor half zeven kon de plaatselijke jeugd eindelijk op jacht naar datgene waarvoor ze al die tijd hadden gekoukleumd: handtekeningen van hun idolen. Woensdag traint Ajax op het strand tussen Zandvoort en Bloemendaal. De aanvankelijk geplande sessie op het veld gaat niet door. ’s Avonds staat de oefenwedstrijd tegen Haarlem op het programma. De aftrap in het stadion aan de Sportweg is om 20.00 uur. Daarna is het trainingskamp alweer ten einde.