Menu
Geestman kan geen afscheid nemen

Geestman kan geen afscheid nemen

In de gewonnen bekerfinale van Zaterdag 1 kwam Mark Geestman voor de 300ste keer in actie namens Ajax. Hij speelde direct zijn laatste wedstrijd als speler van Zaterdag 1, maar kan eigenlijk nog geen afscheid nemen.

Voor de finale om de districtsbeker tegen Hollandia 2 werd Mark Geestman gehuldigd voor zijn 300ste wedstrijd in Ajax Zaterdag 1. Voor de finale om de districtsbeker tegen Hollandia 2 werd Mark Geestman gehuldigd voor zijn 300ste wedstrijd in Ajax Zaterdag 1.

Volgend jaar blijft Geestman meetrainen en blijft hij beschikbaar als oproepkracht. Geestman is lid sinds het seizoen 1993-1994, al vijftien seizoenen lang dus. Al zijn wedstrijden speelde hij in Zaterdag 1. ,,Waarom ik gemiddeld maar twintig wedstrijden per seizoen speel?’’, herhaalt de 34-jarige Ajacied de vraag. ,,Nou, ik ben een aantal keer zwaar geblesseerd geweest; dit gebeurde altijd tijdens de training trouwens. Ik heb eens een pees in mijn knie gescheurd en twee jaar geleden brak ik drie middenvoetsbeentjes. Tijdens het herstel bleek dat een achillespeesoperatie ook noodzakelijk was. Al met al ben ik er alleen al met die blessure anderhalf jaar uit geweest.” In één adem vertelt Geestman hoe gelukkig hij is dat hij amateurvoetballer bij Ajax is: ,,Ik voetbal weliswaar niet op professioneel niveau, maar mocht wél gebruikmaken van alle faciliteiten en de professionele medische staf. Ik denk niet dat ik zonder die artsen ooit nog terug had kunnen komen op het veld.”

Tijdens de winterstop van vorig seizoen maakte de voormalig aanvoerder zijn rentree, met de handhaving in de competitie en de bekeroverwinning dit seizoen als bekroning. Net als voor zijn trainer Constantijn Schouten was de handhaving in de hoofdklasse ook voor Geestman het belangrijkste. ,,Maar als je die bekerfinale dan bereikt, wil je die prijs winnen ook. Daar waren we ook echt op gebrand.” Hoewel de huldiging, voorafgaande aan de wedstrijd, voor de dertiger totaal onverwacht kwam, leidde dit hem nauwelijks af. Geestman: ,,Ik kan die knop altijd goed omzetten, had mijn concentratie al snel weer te pakken.” Nu, enkele dagen na de wedstrijd, denkt hij er nog regelmatig aan: ,,Weet je, ik denk dat ik veel meer dan driehonderd officiële wedstrijden heb gespeeld, daaraan heb ik nog het meeste gedacht.”

Hij begint hardop te rekenen: ,,Ongeveer dertig competitie- en bekerwedstrijden per seizoen, en dat maal de vijftien seizoenen die ik speel, dan zit je op 450. Dat zou betekenen dat ik 150 wedstrijden geblesseerd ben geweest. Oh nee, er kunnen twee duels per seizoen af wegens schorsingen, dan zit ik al op 420.” Is hij zo’n schopper? ,,Nee hoor, ik heb zelfs nog nooit een rode kaart gehad. Maar ik speel wel op het randje. Ik wil winnen, en het ligt ook aan de positie waarop ik speel: centraal in de verdediging, of op het middenveld. Dan moet je soms even ingrijpen, en als het nodig is neem ik behalve de bal ook de man mee.”

De spraakwaterval benadrukt dat hij nog nooit een kaart heeft gehad wegens ‘praten’. Gewoon een kwestie van je op de juiste momenten beheersen, niet zeuren als je zelf een schop krijgt en de aanvoerdersband helpt volgens Geestman ook mee. Hij sluit zijn berekening af met de conclusie dat wedstrijdsecretaris Nico Schlette, die van iedere zaterdagamateur de statistieken bijhoudt, zijn rekenwerk ongetwijfeld goed heeft verricht. Ofwel: Mark zal zo’n 120 wedstrijden door blessures hebben gemist.

Mark Geestman (tweede van links) en zijn ploeggenoten van Ajax Zaterdag 1 vieren de winst van de districtsbeker. Mark Geestman (tweede van links) en zijn ploeggenoten van Ajax Zaterdag 1 vieren de winst van de districtsbeker.

In de wedstrijden die hij wél speelde, want dat is wat gevierd wordt, was het kampioenschap in de eerste klasse het absolute hoogtepunt. ,,Dat was in het eerste jaar dat Bob de Klerk onze trainer was. We hadden een geweldig team en speelden goed voetbal. Al jaren zaten we tegen het kampioenschap aan, en dat jaar, ik denk dat het ergens in 2001 was, lukte het.” Maar, zoals eerder gezegd: ieder jaar dat Zaterdag 1 zich handhaaft in hoofdklasse is voor de spelers een hoogtepunt. ,,Wij zijn de enige echte amateurs hè, bij alle andere teams wordt betaald.” Sommige amateurploegen hebben grotere budgetten dan eerstedivisieclubs.

Toch ontleent de Ajacied zijn inkomen in zekere zin aan Ajax: als medepartner van Davinci, een adviesbureau dat onder meer gespecialiseerd is in vraagstukken in de sportmarkt die te maken hebben met ICT- en softwareontwikkeling, sponsoring en mediarechten, werkt hij behalve voor NOC*NSF en de Eredivisie ook voor Ajax. Onder meer het opzetten van Ajax TV nam hij voor zijn rekening. Omdat hij overdag dus regelmatig in de ArenA is, speelt een groot deel van zijn leven zich af op de club. ,,Dat laatste is trouwens toeval hoor. Ik werkte eerst namens Davinci bij de KNVB, waar ik in contact kwam met Arie van Eijden die later directeur van Ajax werd. Pas nadat hij gevraagd had of mijn bedrijf ook wat voor Ajax kon doen, zei ik dat ik hier zaterdagamateur was. Dat wist hij dus niet. Ik moet wel zeggen dat het me voor mijn werk erg goed helpt dat ik hier alles zo goed ken.”Alsof Geestman nog niet genoeg met Ajax bezig is, is hij sinds het jaar 2000 ook lid van de Ledenraad. Aan de andere kant zit het Ajax-gen al langer in het bloed van de familie Geestman, om precies te zijn sinds het jaar 1923: zijn opa en ooms voetbalden en honkbalden hier.

,,Ajax is gewoon mijn club waarvoor ik me op en buiten het veld wil inzetten. Op mijn manier wil ik eraan bijdragen dat Ajax terugkeert naar de top.” Wat hij er wél al voor terug heeft gekregen zijn fraaie anekdotes, die Mark tevens een blijvend plaatsje in de Ajax-geschiedenis (en actualiteit) hebben opgeleverd. Zo komt de huidige aanvoerdersband van het eerste elftal uit zijn koker. ,,Jaren geleden werd ik aanvoerder van mijn team. Toen kreeg ik een groen-wit-groene band, maar niemand had in de gaten dat dat de kleuren van Rotterdam zijn. Daar wilde ik natuurlijk niet mee spelen. Ik ben naar een sportwinkel gegaan en heb daar de huidige band met de Amsterdamse kruisjes laten maken. David Endt en Frans Schoofs zagen dat ding bij mij, en via hen kwam die band bij het eerste terecht.” Inmiddels dragen de aanvoerders van alle Ajax-teams zíjn band.

Waar hij echter niet trotser op kan zijn, is de wedstrijd die hij met Ajax 1 mocht meespelen. ,,Het was weliswaar een oefenwedstrijd, maar ik tel ‘m. Het was een wedstrijd tegen AT5 United. Ronald Koeman was trainer, maar had wegens het EK in 2004 veel te weinig spelers tot zijn beschikking. Toen mocht ik meedoen. In het jaarboek van David Endt sta ik vermeld, mét foto. Ik heb er meteen zes van gekocht, en die heb ik bij mijn beste vriend, ouders, schoonouders en familie neergelegd. Voor als er in mijn eigen huis ooit brand komt.” Alsof de naam Geestman ooit nog verloren zou gaan voor de club. Mark’s zoontje Maup is inmiddels één jaar oud en zette zaterdag tijdens de gewonnen bekerfinale zijn eerste voorzichtige stapjes op de Toekomst.

Houd Ajax TV in de gaten voor het verslag van de (districts)bekerfinale van Ajax Zaterdag 1.
Klik hier om naar de website van Ajax TV te gaan >>