Menu

Geflatteerd verlies Jong Ajax tegen NEC

Toegegeven, NEC was beter dan Jong Ajax donderdagavond op het Maritiemtoernooi in Den Helder, maar de uiteindelijke 5-1 nederlaag van de ploeg van Gerard van der Lem was niet nodig geweest. ,,Zwaar overdreven", vond de oefenmeester zelfs.

,,We hebben cadeautjes weggegeven achterin", analyseerde Van der Lem na de wedstrijd. ,,We leken Sinterklaas wel. Als je dan bedenkt dat we er zelf wel een stuk of vijf hadden kunnen maken, had het heel anders kunnen aflopen. Maar NEC stak goed in elkaar", complimenteerde de Amsterdammer de formatie van Johan Neeskens.

In dat team speelden drie oud-Ajacieden, van wie Youssouf Hersi uiteraard nog onder contract staat maar wel is verhuurd aan de Nijmeegse ploeg. De anderen waren Mike Zonneveld en Danny Hesp. Hesp die er overigens opvallend zomers uitzag zonder haar op zijn hoofd.

Maar terug naar de wedstrijd. De eerste goede kans was voor Ajax. Wesley Sneijder zocht de kruising doch doelman Gentenaar kreeg er nog een hand tegenaan, waardoor de bal via de paal naast het doel verdwenen.

Bij Jong Ajax stond Nikos Machlas 90 minuten in het veld. Hij moet van trainer Ronald Koeman vooral ritme op doen, want tot een hele wedstrijd kwam de Griek in de voorbereiding nog niet. Machlas kon nog wat leren van het Nijmeegse talent Frank Demouge. De blonde aanvaller schoot al na tien minuten binnen en in de 21e minuut was het Hersi die nota bene tegen zijn oude ploeggenoten de 2-0 met een droge knal binnen schoot.

Maar geslagen was Ajax niet. Want via Nikos Machlas dienden zich twee opgelegde kansen aan. Beide keren was het de Kretenzer die zelf de mogelijkheid onbenut liet. Demouge liet op zijn beurt zien wat een hoog rendement hij in een wedstrijd kan halen. Ook vier minuten voor rust schoot hij raak, 3-0.

Ajax had een treffer verdiend in de eerste 45 minuten. De grensrechter had echter tot twee keer toe onterecht wegens vermeend buitenspel afgevlagd en hij hielp zijn arbiter ook niet, toen Stefano Seedorf duidelijk onderuit werd gehaald in het strafschopgebied. Daardoor kreeg de jonge middenvelder niet de penalty die hem toekwam.

Trainer Van der Lem wisselde na rust niet. Het enige dat was veranderd, was dat Machlas niet meer met nummer 9 speelde, maar met 19. ,,Het andere shirt was nat en we hadden niet van elk nummer twee shirts mee. Daarom nam Nikos die met nummer 19," verklaarde Van der Lem na afloop. Prompt schoot de Griek bij zijn eerste rush op doel wel raak, 3-1.

Daarna ontspon zich een stroperige partij voetbal, waarvan de aantrekkelijkheidsfactor ver onder peil lag. Dennis de Nooijer kreeg nog een open doekje na zijn wonderschone treffer in de 72e minuut, 4-1.

De eindstand kwam vervolgens op het bord na een misverstand tussen doelman Robert Zwinkels en Ferdi Vierklau waarna aanvoerder Vierklau de bal in zijn eigen doel kopte, 5-1.

Zwinkels, die vrijdagavond op de bank zit bij Ajax-Manchester United ontpopte zich in de strafschoppenserie tot een penalty-killer. Gorgi Hristov en Mike Zonneveld zagen hun inzet knap gekeerd door de Ajax-goalie. Ajax won de serie met 2-4 na goals van Seedorf, De Jong, Krohn-Dehli en Van der Gun, die overigens ontevreden terugkeek op zijn partij. ,,De eerste helft ging nog wel, maar in de tweede helft speelde ik gewoon niet goed. Daar baal ik van", aldus de immer strijdlustige Hagenaar.

Bij Ajax speelde Henri Schewelef, net als zondag tegen Nieuw Vennep een half uur mee. De Finse stagiair blijft tot en met zaterdagavond en trainer Van der Lem vertelde na afloop dat hij hem tegen het Helders Elftal misschien wel een hele wedstrijd laat spelen.