Menu
Gehavend Oranje onder 20 onderuit tegen Turkije

Gehavend Oranje onder 20 onderuit tegen Turkije

Het Nederlands elftal voor spelers tot twintig jaar, zonder Hedwiges Maduro en Ryan Babel, heeft maandagavond een oefenwedstrijd tegen de leeftijdgenoten van Turkije met 0-1 verloren. Het was de voorlaatste serieuze test voor het elftal van bondscoach Foppe de Haan, voordat volgende week vrijdag het WK begint.

Hoewel Nederland, met Ajacieden Urby Emanuelson, Kenneth Vermeer en Robbert Schilder in de gelederen, verloor, mag er niet te veel waarde worden gehecht aan de uitslag. Turkije, ook deelnemer aan het WK, was net als Oranje incompleet. Ajacieden Hedwiges Maduro, Ryan Babel en Ron Vlaar (AZ) sluiten zich een dag voor begin van het toernooi bij de groep aan. Zij maken deel uit van de selectie van het Nederlands elftal voor de wedstrijd tegen Roemeniƫ zaterdag. De kans is groot dat Babel en Maduro ook meegaan naar de uitwedstrijd in Finland, vier dagen later. Geen ideale situatie, beseft De Haan. ,,Maar ik heb me er bij neer te leggen. Het 'grote Oranje' gaat voor.''

Daarnaast voegden Van der Struijk, Agustien (beiden Willem II) en Afellay (PSV) zich maandagochtend pas bij de selectie, omdat zij zondagavond de finale om de Amstel Cup met hun clubs speelden.

Ondanks het gemis van die bepalende spelers (Afellay viel na rust wel in), speelde Oranje een aardige eerste helft, die eindigde zonder doelpunten. Vooral linksbuiten Owusu Abeyie liet bij vlagen aardige dingen zien. De speler van Arsenal heeft alles in zich om de revelatie van het toernooi te worden. Hij is razendsnel, heeft een goede passeeractie en een redelijke voorzet. Enige nadeel is dat hij zijn acties vaak te ver doordrijft.

Met Owusu Abeyie, Maduro, Babel, Vlaar, Afellay maar ook spelers als John (Fulham), Kruys (FC Utrecht), Emanuelson (Ajax) en Vincken (Feyenoord) heeft bondscoach De Haan een kwalitatief goede groep tot zijn beschikking. De meeste van deze spelers vervulden dit seizoen bij hun club al een redelijk grote rol.

Nederland was de gehele wedstrijd de betere, maar miste een groot aantal kansen. Vooral Rajcomar van FC Utrecht had zijn vizier niet op scherp staan. Turkije stelde er weinig tegenover, maar won wel. Kort na rust maakte middenvelder Burak Yilmaz het enige doelpunt.

Zaterdagmiddag speelt de ploeg van De Haan de laatste oefeninterland voor het WK. In Apeldoorn is dan Chili, eveneens WK-deelnemer, de tegenstander. Zes dagen later, op vrijdag 10 juni, is de eerste WK-wedstrijd tegen Japan. De andere twee tegenstanders van Nederland zijn Australiƫ (15 juni) en Benin (18 juni). De nummers een en twee plaatsen zich rechtstreeks voor de achtste finales.

Foto: PRO SHOTS / Jan Kanning: Robbert Schilder in een kopduel.