Menu
Gelijkspel bij Ajax Vrouwen - PSV

Gelijkspel bij Ajax Vrouwen - PSV

De Ajax Vrouwen hebben vrijdagavond met 2-2 gelijkgespeeld tegen de vrouwen van PSV/FC Eindhoven. Op een volgepakt sportcomplex de Toekomst scoorden Desiree van Lunteren (penalty) en Mandy Versteegt namens Ajax.

De Ajax Vrouwen begonnen tegen PSV in dezelfde opstelling als in de verloren uitwedstrijd tegen ADO Den Haag. Op bezoek bij de regerend landskampioen gingen de vrouwen van Ajax afgelopen zondag met 2-1 onderuit. Anders dan de uitslag doet vermoeden had Ajax een bijzonder lastige middag in Den Haag. Coach Ed Engelkes sprak dan ook van een ‘ongelofelijk matige wedstrijd’ na afloop. ,,Je vraagt je af waar je de hele week voor traint. Dat moet in de topper tegen PSV duidelijk beter gaan.”

Met die woorden in het achterhoofd bereidden de Ajax Vrouwen zich de afgelopen week voor op het treffen met PSV. En ze leken effect te hebben, want al na acht minuten kwam de thuisploeg op voorsprong. Desiree van Lunteren schoot uit een strafschop haar vierde competitietreffer binnen. Het was alweer haar vierde competitiegoal in zes wedstrijden. De vreugde over de flitsende start ebde echter al snel weer weg toen Manon van den Boogaard kort daarna de gelijkmaker op haar naam schreef. Zo was de stand vijf minuten later alweer gelijk.

Desiree van Lunteren schoot Ajax vroeg op een 1-0 voorsprong vanaf de strafschopstip. Desiree van Lunteren schoot Ajax vroeg op een 1-0 voorsprong vanaf de strafschopstip.

Net als Ajax is ook PSV een debutant in de hoogste afdeling van het vrouwenvoetbal. Het fraaie affiche had opnieuw veel toeschouwers naar de Toekomst getrokken. Ruim 1.800 Ajax-fans waren op de wedstrijd tussen de nummers 3 en 4 van de BeNe League oranje afgekomen. Ook reservedoelman Jasper Cillessen was naar de Toekomst gekomen om zijn collega’s van het vrouwenteam aan het werk te zien.

In het vervolg van de eerste helft zagen de aanwezige toeschouwers PSV sterker worden. Ze kregen kans op kans, maar scoorden tot geluk van Ajax nog maar één keer. Ook die goal viel uit een strafschop. Keepster Laura du Ry haalde Van de Donk binnen de zestienmeter neer, waarna scheidsrechter De Jong resoluut naar de stip wees. Van de Donk benutte die buitenkans van elf meter vervolgens zelf: 1-2. Engelkes: ,,In die fase waren we niet alert. Ondanks onze prachtige start kregen we binnen een kwartier twee goals tegen. Allebei door momenten van onoplettendheid.”

Dat Van de Donk erin slaagde om tegen Du Ry te scoren was al een prestatie op zich. In de afgelopen twee wedstrijden tegen ADO en PEC onderscheidde de doelvrouw van Ajax zich beide keren door een strafschop te stoppen. Bovendien hield ze in de eerste twee thuiswedstrijden de nul. Beide reeksen waren na een klein half uur voetballen doorbroken.

Kort na rust kwam Ajax opnieuw snel tot scoren. Spits Mandy Versteegt rondde in de vijftigste minuut een fraaie Ajax-aanval doeltreffend af. Met een bekeken schot liet ze PSV-keepster Angela Crist kansloos: 2-2. ,,Het was mooi dat we van een 1-2 achterstand terugkwamen. Ook de manier waarop dat doelpunt tot stand kwam, gaf vertrouwen. Dan moet je eigenlijk doordrukken, maar dat deden we niet. Doordat PSV ook gevaarlijk bleef, mochten we ook niets meer weggeven. Uiteindelijk bleef het spannend tot de laatste minuut. Toch kan ik al met al wel leven met een gelijkspel. Het was ook goed te zien dat het opnieuw zo druk was op de Toekomst. Hopelijk komen er tegen Telstar opnieuw veel mensen kijken. Je merkt dat het leeft.”

Volgende week vrijdag spelen de Ajax Vrouwen thuis tegen het vrouwenteam van Telstar. De wedstrijd begint om 19:30 uur op de Toekomst. De toegang is gratis.

Scoreverloop: 8. Van Lunteren 1-0 (pen), 13. Van den Boogaard 1-1, 27. Van de Donk 1-2 (pen), 50. Versteegt 2-2.

Opstelling Ajax Vrouwen: Du Ry, Van der Most, Koster, Stentler, Hogewoning (60. Tang), Hoogendijk, Van Lunteren, Middag, L. Bakker, Versteegt, Roof (81. Becx).

Ajax TV zendt woensdagavond een samenvatting van Ajax Vrouwen - PSV Vrouwen uit.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Aanvoerster Daphne Koster gaat voorop als Ajax het veld betreedt. Aanvoerster Daphne Koster gaat voorop als Ajax het veld betreedt.
Er was opnieuw veel publiek op een wedstrijd van de Ajax Vrouwen afgekomen. Er was opnieuw veel publiek op een wedstrijd van de Ajax Vrouwen afgekomen.
Vreugde na de 1-0 van Desiree van Lunteren. Vreugde na de 1-0 van Desiree van Lunteren.
PSV kwam via een strafschop op een 1-2 voorsprong na een half uur spelen. PSV kwam via een strafschop op een 1-2 voorsprong na een half uur spelen.
Babiche Roof controleert de bal. Babiche Roof controleert de bal.
Blijdschap na de 2-2 bij de Ajax Vrouwen. Blijdschap na de 2-2 bij de Ajax Vrouwen.
De wedstrijd werd op kunstgras gespeeld. De wedstrijd werd op kunstgras gespeeld.
Een paraplu was geen overbodige luxe op de regenachtige vrijdagavond. Een paraplu was geen overbodige luxe op de regenachtige vrijdagavond.
Een paraplu was geen overbodige luxe op de regenachtige vrijdagavond. Een paraplu was geen overbodige luxe op de regenachtige vrijdagavond.
Mandy Versteegt werd uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd. Links Ronald van Liemt (AEGON), rechts Jasper Cillessen. Mandy Versteegt werd uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd. Links Ronald van Liemt (AEGON), rechts Jasper Cillessen.
Ed Engelkes na afloop in gesprek met RTV N-H. Ed Engelkes na afloop in gesprek met RTV N-H.