Menu
Gelijkspel bij debuut Grim en Bergkamp

Gelijkspel bij debuut Grim en Bergkamp

De eerste officiële wedstrijd van de A1 onder leiding van Fred Grim en Dennis Bergkamp is in een gelijkspel geëindigd. In Friesland speelde de A1 met 2-2 gelijk tegen de leeftijdgenoten van sc Heerenveen/Emmen. Davy Klaassen (foto) bracht Ajax voor rust op voorsprong. Na twee tegengoals sleepte Tom Boere in de extra tijd alsnog een punt uit het vuur. Volgende week zaterdag speelt de A1 de topper tegen koploper Sparta.

Op de eerste speeldag van de tweede competitiehelft moest Ajax de koppositie aan Sparta Rotterdam A1 afstaan. Door het gelijkspel verzuimde Ajax bovendien om verder afstand te nemen van Heerenveen. De Friezen stonden vooraf een punt achter het team van Grim en Bergkamp. Door de puntendeling blijft dat minieme verschil gehandhaafd. Doordat Sparta A1 geen fout maakte tegen Vitesse/AGOVV (2-1) gaat de club uit Rotterdam momenteel aan de leiding. Sparta staat met een wedstrijd minder gespeeld een punt voor op de A1. De topper tussen PSV A1 en FC Twente A1 eindigde in een 1-0 overwinning voor PSV, waardoor Ajax in ieder geval de tweede plaats vasthoudt.

De opvolgers van Frank de Boer en Bob de Klerk hadden in Heerenveen voor rust één keer reden tot juichen. Davy Klaassen bracht de A1 na 29 minuten op een 0-1 voorsprong. Een voorzet van Ruben Ligeon werd eerst half weggewerkt, waarna Klaassen attent reageerde en de bal bij de eerste paal binnenschoot. Lang kon de A1 niet van die voorsprong genieten, want tien minuten later maakte Heerenveen alweer gelijk. Een lange bal werd niet goed verwerkt door de Ajacieden, waarna keeper Warner Hahn het antwoord schuldig moest blijven op de aanval van de thuisploeg: 1-1. ,,Dat was zonde”, oordeelde Grim na afloop. ,,Zeker gezien ons dominante spel en de kansen die we voor rust kregen hadden we eigenlijk al snel verder moeten uitlopen. Nu bleef Heerenveen juist in de race.”

Fred Grim kijkt nu alvast uit naar de topper tegen Sparta. ,,We hebben wat goed te maken." Fred Grim kijkt nu alvast uit naar de topper tegen Sparta. ,,We hebben wat goed te maken."

Ook na rust slaagde Ajax er niet in om het overwicht in een doelpunt uit te drukken. Heerenveen hield hoop op meer en zag die wens een kwartier voor tijd beloond. Een verloren duel op de rand van de Friese zestienmeter zorgde voor een uitbraak die Heerenveen voor het eerst op voorsprong bracht: 2-1. Grim: ,,Om toch nog een gelijkspel veilig te stellen hebben we toen in de slotfase centrale verdediger Stefano Denswill voorin naast Tom Boere gezet. Het leverde direct een paar kansen op, maar de keeper van Heerenveen zat er goed bij.” In de extra tijd loonde het slotoffensief van Ajax alsnog. Uit een voorzet van invaller Youssef Fennich kopte Boere raak: 2-2. ,,Natuurlijk wil je winnen, maar gezien de omstandigheden zijn we achteraf toch tevreden met een punt.”

Volgende week zaterdag is er een heuse kraker op de Toekomst. Bij het thuisdebuut van Grim en Bergkamp kan de A1 de koppositie heroveren. ,,We kijken nu al uit naar de topper”, sprak Grim vanuit de bus op de terugweg vanuit Friesland. ,,Eerder dit seizoen verloren we daar met 4-3, dus we hebben wat goed te maken.”

Opstelling Ajax A1: Warner Hahn, Ruben Ligeon, Joël Veltman, Stefano Denswill, Mitchell Dijks, Joeri de Kamps (75. Youssef Fennich), Davy Klaassen, Ouasim Bouy, Jody Lukoki, Tom Boere, Terrel Ondaan (69. Lesley de Sa).

Scoreverloop: 29. Klaassen 0-1, 40. 1-1, 76. 2-1, 90. Boere 2-2.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst