Menu
Gelijkspel bij Jong Ajax - Willem II

Gelijkspel bij Jong Ajax - Willem II

Jong Ajax heeft zondag met 1-1 gelijkgespeeld tegen Willem II. Op sportcomplex de Toekomst maakte Lucas Andersen halverwege de eerste helft de openingstreffer. Kort na rust bepaalde Bruno Andrade de eindstand op 1-1 vanaf de strafschopstip.

Ten opzichte van vorig weekend had coach Fons Groenendijk tegen Willem II weer iets te kiezen. Vanwege de afwezigheid van alle (jeugd)internationals bestond het elftal van Jong Ajax afgelopen zondag tegen Achilles ’29 (2-1 nederlaag) voor een deel uit jeugdspelers. Tegen Willem II was zo ongeveer het omgekeerde het geval. Daley Blind deed volgens afspraak een helft mee, terwijl ook ervaren krachten als Eyong Enoh en doelman Jasper Cillessen de romp van het elftal vormden. Tel daar de klasse van een speler als Lucas Andersen bij op, en er stond ineens team dat zich goed kon meten de club die vorig seizoen uit de Eredivisie degradeerde.

Jong Ajax kwam halverwege de eerste helft op voorsprong dankzij een fraaie goal van Andersen. De Deen trok naar binnen en haalde vervolgens doeltreffend uit. Dat Ajax na 21 minuten een 1-0 voorsprong mocht koesteren had het voor en groot deel ook aan Jasper Cillessen te danken. De doelman sleepte Ajax er in het eerste kwartier meerdere keren doorheen. Zowel Mesaoud (schot) als Wuytens (kopbal) waren namens Willem II gevaarlijk. ,,We hadden ook zomaar 0-2 achter kunnen staan. Ik heb bij vlagen genoten van het keeperswerk van Jasper”, zei Groenendijk daar na afloop over. Ook de treffer van Andersen kon de voormalig coach van Willem II bekoren: ,,Je weet dat hij uit het niets een doelpunt kan maken. Dat heeft hij eerder dit seizoen tegen Telstar ook al laten zien. Aan alles zie je dat hij kwaliteit heeft. Hij moet echter nog wel stappen maken. Door dit soort wedstrijden te spelen kan hij verder doorgroeien.”

Jasper Cillessen sleepte Jong Ajax er in het eerste kwartier doorheen met een aantal reddingen. Jasper Cillessen sleepte Jong Ajax er in het eerste kwartier doorheen met een aantal reddingen.

Kort na rust gaf Jong Ajax de voorsprong onnodig uit handen. Invaller Kenny Tete, koud in het veld als vervanger van Daley Blind, ging in de fout in het eigen strafschopgebied. Hij maakte een overtreding op ex-Ajacied Terell Ondaan waarna scheidsrechter Honig de bezoekers een strafschop toekende. Groenendijk daarover: ,,Je moet altijd aan de binnenkant dekken. Dat deed Kenny niet, waardoor hij uiteindelijk een overtreding nodig had om die fout te herstellen. Het was niet de eerste keer dit seizoen dat hem dit overkwam, dus hij moet hier echt van leren. Bij Jong Ajax gaat het er anders aan toe dan in de jeugd. In de Jupiler League worden fouten veel sneller afgestraft.”

Bruno Andrade benutte de buitenkans van elf meter onberispelijk: 1-1. Dit tot frustratie ook van Cillessen die een bijna perfecte wedstrijd niet met een ‘clean sheet’ kon bekronen. Een minuut na de gelijkmaker had Willem II de achterstand overigens bijna in een voorsprong omgezet, ware het niet dat Ali Messauoud vanuit de draai net naast schoot. Vervolgens kreeg ook Ajax via Andersen nog een levensgrote kans op de 2-1. Het schot van Andersen stuitte echter via de onderkant van de lat terug in het veld. In het halfuur dat volgde konden zowel Jong Ajax als Willem II nog aanspraak maken op een tweede treffer. Het bleef echter bij 1-1. ,,Uiteindelijk kan ik met die uitslag leven”, besloot de coach van Jong Ajax.

Opstelling Jong Ajax: Cillessen, Ligeon, Gravenberch (34. Kuipers), Sporkslede, Blind (46. Tete), Klaassen, Enoh, Lobotka, De Sa, Hendriks (80. Meleg), Andersen

Scoreverloop: 21. Andersen 1-0, 50. Andrade 1-1 (pen).

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Lesly de Sa in een fel duel om de bal. Lesly de Sa in een fel duel om de bal.
Lucas Andersen wordt gefeliciteerd na de 1-0. Lucas Andersen wordt gefeliciteerd na de 1-0.
Davy Klaassen zet een sliding in op de bal. Links Willem II-aanvaller Ruud Boymans. Davy Klaassen zet een sliding in op de bal. Links Willem II-aanvaller Ruud Boymans.
Stanislav Lobotka laat zich niet van de bal zetten. Stanislav Lobotka laat zich niet van de bal zetten.
Invaller Kenny Tete veroorzaakte aan het begin van de tweede helft een strafschop. Invaller Kenny Tete veroorzaakte aan het begin van de tweede helft een strafschop.
Kort na rust benutte Bruno Andrade namens Willem II een strafschop. Kort na rust benutte Bruno Andrade namens Willem II een strafschop.
Lucas Andersen was nog dicht bij de 2-1. Zijn schot eindigde tegen de lat. Lucas Andersen was nog dicht bij de 2-1. Zijn schot eindigde tegen de lat.
Bas Kuipers loste na een halfuur de geblesseerde Gravenberch af. Bas Kuipers loste na een halfuur de geblesseerde Gravenberch af.
Davy Klaassen kwam de hele wedstrijd in actie. Davy Klaassen kwam de hele wedstrijd in actie.