Menu
Gelijkspel bij PSV - Ajax Vrouwen

Gelijkspel bij PSV - Ajax Vrouwen

De Ajax Vrouwen hebben in Eindhoven met 1-1 gelijkgespeeld tegen PSV/FC Eindhoven. De ploeg van Ed Engelkes koesterde lange tijd een 0-1 voorsprong, maar net op het moment dat het duel leek gespeeld, kwam de thuisploeg alsnog langszij. ,,Heel zuur’’, aldus Engelkes.

Ajax kwam al in de negende minuut op voorsprong dankzij Carmen Manduapessy. Aan de treffer ging een zogeheten 'aanval uit het boekje' vooraf. Het beginstation vormde linksachter Whitney Sharpe, die spits Chantal de Ridder met een strakke pass langs de zijlijn de diepte in stuurde. De Ridder controleerde de bal en gebruikte de gelegenheid om haar klasse te tonen. Met een weergaloze individuele actie speelde zij zichzelf vrij, alvorens het speeltuig panklaar te leggen voor de meegelopen Manduapessy. Die twijfelde niet en bracht de vijftig meegereisde Ajax-fans in extase: 0-1.

Een tegenvaller voor Ajax was het uitvallen van Daphne Koster. De centrumverdedigster raakte in de 25ste minuut geblesseerd aan haar knie door een stevige tackle van Danielle van de Donk. Diezelfde Van de Donk nam even later ook Leonne Stentler onder handen. Ditmaal met een gele kaart ten gevolg. Het was alsof Van de Donk haar ploeggenoten had wakker geschud, want nadien kreeg PSV/FC Eindhoven meer grip op de wedstrijd. De thuisploeg combineerde er lustig op los, terwijl Ajax enigszins werd teruggedrongen op de eigen speelhelft. Maar ondanks het veldoverwicht van de Eindhovenaren hoefde keepster Laura du Ry tot aan de rust nauwelijks in actie te komen. Haar defensie stond als een huis.

Dat Ajax werd teruggedrongen was volgens coach Engelkes vooral het gevolg van het uitvallen van routinier Koster. ,,We begonnen heel goed, speelden ze van het kastje naar de muur en maakten een prima doelpunt. Maar na de blessure van Daphne werd het onrustig, was het goede voetbal ver te zoeken. Ik ben dan ook zeer ontevreden over het feit dat de organisatie zoek was na de wissel van Daphne. Dat mag niet.’’

Linda Bakker was dicht bij de 0-2, maar haar lob ging op de lat. Linda Bakker was dicht bij de 0-2, maar haar lob ging op de lat.

Engelkes hoopte dat zijn ploeg zich de tweede helft zou herpakken, maar dat gebeurde niet. ,,We lieten ons te ver terug zakken. Waarom weet ik niet, maar het initiatief was weg. Je moet dan voor de 0-2 gaan en niet gaan leunen. Maar dat deden we wel.’’

Veel kansen creëerde Ajax dan ook niet. Net als de thuisploeg, die net als voor rust de grootste moeite had om een bres te slaan in de defensie van Ajax. Engelkes over die fase: ,,Het leek alsof zij dominant waren, maar dat vond ik niet het geval. Ik heb ze niet gevaarlijk zien worden.’’ Welgeteld één kans gaf Ajax weg, maar die bal belandde op de vuisten van Du Ry.

Het hoogtepunt van de tweede helft leek een prachtig afstandschot van Linda Bakker te worden. Met een gevoelige stift van dertig meter afstand gaf ze Angela Christ het nakijken, maar helaas landde de bal op de lat. Nadien leek Ajax de wedstrijd gecontroleerd uit te spelen, maar in de 86ste minuut sloeg het noodlot toe. In die minuut kwam PSV/FC Eindhoven alsnog langszij dankzij een doelpunt van Danielle van de Donk. Nota bene de kleinste van het veld, maar niet klein genoeg om de bal genadeloos achter Laura du Ry te knikken.

Meer doelpunten zouden er niet vallen in het goedgevulde Jan Louwersstadion. ,,En dan speel je heel zuur gelijk’’, aldus Engelkes na afloop. ,,We hebben gewoon twee punten verloren.’’ De trainer had er flink de balen in. Niet alleen omdat zijn ploeg de overwinning uit handen gaf, ook omdat de scheidsrechter volgens hem een zeer matige wedstrijd floot. Zo weigerde de leidsman in te grijpen toen Ajacied Liza van der Most racistisch werd bejegend door supporters van de thuisploeg. ,,Een schande’’, vond Engelkes. ,,Ik wil me totaal niet verschuilen achter het optreden van de scheidsrechter, maar het was alsof we tegen 12 man voetbalden.’’

Opstelling Ajax: Du Ry, Sharpe, Koster (29. Becx) (76. Roof), Stentler, Van der Most, Middag, Hoogendijk, Van Lunteren, Bakker, Manduapessy, De Ridder.

Tekst: Ajax.nl/Fabian van der Poll
Archieffoto's: Ajax.nl/Gerard van Hees